Zenginler için sürpriz vergi kararı!

Zenginler için sürpriz vergi kararı!

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı, Türkiye'de bir çok alana yeni değişiklikler getirmeye hazırlanıyor öyle ki miras vergisi artık kalkıyor.

Maliye Bakanlığı'nca Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulduğu bildirilen Gelir Vergisi Kanunu tasarısında, ölüme bağlı veraset ve intikal vergisinin kaldırmasına ilişkin düzenlemeler bulunuyor. Ancak hediye ve bağış olarak verilen mal ve paradan alınan intikal vergisi kalacak.

ZENGİN VERGİSİ OLARAK ANILIYOR

Veraset vergisi 130 bin 589 liraya kadar olan miras ile ilgili arama sonuçları' href='arama-sonuclari/miras'>miraslardan vergi alınmadığı için daha çok zengin vergisi olarak anılıyor. Miras kalan menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düşüldükten sonra), evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ (altsoy yani bir kimsenin çocukları, onların çocukları, onların da çocukları) ve eşten her birine isabet eden miras ile ilgili arama sonuçları' href='arama-sonuclari/miras'>miras hissesinin 2012 yılında 130 bin 589 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna.

Habertürk gazetesi muhabiri Rahmi Ak, kaldırılmasıyla çok tartışılacak  Veraset Vergisi sisteminin detaylarını kaleme aldı.

Veraset ve İntikal Vergisi'nin devlete yıllık vergi kazancı 2011'de 253 milyon lira oldu. 2012'de şimdiye kadar 10 ayda ödenen Veraset ve İntikal Vergisi tutarı ise 189 milyon lira. Veraset vergisinin kaldırılmasıyla bundan sonra intikal vergisi sadece ölüm dışında bağış veya karşılıksız olarak edinilen para ve diğer kıymetlerin edinilmesi halinde uygulanacak.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne intikal eden vergi mevzuatında, veraset vergisi bulunmamaktaydı. Gayrimenkul ve menkul malların miras ile ilgili arama sonuçları' href='arama-sonuclari/miras'>mirasçılar adına kaydedilmesi sırasında harç alınmaktaydı. Günümüzde uygulanan Veraset ve intikal vergisi 1859 yılında konulan kanunla alınmaya başlandı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.