Zararlı sinek ve böcek türleri

Zararlı sinek ve böcek türleri

Yeryüzünde sayılarını bilemediğimiz haşerelerin, yer ve şartlara bağlı zaman zaman zararlı oldukları bilinmektedir. Şu veya bu haşere en tehlikeli böcek demek doğru bir yaklaşım olmaz

.Son yıllarda bulaştırdığı virüs ile ölümlere yol açan Kene'nin ismini çok sık duysak ta, geçmişte hem topal hem bir gözü kör bir sivrisineğin Nemrud'u öldürdüğü de bilinmektedir.Günümüzdeki bazı örneklere göz atacak olursak; Akrep sokması sonucu ölenleri de gerek çevremizden gerekse medyadan duymaktayız, görmekteyiz.

Peki Türkiye'de bulunan zararlı sinek ve böcek türleri neler? Bu konu hakkında uzmanlara son zamanlarda bir çok uyarıda bulunuyor haberimizde Türkiye'de bulunan zararlı sinek ve böcek türlerini haberimizde sizler için derledik

b1185260b8804e2dbfb37d472a5c5a17.jpg

SİNEKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Dünya genelinde 177 familyada toplanan 120 000 sinek türü bulunurken Türkiye'de ise 63 familya ve 1170'den fazla sinek türü vardır.

Birçok böceğe "sinek" denmesine rağmen, yalnızca bir çift kanadı olanlar, diptera takımına aittir. Sinekler ayrıca, kanat tabanının hemen arkasında bulunan, halter adı verilen bir çift dengeleme organına sahiptirler. Halterler, uçuşu dengelemek için kullanılır. Bunun yanı sıra çoğunlukla parazit olan ve adalarda veya dağlık bölgelerde yaşayan ve kanatları olmayan birkaç sinek vardır.

d-gtkkawsaadbiy.jpg

Sineklerin aktif olgunlaşmamış yavrularına kurtçuklar(larva) denir ve çoğu suda veya bir tür nemli, çürüyen bitki veya hayvan dokusunun içinde yaşar. Bununla birlikte, yalnızca canlı bitkiler veya hayvanlarla beslenen istisnalar da vardır. Suda yaşayan kurtçukların genellikle hava aldıkları bir tür solunum tüpü veya solungaç görevi gören organları vardır.

i.webp

ÜLKEMİZDE EN ÇOK GÖRÜLEN TÜRLER

EV SİVRİSİNEĞİ

Türkiye'de bulunan en yaygın sivrisinek türüdür genellikle kaşıntıya neden olur

KARA SİNEK

birçok yerde karşımıza çıkan karaz sinek bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olur

SARI HUMMA SİVRİSİNEĞİ

çoklu organ yetmezliğiyle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilecek virüsleri yayar

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ

Türkiye'de bulunan türleri henüz virüs taşımamak ile birlikte alerjik reaksiyonlara neden oluyor

HAMAM BÖCEĞİ

gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor

TOZ BÖCEĞİ

alerjik hastalıklara neden olmaktadır

GÜVE

gıdalara ve giyeceklere zarar veren böcek türüdür

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.