Zamlar vatandaşın belini büktü

Zamlar vatandaşın belini büktü

Son seçimlerin ardından sürekli artan akaryakıt fiyatlarına şimdi de tarihin en büyük zamlarından biri geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) tutarı artırıldı. Benzin ve motorine yapılan zamla birlikte litre başına 6 TL'lik bir artış gerçekleşti. Böylece benzinin litre fiyatı 34 liraya, motorinin ise 32 liraya yükseldi. Otogaz fiyatı ise 16 liraya ulaştı.

Karara göre, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin ise litre başına 7,99 lira olacak. Motorin ve LPG otogaz için de litre başına sırasıyla 7,05 lira ve 5,77 lira ÖTV alınacak. ÖTV zammıyla birlikte benzin ve motorinde litre başına 5 lira artış gerçekleşti. Daha önce benzinde litrede 2,52 TL, motorinde ise 2,05 TL ÖTV alınıyordu. ÖTV artışı, pompa satış fiyatına KDV ile birlikte 6 lirayı buldu. LPG'deki artış ise 4 lira olarak belirlendi.

Bu zam, seçim sonrasında akaryakıta yapılan bir dizi zamın ardından geldi. Dolar kurundaki artış ve ÖTV zammıyla birlikte akaryakıt fiyatları hızla yükseldi. Son ÖTV zammıyla birlikte benzin fiyatı yüzde 69,20, motorin fiyatı ise yüzde 71 üzerinde zamlandı. Benzin fiyatı 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yüzde 69,20 oranında artış göstererek ortalama 34,94 liraya yükseldi. Aynı dönemde motorin fiyatı yüzde 71 artarak 33,18 lira seviyesine çıktı. Yıl başından bu yana ise benzine yüzde 78, motorine ise yüzde 50,61 zam yapıldı.

Bu zamların ardından akaryakıt fiyatlarının sürekli artması, esnaf, çiftçi ve üretici firmalar için büyük bir gider kalemi haline geldi.

VATANDAŞLAR ZAMLARI TEPKİLİ

Vatandaşlar ise akaryakıt zamlarına sosyal medya üzerinden isyan ediyor. #KontakKapat etiketiyle yapılan paylaşımlar gündemde yer aldı. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Sarayın rasyonel politika dediği zulüm çıktı. ÖTV artışı her şeye misliyle yansıyacak. Çakma ekonomist millete çay kaşığıyla verdiğini kepçeyle alıyor" dedi.

EKONOMİSTLER ENDİŞELİ

Ekonomistler ise AKP'nin muhalif bir güç unsuru kalmaması nedeniyle bütçe açığını kapatmak için fütursuzca zam yaptığını belirtiyor. Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, ÖTV zammının beklenmedik bir şekilde gerçekleştiğini ve insanların alım gücünü düşürerek yaşam maliyetini artıracağını söyledi. Başlevent, muhalefetin durumunun belirleyici olacağını ifade ederek, ekonominin önemsenmemesi durumunda refah artışının mümkün olmayacağını belirtti.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, AKP'nin açıkları kapatmak için zam yaptığını ve bu durumun enflasyona neden olduğunu ifade etti. Zelyut, AKP'nin fütursuzca zam yaptığını ve çözümün AKP'nin gitmesi olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum