Zamlar vatandaşı canından bezdirdi

Zamlar vatandaşı canından bezdirdi

Marketlerdeki fahiş fiyat artışları, vatandaşı canından bezdirdi. Özellikle bazı ürünlerdeki fiyat değişiminin haftalık olduğu gözlemlendi. Çoğu ürünün etiket fiyatının ise marketten markete farklılık göstermesi dikkatlerden kaçmadı

Marketlerde çoğu üründe fahiş fiyat artışları devam ediyor. Bir marketin fiyatı, diğer marketin fiyatını tutmazken; ürünlerdeki aşırı fiyat artışı da vatandaşın canını sıkıyor. Vatandaş, yetkililerden marketlerin daha fazla denetlenmesini istiyor.  Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşların fahiş fiyat artışları hakkında artan şikayet başvuruları üzerine saha denetimlerini artırsa da, vatandaş bu denetimleri yetersiz buluyor. 

VATANDAŞLAR FİYATI ARTAN ÜRÜNÜ ALMAMALI 

Marketlerdeki yüksek fiyat artışları karşısında vatandaşın yapabileceği çok bir şeyin olmadığını söyleyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Marketler yaygınlaşmaya başladı. Belli bir süreden sonra tekelleşme başladı. Tekelleşmeyle birlikte marketler fiyatlarla istediği gibi oynayabiliyorlar” dedi. Vatandaşın artan fiyat artışına karşı yapabileceği en pratik şeyin, fiyatı artan ürünün alımını azaltmak veya kesmek olduğunu belirten Dinç, “Marketler, malı satamayınca fiyatı otomatikmen düşürecek. Vatandaşın topyekün bir tavır koyması, fiyatı artan ürünleri almaması gerekir. Satılamayan ürünün fiyatı düşecektir. Vatandaşın bugün 8-10 liraya portakal almaması gerekir” şeklinde konuştu. 

FİYAT YÜKSEKLİĞİ KONUSUNDA HEDEF SAPTIRILIYOR

“Ürün fiyat artışları, maliyet artışlarına bağlanıyor” diyen Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ “Antalya'da çiftçiler, ürününün çıkış fiyatının çok düşük olduğunu söylüyor. Çiftçiden 1 buçuk liraya çıkan ürün, markette 7-8 liraya satılıyor. Maliyet arttıysa, çiftçinin de cebine para girmesi lazım. Çiftçinin cebine de para girmiyor. Kazanan marketler oluyor. Artık marketler, aracılarla da çalışmıyor. Fiyat artışları konusunda hedef saptırılıyor. Bu gidişat devam ederse hoş bir tablo ortaya çıkmaz. Vatandaş ürün alamaz, üretici elindekini satamaz. Bu durum ciddi sıkıntıya yol açar. Fiyat, dalgalanmalarının önüne geçilmesi gerekir.” 

adsiz.jpg

MARKETLERE KESİLEN CEZALAR YETERSİZ!

Belediyelerin, zabıtaların ve ilgili müdürlüklerin çeşitli denetimlerle marketler üzerinde baskı kurması gerektiğinin altını çizen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, marketlere yazılan cezaların da caydırıcı yönünün olması zorunluluğuna dikkat çekti. Yasaların yeterli olmadığını dile getiren Dinç, şunları kaydetti: “Bir markete gidiliyor 300 lira ceza kesiliyor. Market kesilen cezanın belki onlarca katını o gün içinde kazanıyor. Yazılan cezalar iptal ediliyor mu edilmiyor mu noktasında da tereddütlerimiz var. Çünkü marketlerin idari olarak itiraz hakları mümkün.  Cezalar kanunla belirleniyor. İlgili mevzuatlarda gerekli düzenlemeler yapılmalı. Hükümetin elinde başka araçlar var. Mevzuatta düzenleme yapılana kadar, farklı yollarla vatandaşın bütçesini koruyacak hamleler yapılabilir.”  

ORTADA BİR MANİPÜLASYON VAR

Fiyat yüksekliğinin bir dönem süt ürünlerinde, bir dönem sebzede meyvede bir dönem de başka ürünlerde yaşandığını ifade eden Dinç, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Ayçiçek yağı Avrupa'daki marketlerden bile daha pahalıya satılıyor.  Türkiye'den giden bir ürün, Avrupa'da ülkemize göre daha ucuza satılıyor. Ortada bir manipülasyon var. Yüksek fiyatlar, ürün azlığı ile açıklanacak rakamlardan ibaret değil. Fahiş fiyat artışını şikayet edecek uygulama var. Vatandaş, bu uygulamayı indirerek, kullanabilir.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum