Zamlar maaşları eritti

Zamlar maaşları eritti

Elektrik, su, ulaşım, simit ve ekmeğe zam yapıldı. Yılbaşında başlayan zam furyası artarak devam ediyor. Ardı ardına gelen zamlar halkı zor durumda bırakıyor. Yapılan zamlar maaşları eritti

Yeni yılda asgari ücrete yapılan zam ile rahatlayacağını düşünen çalışanın hevesi kursağında kaldı. Bin 300 liraya çıkan asgari ücretin ardından zamlar da peş peşe geldi. Elektrik, su gibi temel ihtiyaçların yanı sıra gizli zam ve vergilerle maaşlarda yapılan zam eridi. 1 Ocak itibariyle bin 300 TL’ye çıkan asgari ücrette, devlet işverene teşvik olarak verdiği 100 TL’lik desteğin önemli bir bölümünü işçiden vergi olarak geri alacak. Devletin her işçiden aylık alacağı vergi tutarı 98.96 TL’ye yükseldi. Yapılan zamlarda en kritik başlıklardan biri de elektrik. 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine ise yüzde 3,8 oranında zam yapıldı. Zam, petrol ve doğal gaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi de yılbaşında ev ve işyerinde kullanılan su ücretlerine yüzde 11 zam yapmıştı. Konya’da su fiyatlarındaki artış 5 yılda yüzde 114’ü buldu.

ZAMLAR BELİ BÜKÜYOR

Temel ihtiyaç malzemelerinden ekmeğe de geçtiğimiz günlerde Ankara ve İstanbul’da yüzde 33’e varan oranlarda zam yapıldı. Konya’da da önümüzdeki günlerde ekmeğe bir zam beklenirken simit ücretlerinin 75 kuruştan 1 liraya yükseltilmesi vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı. Yapılan zamlar yaşamın pek çok alanında da düşük gelirli vatandaşın belini büküyor. Emlak vergileri yüzde 2.79, motorlu taşıt vergileri ise yüzde 5.8 artırıldı. Cep telefonlarında ilk satışta alınan vergi tutarı 120 TL’den 160 TL’ye çıktı. Kolalı içeceklere yüzde 25 KDV uygulanmaya başlandı. Sigara ve tütün ürünleri ile alkollü içeceklerin maktu vergileri artırıldı. Köprü ve otoyol fiyatlarına 3 Ocak’tan itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 16 zam yapıldı. OGS ve HGS’li geçişlerde uygulanan yüzde 20 indirim de kaldırıldı. Böylece çifte zam geldi. Köprülerde ise 3.4 TL olan geçiş ücreti indirimin kalkması ve yüzde 16 zamla 4 lira 75 kuruşa yükseldi. 1 yıllık pasaport harcı 154 TL’den 163 TL’ye, B sınıfı sürücü ehliyeti ise 403 TL’ye çıkartıldı.

GEREKSİZ ZAMLAR YAPILIYOR

Yapılan zamları değerlendiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, 2 seçim atlatıldığını ve dövizdeki dalgalanmaların bazı sektörlerde fiyat düzenlemesini gerektirdiğini belirterek, “Bazı sektörlerin yaptığı zamları anlayışla karşılayabiliriz fakat bu tüm sektörlerde fırsata dönüştürülmeye çalışılıyor. Mesela petrol varil fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı fakat bu tüketiciye yansımadı. Örneğin ekmekte bir zam gereksiz. Un fiyatlarında bir miktar artış var fakat bu artışın ekmek fiyatlarına etkisi yüzde 2-3 düzeylerinde. Piyasada bir furya başladı herkes zam yapıyor” dedi. Yetkili mercilerin zamlar karşısında vatandaşın hakkını koruyan önlemler alması gerektiğini ifade eden Dinç, şöyle konuştu: “Örneğin ekmekte bir zam uygulandığı zaman valilik-belediye bu zamları onaylamak zorunda. Zam onaylanmazsa yürürlüğe girmez. Zamların iptal edilmesi gerekiyor. Bizim vatandaşa tavsiyemiz, zamlanan ürünler yerine varsa alternatif ürünlerin tercih edilmesidir. Asgari ücrete yapılan zam sevindirici. Fakat maaşa yapılan zamlar tüketim ürünlerine de aynı oranda yansıtılacaksa bunun bir anlamı kalmaz. Vatandaşın korunması lazım. Gıda, barınma, ulaşım kalemlerinde devletin vatandaşa alternatif ve ucuz alternatifler üretmesi gerekiyor. Örneğin bir asgari ücretli dolmuşa binse maaşı yetiştiremez. Devletin metro yatırımı yaparak ucuz ulaşım hizmeti sunması lazım.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.