Zam vatandaşa fazla geldi!

Zam vatandaşa fazla geldi!

Son günlerde yapılan zamlar sokaktaki vatandaşın gündemini oluşturdu

Son günlerde yapılan zamlar sokaktaki vatandaşın gündemini oluşturdu. Elektriğe, doğalgaza ve mazota yapılan bu zamları vatandaşlar hükümetin politikası olarak değerlendirirken, halkın zammı kaldıramayacağı söyleniyor

1 Ekim Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 9,8 ve elektriğe ise yüzde 10,1 oranında zam yapıldı. Doğalgaza yüzde 9.8 zam yapılırken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'da elektrik fiyatlarının yüzde 4,3 ile yüzde 9,81 arasında zam yapılmasını kararlaştırdı. Yapılan yeni zamlar ile birlikte elektrik orta gerilim sanayi abonelerinde kWh başına yüzde 4,3 oranında artarak 27, 748 kuruşa, ticarethane abonelerinde ise yüzde 8,06 oranında artarak 35, 934 kuruşa yükseldi.

DOĞALGAZ ZAMMI SİYASİ İLİŞKİLERDEN DOLAYI

Arka arkaya yapılan bu zamlar vatandaşın tepkisine neden oldu. Bazı illerde meydana gelen tepkiler yürüyüşler ve gösteriler ile dile getirildi. Konya'da ise yürüyüş ve gösteri yapılmazken zam hakkında yorumu alınan vatandaşların büyük çoğunluğu yapılan zamlar ile zor olan geçinmenin daha da zorlaşacağını söylüyor. Bunun yanında ise bazı vatandaşlar, yapılan zamları hükümetin yerinde uyguladığı politikalar olarak değerlendiriyor. Son zamanlarda, özellikle mazota yapılan zamlara fazla tepki gösterilmediğini söyleyen Ahmet Duvarcı, “Zammın nereden nasıl geleceği belli olmuyor. Türkiye'de ve Konya'da araç kullanan insan da çok. Bu kadar araç sahibi var iken bu zamlara tepki gösterilmiyor, bunun yerine ben araç kullanmadığım halde, gidip geldiğim yere yürüyerek ya da toplu ulaşım araçları ile gidiyorum. Buna ben tepki gösteriyorum. Bu da hükümetin bir politikası. Bazı bütçelerde eksiklik olduğu zaman bu eksikliklerin giderilmesi için tüketim malzemelerine yeni zamlar yapılıyor” dedi.

Doğalgaza yapılan zamların siyasi ilişkilerden dolayı olduğunu söyleyen Duvarcı, “Yabancı ülkelerden gelen doğalgazlar bize siyasi şartlar ile geliyor. Biz onlara hükümet olarak veya başka şekilde karşı durduğumuz ya da kafa tuttuğumuz da onlarda hemen fiyatı yükseltiyorlar” diye konuştu. Yapılan zamlarda halkında suçu olduğunu iddia eden Ahmet Duvarcı, “Halkımız seçim zamanında AKP'ye oy veriyor. Bu da halkın izlenen politikadan, yapılan zamlardan memnun olduğunu gösteriyor. Eğer önce oy veriyor, onları iktidar yapıyor ve arkasından da yapılan zamlardan dolayı tepki gösteriyorsak bu yakışık almaz” ifadelerini kullandı.

HUZUR OLSUN DA ZAM OLSA DA ÖNEMLİ DEĞİL

Hasan Güzel ise, Türkiye'de huzur istediğini dile getirerek, “Yapılan zamlar öncelikli olarak, asgari ücretliye, memura ve emekliye dokunuyor. Zamlar bizleri de etkiledi. Ama yapılan zamlar memleketin huzur bulması için yapılıyorsa biz kuru ekmek bulup onu yemeye de razıyız” dedi.

MAAŞLARDAKİ ZAMLAR GERİ ALINIYOR

Kayalı Park alanında bulunan ve emekliliğinde tesbih satan İbrahim Zırlak, hükümetin çalışanlara verdiği zammı yaptığı zamlar ile geri aldığını söyleyerek, “Benzine, elektriğe, doğalgaza zamlar az veya çok oranda geliyor. Vatandaşın geçim sıkıntısı zaten büyük. Memurun, asgari ücretlinin aldığı maaş ve zam oranları belli. Yüzde 2 zam yapıyorlar, yapılan bu zammı tüketim malzemelerine yapılan yüzde 10'a varan zamlar ile geri alıyorlar” diye konuştu. Zamlardan dolayı tasarrufa gideceğini de söyleyen Zırlak, “Artık tasarruf yapma zamanı. Bunu da giyim ve kuşamdan kısarak yapacağız. Eskilerimizi onarıp, tekrar giyeceğiz. Alacağımız elbiselerin ucuzunu almaya bakacağız. Böylece yapılan zamları atlatmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETLİ BU ZAMA DAYANAMAZ

Devletin zam yaparken seçtiği dönemin bilinçli olduğuna dikkat çeken Namık Emekli ise, “Yazın doğalgaz kullanılmayıp, tüketilmeyeceği için zam yapılmıyor. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte, elektriğe, doğalgaza, benzine ve mazota zamlar yapılıyor. Bu da yapılan zamlarda devletin politikasının bilinçli bir şekilde olduğunu gösteriyor” dedi. Ülkede asgari ücret ile geçimini sağlayan vatandaşların hayat şartlarının zor olduğunu söyleyen Emekli, “Asgari ücretli 700 TL maaş alıyor. Bugün 400 TL'den aşağıya ev kirası yok. Bu insanlar ne yiyip ne içecekler. Nasıl kendilerini geçindirecekler” ifadelerini kullandı.

ZAM YAPMAK YERİNE İNDİRİM YAPMALILAR

Milletvekillerine zam yapıldığını ancak vatandaşa zam yapılmadığını söyleyen Süleyman Türk ise, “Hükümet sürekli kendini düşünüyor. Vatandaşın alacağı zam gündeme geldiği zaman mecliste hemen ya evet ya da hayır diyerek geçiştiriyorlar. Vekiller kendi alacakları zam konusunda ise bir kaç gün tartışıyor. Bu iş vatandaşa ufak yapılan zamlar ile yürümez. Kullanılan malzemelerde indirime gidilmesi gerekir” diye konuştu.

merhabahaber.com / MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.