Zam şampiyonu domates değil, 'biber'

Zam şampiyonu domates değil, 'biber'

TÜİK Ocak ayı verilerinde en yüksek fiyat artışı domateste olduğu belirlendi. Fakat pazarcılar domatesin değil, biberin zam şampiyonu olması gerektiğini söylüyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Ocak ayının sebzeler arasında en yüksek zam oranına sahip ürünleri açıklandı. Birinci sırayı yüzde 51,26 fiyat artışıyla domates aldı. Biz de bu durumu Konyalı pazarcılara sorduk. Pazarcılar, “asıl zam şampiyonu domates değil, biber olmalıydı” diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları bazında Ocak ayının en yüksek fiyat artışı gösteren sebzeleri açıklandı. Domates yüzde 51,26 ile zam şampiyonu oldu. Onu yüzde 45,07 ile kabak, yüzde 31,97 ile kuru soğan izledi. Bunun üzerine biz de sahaya inip 'bu durumu Konyalı pazarcılarla konuşalım' dedik. Karşılaştığımız durum hiç de verilerle uyuşmuyor. Pazarcılara göre 'asıl zam şamyiponu biber' olmalıydı. Zira kilosu 3 liradan alıcı buluyor. Pazarcılar, domatesin sıralamada birinci olmasını ise şöyle yorumluyorlar: “20 yıldır pazarcılıkla uğraşıyoruz. Şu an domatesi 2,5 liradan satıyoruz. Bu zamana kadar domatesin kilosunun daha da yukarı çıktığına şahit olmadık. Nasıl birinci oldu anlayamadık. Asıl birinci olması gereken biberdi.”

MUSTAFA GÜZEY merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.