Zam furyası devam ediyor!

Zam furyası devam ediyor!

Temel tüketim ürünlerine yapılan zammın ardından, enerji grubuna da zam geldi. Doğalgaz ve elektrik tarifesinde fiyat artışına gidildi. Vatandaşın faturası bu aydan itibaren daha da kabarık gelecek

Türkiye'de zam furyası devam ediyor. 7'den 70'e her şeye zam geliyor. Zam dalgasından son olarak elektrik, doğalgaz, üniversite harçları ve LPG aldı. Mesken elektriğine yüzde 12, sanayi grubu tarifesine de yüzde 20 zam geldi. Konut doğalgazına yüzde 12, sanayi grubu tarifesine de yüzde 20 zam geldi. Üniversite harçları yüzde 10 oranında arttı. LPG'ye de 60 kuruş zam geldi. 2021 yılının ikinci ayı zamlı başladı. Alım gücü düşen vatandaş, zamlara isyan etti. Hükümet yetkilileri, “Temmuz ayı itibariyle ekonomi şahlanacak” derken, zamlar konuşulur oldu.

TEMMUZ AYI İTİBARİYLE ELEKTRİĞE DEV ZAM!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, "Elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeni ile 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere nihai elektrik satış fiyatlarında tüm abone grupları için yüzde 15 oranında artış yapılmıştır" açıklamasında bulundu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi. Buna göre, nihai elektrik satış fiyatında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone grupları için yüzde 15 zam yapıldı. Bu kapsamda, 1 Temmuz itibarıyla mesken aboneleri 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 lira ödeyecek. Yapılan son zamla birlikte, elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış oldu. Sanayi grubu tarifesine ise yüzde 20, elektrik üretim santralleri tarifesine de yüzde 20,2 oldu.

HER AY YÜZDE 1 ZAM GELİYORDU, ŞİMDİ İSE YÜZDE 12!

2021'de Temmuz tarifesine kadar her ay yüzde 1 artış yaşanan doğalgaz fiyatlarına dev zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatı 1 Temmuz itibariyle yüzde 12 zamlandı. Yeni tarifeyle konut tüketimi için yüzde 12, sanayi ve elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise yüzde 20 artış yapıldı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, 1000 metreküp doğal gaz için 1488 lira 9 kuruş, sanayi abonelerine uyguladığı fiyat ise 1783 lira 35 kuruş olarak belirlendi. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor. Yılbaşından temmuz ayına kadar her ay konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 1'er zam yapılmıştı.

ÜNİVERSİTE HARÇLARINA DA ZAM GELDİ

30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; üniversite öğrencilerinden alınacak harçlara yüzde 10 zam yapıldı. 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında yükseköğretim öğrencilerinin ödeyeceği katkı payı ortalama yüzde 10 zamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre tıp fakültesi öğrencilerinin ödeyeceği harç 642 liradan 706 liraya, hukuk öğrencilerinin ödeyeceği harç 340 liradan 374 liraya çıkarıldı.

LPG'YE DE 60 KURUŞ ZAM GELDİ!

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre LPG'ye yarından itibaren 60 kuruş zam gelecek. Yeni zammın yüzde 26'sı ÖTV'den düşecek. 2 gün önce EPDK bir rapor yayımlayarak Türkiye'nin LPG ithalatının, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,7 artarak 224 bin 912 ton olduğunu duyurmuştu. Rapora göre yıllık bazda dökme LPG satışı yüzde 59,7, otogaz satışı yüzde 32,1 artarken, tüplü LPG satışı ise yüzde 15,1 düşüş gösterdi. Böylece, iç piyasada toplam LPG satışı yüzde 19,6 artış gösterdi. Söz konusu ayda yüzde 77,4 pazar payıyla otogaz birinci sırada yer aldı. Bunu, yüzde 19,7 ile tüplü LPG ve yüzde 2,9 ile dökme LPG izledi.

SANAYİCİLER ZAMMI KENDİ FİYATLARINA YANSITACAK”

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, sanayi grubuna gelen yüzde 20'lik zam ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Enerji maliyetlerinin üretime mutlaka etkisinin olacağını ifade eden Öztürk, “Enerjiye yapılan yüzde 10'luk zammın, enflasyona binde 3 yansıması oluyor. Sanayiciler, enerji maliyetine gelen zammı, kendi fiyatlarına yansıtacaklar” dedi. Enerji maliyetindeki bu yükselmenin Türkiye'nin enflasyonu düşürme mücadelesini olumsuz etkileyeceğini aktaran Öztürk, daha sonra şunları söyledi: “Türkiye, enflasyonu düşürmek için büyük mücadele veriyor. Kesinlikle de enflasyonu düşürmek gerekiyor. Enflasyon yükseldiği an vatandaşın alım gücü daha da düşecek. Dünyada da enerji maliyetleri yükseliyor. Türkiye'nin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Pandemiden kaynaklı fiyat yükselişleri var. Bütün kalemlerde bir yükselme söz konusu.”

HARÇ MESELESİNİN GÜNDEMDEN ÇIKARILMASI GEREKİYOR

Eğitim Bir-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol, üniversite harçlarına yapılan zamlar ile ilgili konuştu. Başkan Metin, “Üniversite harçlarını normal öğretim öğrencileri ödemiyor” dedi. Sendika olarak Türkiye'de ikinci öğretimin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Metin, “Türkiye'nin ikinci öğretim sistemine ihtiyacı yok. Dünyada da böyle bir sistem yok. Harçların artık gündemden çıkarılması gerekir. Bunun için de ikinci öğretim meselesinin bitirilmesi gerekir. Sendika olarak eğitimin ücretsiz olmasını istiyoruz. Örgün eğitimin yüzde 87'si eğitimden ücretsiz faydalanıyor zaten” şeklinde konuştu.

ZAMLAR GELİR DURUMU DÜŞÜK OLAN AİLELERE YANSITILMAMALI

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de şunları ifade etti: “Doğalgaz, yüzde 99 oranında ithal bir kaynak. Dolar arttıkça, fiyatlara da doğrudan zam geliyor. Elektrikte yerlileşme yüzde 50'nin üzerinde ancak hizmetin bir kısmı özel şirketler aracılığıyla veriliyor. Ödemeler de dolarla yapılıyor. Ödemelerin TL'ye dönüştürülmesi gerekir. Hükümetin dengeleme yapması şart. Vatandaşın alım gücü zaten düşük. Gelir durumu iyi olmayan vatandaşların bu konuda desteklenmesi gerekir. Bu zamların gelir durumu düşük olan ailelere yansıtılmaması lazım. Pozitif bir ayrımcılık şart. Elektrik ve doğalgaz sonuç itibariyle zorunlu bir ihtiyaç.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum