Zabrus ekini bitirdi

Zabrus ekini bitirdi

Tarla faresinin ardından bu kez de buğday köklerini yiyen zabrus zararlısı, bölge çiftçisinin korkulu rüyası oldu.

Ekinlerde incelemeler yapan Ziraat Mühendisi Hasan Yaz, "Tarlalardaki manzara içler acısı" dedi.

Ova çiftçisinin Zabrus, halk arasında bilinen ismiyle ekin kambur böceği ile başı dertte. Zararlı böcek, ekinlere büyük zarar verdi. Baharın gelmesiyle ekinler yükselmeye başladı. Ekinler yükselince zararlı haşerelerin verdiği zarar da gün yüzüne çıktı. Böcek özellikle Tuzlukçu bölgesindeki tarlaları ele geçirdi. Hububat ekim alanlarına büyük zarar veren böceğe karşı zamanında alınan tedbirler ise netice veriyor. Tarlalarda incelemeler yapan Ziraat Mühendisi Hasan Yaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İlaçlamanın önemine vurgu yapan Hasan Yaz, üreticilerin bir an önce önlem almasını istedi.

zabrus-(2).jpg

MANZARA İÇLER ACISI

Konya Ovası'nın bazı noktalarında durumun içler acısı olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Hasan Yaz, şunları söyledi: "Bazı çiftçiler ilaçlı tohum kullanmıyor. Tarlasına sertifikalı tohum atmıyor. Ucuz tohumu tercih ediyor. Rast gele ilaç atan da var. Dolayısıyla zararlı haşere tarlayı eleğe çeviriyor. Manzara iyi değil. Zabrus bir hububat zararlısı. Tarlayı yiyip bitiriyor. Dipte besleniyor. Tuzlukçu ilçesinde incelemeler yaptı. Tarlanın önemli bir kısmını kemirdiğini gördük. Güzün ve ilkbaharda tarlalarda meydana gelen boşluklar,üretici tarafından çoğunlukla ‘soğuk vurdu’ şeklinde yorumlanmasına rağmen bu gibi boşluklar genellikle bu zararlı tarafından meydana getirilir" açıklamasında bulundu.

11-1.20160401123748.jpg

EKİNLER İLAÇLANMALI

Üreticilere önerilerde bulunan ve "Böceğe karşı en etkili mücadele metodu tohum ilaçlamasıdır" diyen Yaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Zararlıların bulaşık olduğu alanlarda tohum mutlaka usulüne uygun ilaçlandıktan sonra ekilmelidir. Sürme hastalığına kullanılan tohum ilaçlarının ekin kurduna etkisi yoktur.Her iki ilaçta kullanılmalıdır. Tohum ilaçlaması ihmal edilmiş veya ilaçlama gereği gibi yapılmamışsa tarlalar mutlaka kontrol edilmelidir. Önemli ölçüde böcek zararı varsa kısmen önleyebilmek amacıyla yüzey ilaçlaması da önerilebilir."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum