Zabıtadan kaçıyorlar

Zabıtadan kaçıyorlar

Ramazan davulcularının bugünlerde zabıtayla başı dertte. Davul çalmak yasak. Ancak davulcular yasağa uymuyor. Enstrümanlarını zabıtaya kaptırmak istemeyen bazı davulcular kamyonet veya üç tekerlekli motosikletle dolaşarak mahalleliyi sahura kaldırıyor

Mehmet Akif Mahallesi'nin davulcuları, zabıtaya yakalanmamak için kamyonetle gezerek mahalle sakinlerini sahura kaldırıyor. Ramazan'ın simgelerinden olan davulcuların zabıtayla başı dertte. Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyesi, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sahur vaktinde davul çalınmasını yasakladı. Geçmişte maniler eşliğinde Konyalıları sahura kaldıran davulculara bu yıl da yasak geldi. Selçuklu Belediyesi'nin gece görev yapan zabıta ekipleri davulculara izin vermiyor. Ancak davulcular yine de işlerini sürdürüyor. Zabıtalar iş üzerinde yakaladıkları davulcuların enstrümanlarına el koyuyor. Davullarını kaptırmak istemeyenler ise türlü yöntemler geliştiriyor. Belediyeler, yasağa uymayanların zabıta ekipleri tarafından cezalandırılacağını duyurdu. Ancak bazı davulcular cezayı göze alarak davul çalmayı sürdürüyor. Vatandaşlar ise davulcular noktasında ikiye bölündü. Kimi vatandaş davulcuların Ramazan'ın simgesi olduğunu belirterek, geleneğin sürmesini istiyor kimisi de "Herkes telefon ve saatler sayesinde sahura kalkabiliyor, davulculara gerek yok" diyor. 

VATANDAŞ İKİYE BÖLÜNDÜ

Selçuklu Belediyesi'nin sahurda davul çalınmasını yasakladığını belirten Mehmet Akif Mahallesi Muhtarı Kemal Çelim, "Belediye her yıl davul yasağı ile ilgili bize yazı gönderiyor. Ancak bazı davulcular yasağa uymuyor. Sahurda davul çalmayı sürdürüyor. Zabıta davulculara izin vermiyor. Mahallemizde bulunan Ramazan davulcuları, enstrümanlarını zabıtaya kaptırmamak için kamyonetle sokakları hızla dolaşıyor. Gündüz de evlere gidip bahşişlerini topluyorlar. Mahallemizde sahurda davul çalmasını isteyen de istemeyen de var. Bazıları belediyenin kararını doğru buluyor bazıları da geleneğin yaşatılmasını istiyor. Vatandaş bu konuda ikiye bölündü" ifadelerini kullandı.

YASAĞIN KALKMASINI İSTİYORLAR

Uzun yıllardır Ramazan davulculuğu yaparak geçimini sağlayan davulcu Gökhan Çapar ise, yasağın kendilerini zor durumda bıraktığını belirterek, şunları söyledi: "Bazen kamyonetle bazen de üç tekerli motosiklet ile mahalleyi dolaşıyoruz. Vatandaş davul istiyor. Ramazan davulculuğu bir gelenek. Halkın geleneği yasaklanıyor. Çocuklarımızla birlikte bu işi meslek edindik. Ancak 3 yıldır zabıtalar, davulcuya göz açtırmıyor. Bu işi kaçak olarak yapıyoruz. Sahur vaktinde zabıtalar, başka işi yokmuş gibi davulcu avına çıkıyor. Belediyeler, bu kararı bir kez daha gözden geçirmeli. Vatandaşın davulculara verdiği bahşiş ise 5 ila 10 lira arasında değişiyor. Bizim için çok iyi bir gelir kapısı. Ramazan'dan sonra düğünlerde davul çalıyoruz."   

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.