Yurtkur'un Kurumsal Yapısının Değiştirilmesine Yönelik Bir Çalışma Var Mı?

Yurtkur'un Kurumsal Yapısının Değiştirilmesine Yönelik Bir Çalışma Var Mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı'na 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) genel kurul ve yönetim kurulunun ortadan kaldırılarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ana kurumsal gövdesine bağlanmasına...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gençlik ve Spor Bakanı'na 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) genel kurul ve yönetim kurulunun ortadan kaldırılarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ana kurumsal gövdesine bağlanmasına dair bir hazırlık yapıldığı" iddiasını sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, 351 sayılı Kanun doğrultusunda Başbakanlığın yetkilendirdiği bakanlık olan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak halen faaliyet gösteren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlük organlarından müteşekkil olduğunu ifade etti.

Kurumun en yetkili organı olan Genel Kurul’un üyeleri arasında hükümet yetkilileri ve bürokratların yanı sıra üniversite rektörleri ve öğrenci temsilcileri de bulunduğundan, söz konusu kurum yarı-özerk biçimde faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun ilgili kanunca tarif edilen ve yukarıda özetlenen kurumsal yapısının değiştirilmesine yönelik Bakanlığınızca yapılan bir çalışma mevcut mudur?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun genel kurul ve yönetim kurulunun ortadan kaldırılarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ana kurumsal gövdesine bağlanmasına dair bir hazırlık yapıldığı iddiası doğru mudur?

Eğer böyle bir tasarı varsa, bu değişikliğe neden ihtiyaç duyulmuştur? Böyle bir kurumsal değişikliğin, kurumun yarı-özerk yapısını yok edeceği, dolayısıyla da kurum politika ve faaliyetleri üzerinde üniversitelerin ve kurumun en önemli paydaşlarından olan öğrencilerin söz hakkının tamamen ortadan kaldıracağı hususu gözetilmiş midir?

YURTKUR bünyesinde hâlihazırda faaliyet gösteren yurtların ve diğer hizmet binalarının kaçı depreme karşı dayanıklıdır?

Kurum bünyesinde faaliyet gösteren yurt ve diğer hizmet binalarının olası bir depremde öğrencilerin can güvenliğini garanti edecek yapı standartlarına sahip olup olmadığı denetlenmiş midir?

Eğer denetlendiyse, bu denetim sonucunda kaç bina olası bir deprem durumunda yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır?

Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan yurt ve hizmet binalarına dair ne gibi bir tedbir alınmıştır? Bu binaların deprem güvenlikleri sağlanana dek faaliyet dışına çıkarılması düşünülmekte midir?

Yoksa deprem güvenliği belgelenemediği halde yeni öğretim yılında da bu binalara öğrenci yerleştirilecek midir? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.