Yurt dışından para sipariş ediyor

Yurt dışından para sipariş ediyor

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan para koleksiyonculuğu, günümüzdeki tutkunları tarafından tarihteki yolculuğuna devam ediyor.

Yıllar önce kağıt para toplamaya başlayan koleksiyoncular, koleksiyonlarını zenginleştirmek için büyük çaba sarf ediyor. Bazıları yakınları aracılığıyla koleksiyonuna yeni paralar eklerken bazıları da tedavülden kalkan paraları satın alıyor. Kimi de yurt dışından kağıt para sipariş ediyor. Eski para koleksiyonculuğu veya bilimsel adıyla 'nümismatik' birçok kişi için vazgeçilmez bir tutku. Kimi eski paralar, nümismatik piyasasında 250 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor.

KOLEKSİYONCULUK FURYASI BAŞLADI

1970'li yıllarda para koleksiyonculuğunun bir furya olarak başladığını kaydeden Ali Parlak ise, para toplamaya askerlik döneminde başladığını söyledi. O yıllarda hobi alanlarının günümüze göre daha az olmasının insanları bu tür uğraşlara ittiğini belirten Parlak, "Askere gittiğim yıllarda para koleksiyonculuğu bir furya olarak başladı. Çok sayıda kişi para koleksiyonculuğuna başlasa da günümüzde bu işi yapanların sayısı azaldı. Ben de belirli bir yaştan sonra şartlar gereği bırakmak zorunda kaldım. Koleksiyonumda eski Türk paraları başta olmak üzere Libya, Rusya gibi ülkelerin de paraları mevcut. Yabancı ülkelerde bu hobi çok daha kolay yapılabiliyor. Para koleksiyonunu geliştirmenin iki yolu var. Yurt dışından gelenler vasıtasıyla veya kendiniz yurt dışına giderek koleksiyonunuzu genişletebilirsiniz. Ancak Türkiye'nin vize, pasaport gibi prosedürler Avrupa ülkelerinde çok daha esnek olduğu için yurt dışından gelenlere sipariş etmek daha kolay oluyor. Özellikle Türk paralarının size eskiye götürmesi, avucunuza bile sığmayan paraları koleksiyonda görmek, bu uğraşın asıl amacını bizlere gösteriyor" diyerek geçmişte bir çok kişi tarafından yapılan para koleksiyonculuğu yapanların günümüzde sayısının azaldığını dile getirdi.

KOLEKSİYONUNDA 500 ADET PARA VAR

86 yaşındaki Mehmet Aşçı da, yaklaşık 64 yıldan bu yana banknot ve madeni Türk liralarının koleksiyonunu yapıyor. Yaşına rağmen mesleğini bırakmadığını ve her gün işine bisikletle gittiğini belirten Mehmet Aşçı, 1948 yılından itibaren de paraları koleksiyon yaptığını söyledi. Koleksiyonunda Osmanlı dönemine ait paralarında bulunduğunu anlatan Aşçı, şöyle dedi: 'Koleksiyonumda, madeni ve kağıt olmak üzere yaklaşık 500 adet para var. Koleksiyonuma özenle bakıyorum. Şu an da bile koleksiyonuma yeni paraları ekliyorum. İş yerine gelip, koleksiyonu gören müşterilerimde şaşırıyor. Koleksiyon tarihimizle, geleceğimizin bir köprüsünü oluşturuyor. İleride belediyemizin açacağı müzeye koleksiyonumu bağışlamayı düşünüyorum. Herkese de böyle bir aktivite yapmasını tavsiye ediyorum. Çünkü bu insana başka bir mutluluk veriyor."

HASAN ÖZÜTEMİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.