Yurt arayışı sürüyor

Yurt arayışı sürüyor

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler kazandıkları üniversitelerin bulunduğu şehirlerde yurt ve ev arayışlarına başladı. KYK ve özel yurtların kayıtları devam ediyor

Bugünlerde 2014–2015 eğitim-öğretim yılında yurt içinde yüksek öğrenim programına girmeye yeni hak kazanan veya ara sınıf öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılayan yurtlarda kayıt yoğunluğu var. Öğrenciler devlet veya özel yurtlar ile kendi kiraladıkları evleri tercih ediyor. Ev kiralayan öğrenciler bu sene stüdyo daireleri de yoğunlukla tercih ediyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)'na yurt başvuru süreci devam ediyor. KYK'nın Konya'da 16 yurdu bulunuyor. İnternet üzerinden alınan başvurular 11 Ağustos pazartesi günü son bulacak. Başvurularda yurt istekleri ancak, öğrencinin ailesinin ikamet ettiği yer, öğrenim göreceği yüksek öğretim kurumunun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ise dikkate alınacak. Yurt ücreti dışında öğrencilerden zamanında yatırılmayan yurt ücretini veya yurtta yapacakları zarara karşılık bir depozito ücreti alınacak. Yurtların özelliklerine göre ücret talep edilecek.

KİMLER BAŞVURAMAYACAK?

Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmayan öğrenciler, daha önce kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından “Süresiz çıkarma cezası” alan öğrenciler, en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli bir işte çalışan veya sürekli geliri olan öğrenciler (Tatil dönemlerinde geçici olarak en fazla 120 gün çalışan veya ücretli staj yapanlar hariç), taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunan öğrenciler, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olan öğrenciler, ailesinin ikametgahı okulun bulunduğu büyükşehir belediye sınırları içerisinde bulunan öğrencilerin yurt başvuruları kabul edilmeyecek. Bu yurtların isimleri ise şöyle: "Şems-i Tebriz-i Yurdu, Alaaddin Yurdu, Cumhuriyet Yurdu, Selçuk Yurdu, Mevlana Yurdu, Meram Yurdu, Kimya Hatun Kız Yurdu, Konya Kız Yurdu, Seydişehir Yurdu, Kadınhanı Faik Ali- Fatma Sündüs İçil Yurdu, Ereğli Kız Yurdu, Ereğli Erkek Yurdu, Çumra Yurdu, Bozkır Mustafa-Suna Öz Yurdu, Beyşehir Yurdu, Akşehir Yurdu." Yeni açılan üniversiteleri ile 4 üniversiteye sahip Konya'da da öğrencilerin barınma ihtiyacının büyük bir kısmı özel yurtlar ile sağlanıyor. Artan öğrenci sayısına yurt firmaları yeni şubeler açarak barınma sorununa çözüm oluyorlar. Yurtlar, öğrenci yoğunluğunun en fazla olduğu Selçuk Üniversitesi Kampüsü civarındaki Bosna Hersek Mahallesi'nde yoğunlaşıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Kampüsü'nde bulunan Eğitim ve İlahiyat Fakültesi öğrencileri ise Meram Yeniyol ve Meram Yaka civarındaki yurtlarda barınıyor. Yurt fiyatları ise ortalama aylık 200 ile 500 lira arasında değişiyor. Yurtlar son yıllarda temel barınma ihtiyacından öte gençlerin sosyal yaşamına önem veren uygulamalarla çekicilik sağlamaya çalışıyor.

AGD ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK SAĞLIYOR

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) yurt genelinde olduğu gibi Konya'da da gurbette öğrenim gören gençlere sahip çıkıyor. AGD Yurt ve evlerinde yüzlerce gencin barınma ihtiyaçlarının yanında manevi ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyor. AGD İl Başkan Vekili Hasan Bircan yaptığı açıklamada Konya'da üniversiteli öğrencilere ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. 2'si erkek 2'si bayan olmak üzere 4 üniversite yurdu ile evleri aratmayacak bir hizmet sunduklarını belirten Bircan, “Konya'ya yeni gelen öğrencilere Konya'mızı tanıtmak için ilk 15-20 gün şehir gezileri düzenleyerek gençlerimizin ortama alışmalarını ve şehre uyumlarını sağlıyoruz. Yurtlarımızda sosyal faaliyetler önemli bir yer tutar” dedi. Yurtlarında maddi kar hesabı gütmediklerinin altını çizen Bircan, yurtları hakkında şu bilgileri verdi: “Biz bu çalışmayı hizmet anlayışıyla yapıyoruz. Gençlerimizin rahat bir ortamda kalmalarının yanı sıra manevi eğitimler de veriyoruz. Yurtlarımızda 24 saat sıcak su bulunuyor. 2 öğün yemek ve sosyal ortamlarla öğrencilerimiz barınma ihtiyaçlarını gönül rahatlığı ile giderecekler.” AGD'nin Bosna'da, merkez Beşyol, Şems civarında ve Meram'da yurtları bulunuyor.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.