Yurdışından çoban transfer ediliyor
Yetiştiricilikte büyük çiftliklerde üretim yaygınlaşsa da meralar, canlandığı bahar ve yaz aylarında özellikle maliyetlerin düşürülmesi adına hayvancılıkta oldukça cazip hale geliyor. Hayvan sahipleri, et ve süt verimleri artarken maliyetlerinin düşmesi yolunda, koyun ve keçilerinin meralarda beslenmesi için Nisan başından Eylül, hatta Ekim ayına kadar çobanlarla anlaşıyor. Yetiştiriciler bazen sezonluk, fazla sayıda hayvanları olanlar da yıllık olmak üzere çoban buluyor. Bu arada, zor meslek olması nedeniyle son yıllarda çoban sayısının azalması yetiştiricileri zor durumda bırakıyor. Hayvan sahipleri, işsizlik yüzde 10'un üzerinde olmasına rağmen bir dönemde aylığı 2 bin liraya bile çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.
BAZI BESİCİLER ÇOBAN TRANSFERİNE YÖNELDİ
Konya Ovası'nda uzun yıllardan bu yana koyun yetiştiriciliği yapan bazı besiciler ise yurtdışından çoban transferine yöneldi. 2 bin liraya kadar maaş vermelerine rağmen çoban bulamayan yetiştiriciler, Afganistan, Gürcistan ve Türk Cumhuriyetlerinden çoban getirmeyi düşünüyor. Hayvan yetiştiricileri, sigorta, sigara, yeme-içme-barınma karşılığı ve hayvan sayısına göre 2 bin TL'ye kadar ücret verilmesine rağmen çoban bulamadıklarını belirtiyor. “Kaliteli ve iyi çoban” bulmakta zorluk çekildiği için üreticiler, hayvana iyi bakan, çoban transfer etmenin yollarını arıyor.
2 BİN TL'LİK MAAŞA RAĞMEN ÇOBAN BULUNMUYOR
Koyun yetiştiricileri, aylık 2 bin lira maaşla hayvanlarına 6 ay bakacak çoban bulamadı. Yetiştiriciler “Çoban arayışımız sürecek. Bulamazsak, köy gençlerini seferber edeceğiz. Çobanlara 6 aylığına 12 bin TL yanında konaklayacakları evi de ücretsiz vermemize rağmen verdiğimiz rakamı kimseye kabul ettiremedik. Kimse çobanlık yapmak istemiyor. Çobanlık her önüne gelenin yapamayacağı, meziyet isteyen bir meslektir. Buna rağmen yetiştiricilerimiz işsizliğin çok fazla olduğu şu günlerde 2 bin liraya bile çoban bulamıyor. İnsanlarımız çobanlık diye mesleği önemsemiyor ve küçümsüyor. Bazı işsizler de kahvehane köşelerinde oyun oynuyorlar, ancak burada 2 bin liraya iş var çalışmıyorlar. Halbuki bu devirde çobanlık kazançlı bir meslek haline geldi. Geçtiğimiz yıl da aylık çobanlık ücreti bin 500 TL civarında idi. Yine aynı sıkıntıyı yaşamıştık” dedi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.