Yunanistan: Kıbrıs’ta Müzakerelerin Yeniden Başlaması Türkiye’nin Tavrına Bağlı
Yunanistan, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlamasının Türkiye’nin tavrına bağlı olduğunu açıkladı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, müzakerelerin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs'ın BM ve AB üyesi olmasına saygı duyması halinde başlayabileceği belirtildi.
Rum lider Anastasiadis’in önceki gün Türkiye’nin sondaj çalışmalarını izlemek üzere bölgeye gemi göndermesini gerekçe göstererek, Atina’nın da desteği ile barış müzakerelerini tek taraflı askıya aldıklarını duyurmasının ardından bir açıklama yayınlandı.
Türkiye’nin müzakerelerin durmasında sorumlu olduğu öne sürülen açıklamada, “Türkiye’nin, uluslararası toplumun IŞİD ile mücadele ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika’daki çok sayıda cepheyi göğüslemeye çevrildiği ve Kıbrıs’ta 11 Şubat’ta ilan edilen ortak açıklama çerçevesinde devam eden müzakerelerin ve BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi’nin henüz görevi devraldığı bir zamanda Kıbrıs sorununun çözümünde müzakere sürecini baltalayan yeni bir gerilim çıkarmaya böyle bir dönemde karar vermesi üzüntü verici ve ironik bir gelişmedir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamaya göre, Türkiye’nin bu tercihlerde bulunmasının merkezinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum) Uluslararası Hukuk’a göre egemenlik ve egemenlik haklarını uygulayan BM ve AB üyesi bağımsız ve egemen bir ülke olduğunu anlamayı reddetmesi yer alıyor. Rumların bu hakları uygulamasının Deniz Hukuku ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ve Kıta Sahanlığı’nı da içerdiği savunuluyor.
DOĞALGAZ KONUSU
Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in, denizaltı maden kaynaklarının araştırılmasından sağlanan faydaların bütün Kıbrıs halkına ait olduğunu net bir şekilde vurguladığı belirtilen açıklamada, Kıbrıs’ta sağlanacak çözüm çerçevesinde doğal kaynakların merkezi hükümetin yetkisinde olacağı kaydedildi. Açıklamada, "Türkiye’nin yasadışı şekilde ilan ettiği NAVTEX ile Güney Kıbrıs'ın egemenlik hakları çerçevesinde bütün Kıbrıs halkının yararına olan maden zenginliklerinin değerlendirilmesi işlemlerini suçlamasının çelişki ve bir tehdit olduğu da" iddia edildi.
Türkiye’nin Kıbrıs ile ilişkili konuda yönünü Yunanistan’a döndürmesinin de bir başka çelişki olduğu belirtilen açıklamada, Yunanistan’ın uluslararası camia tarafından askeri işgal ve yasadışı yerleşim ile suçlanmadığı, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum toplumunun liderliği ve kurumları tarafından ifade edilen demokratik süreçlere saygı duyduğu anlatıldı. Yunanistan’ın müzakerelerin ilerlemesine ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarının Atina ve Ankara’da yaptıkları çapraz görüşmelere yapıcı şekilde katkı sunduğu aktarıldı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.