Yumurtaya zam!

Yumurtaya zam!

Yumurta, şimdilerde besin değerinden çok fiyatıyla gündemde. Tavuk sayısının az olması ve anaçların yumurtlamaması fiyatların artmasına neden oldu. Yumurtanın kolisi 10 lirayı buldu

Protein ve besin değeri bakımından kıymetli bir ürün olan,  zengin fakir herkesin sofrasını süsleyen yumurtaya olan talep her geçen gün artıyor. Yumurta, vatandaşın en çok talep ettiği ürünler arasındaki yerini koruyor. Kırmızı ete oranla çok daha ucuz ve kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın, hem sarısı hem de beyazı uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Tek olarak tüketildiği gibi pek çok ürünün işlenmesi sırasında kabartıcı, renklendirici, aroma verici ve kalınlaştırıcı olma özellikleri nedeniyle katkı maddesi olarak da kullanılıyor. Vatandaş da, yumurtayı ucuza yemek istiyor. Yumurtaya son iki hafta içinde yapılan zam ise, üretici ve tüketiciyi endişelendiriyor.  Yumurta fiyatındaki artışın ne zamana kadar devam edeceği sorusunun cevabı ise merakla bekleniyor.

YUMURTA ÜRETİMİ AZALIYOR

Fiyatlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan yumurtacı Emir Ermiş, tavuk yumurtası üretiminin geçmiş aylara göre azaldığını söyledi. Anaçların yumurtlamadığını belirten Ermiş, “Yumurta kanatlılardan elde edilen önemli bir besin maddesi. Sütten sonra en karlı gıda maddesi yumurtadır. Diğer gıda maddelerine göre yumurtanın ayrı bir önemi var. Kazançlı bir iş olmasına rağmen artık yeteri oranda yumurta üretilmiyor. Tavuk sayısı da az. Yumurtanın 30'lu kolisi tezgahlarda 7 buçuk TL yerine 8 TL'ye satışa sunuldu. Sofralardan eksik edilmemesi gereken yumurtanın fiyatlarına zam yapılması vatandaşı kızdırdı. Vatandaş ucuz fiyata evine daha çok yumurta almak istiyor. Fiyatların ne olacağını biz de dört gözle bekliyoruz” dedi.

YUMURTAYI HAŞLAYARAK YİYİN

Vatandaşlara taze ve doğal yumurta tüketmeleri konusunda da uyarılarda bulunan Ermiş, yumurta pişirme süresinin iyi belirlenmesi gerektiğini de dile getirdi. Ermiş, “Yumurta eğer fazla haşlanırsa ya da bayatsa içindeki demir yumurtanın dışına akar ve yumurtanın pek çok vitamin değeri de ölür. Fazla haşlanan bir yumurtanın beyazında mora yakın değişik renkler görülür. Bu yumurta, çok fazla kaynamaktan mineralini kaybetmiştir. Yağda yapılan yumurta, vitamin değerini kaybedebilir,  haşlamakta fayda var. Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır. İçinde yumurtanın olduğu bütün tariflerde pişirilme işlemi uygulanmalı. Çiğ yumurtanın  sindirilmesi çok zor” şeklinde konuştu.

ÇATLAK VE KIRIK YUMURTA ALMAYIN

“Yumurta; oda sıcaklığında değil,  soğuk yerlerde hatta buzdolabında muhafaza edilmeli” diyen Ermiş, son olarak şunları kaydetti: “Yumurta satın alınırken marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmeli. Yumurta, çabuk bozulan bir ürün. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü ve az pürüzlü olmalı. Daha ucuz diye çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalı. Çünkü bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybediyor. Vatandaş, yumurta tüketim konusunda dikkatli ve temiz davranmalı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.