Yumurtanın fiyatı yine arttı!

Yumurtanın fiyatı yine arttı!

7'den 70'e her şeye zam gelmeye devam ediyor. Zam furyasından nasibini en fazla hayvansal gıda ürünleri alıyor. Yumurtaya son günlerde gelen zam, gözlerden kaçmıyor.

Piyasada bugün en ucuz 30'lu yumurta 25 TL'ye satılıyor. Bazı marketler indirim yapsa da Konya'da yumurtanın ortalama fiyatı 25 ile 30 TL arasında değişiyor. Ramazan ayından sonra 30'lu yumurtanın fiyatı 19 liraya kadar gerilemişti. Geçen yıl bu vakitler 14 TL olan yumurta bu yıl 30 liraya dayandı. Zamma gerekçe olarak ise girdi maliyetlerinde yükseliş gösteriliyor.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AYLIK YUMURTA GİDERİ 120 TL!

Yapılan hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin aylık yumurta gideri 120 TL. Aylık yumurta tüketimi için 120 TL ayıramayan vatandaş, evlerine yumurta götürmekte zorlandığını ifade ediyor. Vatandaş, marketlerin yaptığı indirimleri takip ederek, ucuz yumurta bulmanın yollarını buluyor. Marketler, yumurta fiyatını yumurtanın küçüklüğüne ve büyüklüğüne göre sınıflandırarak satıyor. Büyük boy 30'lu koli yumurtanın fiyatı 26-27 TL arasında değişirken orta boy 25 TL, küçük boy yumurta ise 24 TL'den satışa sunuluyor. Bazı marketlerde yumurtanın kolisi 30 liraya da satılıyor.

GİRDİ MALİYETLERİ FİYATLARI ARTIRDI

Geçen yıla göre yem fiyatları da iki katı arttı. Üreticiler artan yem fiyatlarının altında ezilirken üreticiler çareyi ürünlere zam yapmada buldu. Yem, elektrik ve su fiyatları artınca üreticinin giderleri iki katına çıktı. Girdi maliyetlerinin artması da vatandaşlara zam olarak yansıdı. Geçen sene 65 -70 TL’den alınan hayvan yemi, bu yıl 110-120 TL arasında satılıyor. Girdi maliyetleri altında ezilen hayvan üreticilerinin önemli bir bölümü de ya üretim kapasitesini düşürüyor ya da çiftliğini kapatmak zorunda kalıyor.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum