Yumurtada uyanıklar iş başında

Yumurtada uyanıklar iş başında

Yumurta üretiminde söz sahibi illerden olan Konya’da yumurta ihracatı yeniden artıyor. Köy yumurtasının çiftlik yumurtasına göre besin değerinin daha yüksek olması da bazı uyanıkları harekete geçirdi.

IŞİD tehdidinden dolayı yumurta ihracatı sekteye uğramış, ihracat edilemeyen yumurta ülkede kaldığı için fiyatı da düşmüştü. Irak pazarının tekrar hareketlenmesiyle birlikte yumurta ihracatı tekrar gelişme gösterdi. İhracatın gerçekleşmesiyle birlikte yaz dönemine kadar yumurta fiyatının düşmemesi bekleniyor. Ayrıca, Konya’da lekeli yumurtayı saman içerisine koyan uyanıklar, bunları köy yumurtası diye yüksek fiyatla sattığı da öğrenildi. Köy yumurtasının çiftlik yumurtasına göre besin değerinin daha yüksek olması bazı uyanıkları harekete geçirdi. Normal yumurtanın kolisi 7 liradan satılırken, köy yumurtası diye vatandaşlara yutturulmaya çalışılan aynı yumurtanın kolisi 10 liradan satılıyor.  
 
ÜRETİCİ YETERLİ KARI YAPAMADI
Yumurtada ihracatın gelişmesine rağmen, üreticinin beklediği karı gerçekleştiremediğini ifade eden özel bir yumurta firmasının sahibi Metin Yücedağ, “Üreticinin sattğı fiyat ile marketteki fiyat arasında uçurum var. Yumurtanın kolisini 5 buçuk liradan satan üretici, aynı yumurtayı markette 9 liradan alıyor. Bu durum tüketici açısından da olumsuz sonuç doğuruyor. Biz bunlardan şikayetçiyiz. Şu an yumurtanın fiyatı 7-9 lira arasında satılıyor” dedi. Yumurta fiyatının yaz dönemine kadar düşmeyeceğini ifade eden Yücedağ, “Üretici her ne kadar bundan yararlanamasa da sadece geçen hafta 320 TIR yumurta Irak’a ihraç edildi. Şu anda ihracat çok güzel gidiyor. Yumurta üretimi her geçen artıyor” dedi. Vatandaşa uyarılarda bulunan Yücedağ, yumurta çiftliklerinde 500 koli yumurtadan en az 10 kolisinin lekeli çıktığını işaret etti.
 
Bu yumurtaların görüntüsünden dolayı köy yumurtalarına benzediğini kaydeden Yücedağ, “Fırsatçılar da bu yumurtaları saman ile karıştırarak vatandaşlara satıyor. Vatandaşlar da tesislerde üretilen yumurtayı köy yumurtası diye alıyor. Tesisler görünümünden dolayı bu yumurtaları kolilere koymuyorlar. Bunun sonucunda da fırsatçılar iş başına geçiyor” diye konuştu.
İBRAHİM BAŞCI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.