YPG, Türkiye'nin 'kırmızı çizgi'sini geçti
Türkiye’nin Suriye sınırının büyük bölümünü eline geçiren PKK ile bağlantılı YPG güçleri, Fırat Nehri’nin batı yakasına geçerek ilerlemeye başladı. Türkiye daha önce “Fırat’ın batısına geçilmesi kabul edilemez” mesajı vermişti.
ABD'DEN HAVA DESTEĞİ
Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen, Fırat’ın batısının Türkiye’nin toprağı olmadığını söyleyerek, ‘IŞİD neredeyse oraya müdahale edeceklerini’ söyledi. Büyük bölümünü YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin, önceki akşam Kobani’nin güneyinde bulunan stratejik Tışrin Barajı’nı ele geçirdiği kaydedildi. Muhaliflerin Kobani’nin güneyinde birkaç gündür IŞİD’e karşı operasyonları sürüyordu. Operasyona ABD de hava desteği sağlıyor. Operasyon kapsamında yaklaşık 70 köy ve birçok mezranın IŞİD’in elinden geri alındığı belirtiliyor. Hesen, Tışrin barajının ele geçirilmesiyle Kobani kenti için elektriğin de üretileceğini sözlerine ekledi.
SIRRİN'İ DE ALMIŞTI
Fırat’ın doğusunda Kobani’ye kadar olan bölgeyi elinde bulunduran YPG, güneydeki Sırrin kasabasını da Temmuz ayında yine ABD hava operasyonlarının desteğiyle IŞİD’in elinden almıştı. Sırrin, PYD’nin ilan ettiği Kobani kantonunun güney sınırında yer alıyor.
Washington ve Ankara’dan son aylarda sıklıkla, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD kontrolündeki 90 kilometrelik alana bir saldırı düzenleneceği ve bölgenin IŞİD’den temizleneceği açıklamaları gelmişti. Ancak sınırın 80 km güneyindeki bu harekatın kuzeye doğru ilerleyip ilerlemeyeceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.
DÖRTTE 3'Ü YPG'Lİ
Kasım ayı başında açıklama yapan Washington, Türkiye’nin kaygılarını dikkatle incelediğini ve ‘YPG’ye artık yardım etmeyeceğini’ duyurmuştu. Bölgeden IŞİD’i çıkarmak için hava desteğini Suriye Demokratik Birlikleri’ne yapmaya başladı. Ekim ayının başında ABD desteğiyle kurulan Kürt-Arap koalisyonu Demokratik Suriye Birlikleri son birkaç aydır bu operasyon için hazırlık yapıyordu. ABD bu birliklere havadan cephane desteğinde de bulunmuştu. Ancak bu birliğin de başını aslen PKK’nın Suriye kolu PYD’nin askeri kanadı YPG çekiyor. Birliklerin dörtte üçü YPG’li Kürt savaşçılardan, geri kalanı çoğunlukla Türkmen ve Arap birliklerinden oluşuyor.
ERDOĞAN: KİMSE GEÇEMEZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya’da yapılan G20 zirvesi öncesi “Fırat’ın batısına geçme noktasında kararlılığımızı biliyorsunuz. Kimse Fırat’ın batısına bir defa geçemez. Bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teşebbüs ettiler, gereği de yapıldı. Bu konuda hassasiyetlerimiz çok daha farklı bir şekilde devam edecek” demişti.
Ankara, Türkiye sınırında Fırat’ın batısında IŞİD’in elinde bulunan Azez-Cerablus hattının güvenlikli bölge ilan edilmesini talep ediyor. Ancak ABD ve Batı ülkeleri bölgeyi ilk aşamada sadece IŞİD’den temizlemek için harekat yürütüyor. Türkiye, bölgenin ‘temizlenmesi’nin ardından Türkmen ve Arapların yerleştirilmesini istiyor. YPG’nin sınırda Fırat Nehri’nin batısına geçmesi ve şu an IŞİD kontrolünde olan Cerablus’a yerleşmesi, Ankara’nın kırmızı çizgisi.
TIŞRİN'İN ÖNEMİ
Tişrin Barajı, IŞİD’in bölgedeki önemli üslerinden biri. Halep kırsalında IŞİD kontrolündeki bölgeden Rakka’ya geçiş yollarının da üzerinde yer alıyor. Rakka, IŞİD’in Suriye’deki merkezi konumunda. Bu noktayı aşmak, YPG için IŞİD’in bölgedeki güçlü merkezlerinden Mumbuç ve kuzeyde Türkiye sınırında yer alan Cerablus kentlerine yaklaşmak anlamına geliyor. Ayrıca baraj önemli su ve elektrik kaynaklarını da sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.