Yozgat’ta 5 Çiftçiye 25 Damızlık Düve Dağıtıldı

Yozgat’ta 5 Çiftçiye 25 Damızlık Düve Dağıtıldı

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan 'Damızlık Sığır Yetiştiriciliği' projesi kapsamında 5 çiftçiye 25 gebe damızlık düve dağıtıldı. Yozgat'ta, tarım ve hayvancılık...

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan 'Damızlık Sığır Yetiştiriciliği' projesi kapsamında 5 çiftçiye 25 gebe damızlık düve dağıtıldı.

Yozgat'ta, tarım ve hayvancılık alanında çiftçinin ekonomik anlamda da güçlendirilmesi amacıyla Yozgat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Bankası ile ortaklaşa proje hazırlandı. Yozgat'ta damızlık sığır yetiştiriciliği ile birlikte kültür ırkını geliştirip, süt verimini artırmaya yönelik projeyle, ekonomik gücü yetersiz çiftçilerin damızlık hayvan sahibi yapılması hedeflendi. Bu doğrultuda, Yozgat'ta başvuruları sonucunda belirlenen 5 çiftçiye 25 gebe düve dağıtıldı.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, proje kapsamında 5 aileye dağıtımı yapılan 25 gebe düvenin sütünü birlik olarak kendilerinin alacaklarını söyledi. Selvi, "Çiftçilerimize dağıtılan hayvanların sütünü yine birlik olarak biz alacağız ve çiftçilerimize ayda yaklaşık bin 500 lira gelir sağlamış olacağız. Gebe düvelerin ödeme planı çok cazip şartlarda gerçekleşmektedir. 'Birlik kaynaklarından sağlanması nedeniyle banka sözleşmesine bağlı kalındığı sürece damızlık düveler için sağlanan krediye 18 ay faiz uygulanmamakta, 18 aydan sonraki 3,5 yıllık sürede faiz oranı yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Projenin uygulama süresi 5 yıldır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçilerimiz için bu proje bulunmaz bir fırsattır.'' dedi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir’de ilde 5 çiftiye 25 damızlık düve dağıtımı yaptıklarını söyledi. Özdemir, "Geçtimiz ay 8 çiftçimize 40 düve dağıtımı gerçekleştirdik. Bu ay ise 5 çiftçimize 25 damızlık düve dağıtımı yaptık. Yozgat’ımız hayvan potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk 20 il arasında bulunmaktadır. İlimizde mevcut yaklaşık 280 bin büyükbaş hayvanın yüzde 50'si kültür ırkına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak suni tohumlama çalışmaları ile bu oranı yüzde 70 seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Böylelikle süt ve et veriminde de artışın gerçekleşmesi sağlanacaktır. Uygulanan bu proje ile hem yetiştiricilerin ekonomik anlamda kalkınması sağlanacak hem de hayvanların verimlerinin yükselmesi gerçekleşecekti. Ayrıca bu hayvanlarımızın bakımıyla ilgilenen hanımlara yönelikte proje kapsamında bilgilendirme kurslarımız olacak. Çünkü erkeklerden daha fazla hanımlar bu hayvanlarla uğraştıkları için onlara yönelik çalışmalarımızda devam ediyor."diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.