Yöney: Skg Yükünün Hafifletilmesi Rekabet Gücümüz Açısından Önemli

Yöney: Skg Yükünün Hafifletilmesi Rekabet Gücümüz Açısından Önemli

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, "Sanayici ve ihracatçılar olarak, uluslararası rekabet gücümüz için büyük önem taşıyan verimliliğin altı çeyrektir azaldığı, buna karşılık reel iş gücü maliyetlerinin üst üst.

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, "Sanayici ve ihracatçılar olarak, uluslararası rekabet gücümüz için büyük önem taşıyan verimliliğin altı çeyrektir azaldığı, buna karşılık reel iş gücü maliyetlerinin üst üste beş çeyrektir artış gösterdiğini görmekteyiz. Üzerimizdeki SGK yükünün hafifletilmesi, hiç olmazsa OECD ortalamasına indirilmesi global rekabet gücümüzü kaybetmememiz için önem taşıyor." dedi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Yöney, şunları dile getirdi: "TÜİK tarafından yapılan açıklamada, eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 0,77, Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) yüzde 0,88 oranında arttığı, bu veriler çerçevesinde yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,88, ÜFE'de yüzde 6,23 olduğunu görüyoruz. Aylık artış TÜFE'de beklentilerin üzerinde olsa da yıllık artışta bir miktar düşüş yaşandığını görüyoruz, yıl sonunda enflasyon rakamının yüzde 7,5'in üzerinde olacağı beklentisindeyiz."

Demokrasi paketi açıklamasıyla başlayan haftada, ABD'den gelen bütçe haberinin bu ayın önemli konularından olduğuna dikkat çeken Yöney, şöyle devam etti: "Global ortamda artan belirsizlikler ve bölgemizde yaşanan siyasi gelişmeler, dış ticarette dalgalanmalara sebep oluyor. Eylül ayı ihracat rakamlarında dövizin etkisiyle bir yükselme var, Ocak-Eylül dönemine bakılırsa yüzde 0,6'lık bir artış ile 112 milyar dolara gelindiğini görüyoruz. Ama, geçen yıla göre azalışına yüzde 61,4'e inerek devam eden ilk yarı ihracatın ithalatı karşılama oranı ve 67 milyar doları aşan dış ticaret açığına dikkat edilmeli. Sanayici ve ihracatçılar olarak, uluslararası rekabet gücümüz için büyük önem taşıyan verimliliğin altı çeyrektir azaldığı buna karşılık reel iş gücü maliyetlerinin üst üste beş çeyrektir artış gösterdiğini görmekteyiz. Üzerimizdeki SGK yükünün hafifletilmesi, hiç olmazsa OECD ortalamasına indirilmesi, global rekabet gücümüzü kaybetmememiz için önem taşıyor."

Kıdem tazminatı konusunda da düşüncelerini açıklayan Yöney, "Özellikle yeni istihdam yaratılmasına yönelik artış sağlanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklentisindeyiz." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.