Yoksulluk arttı

Yoksulluk arttı

Ekim 2015 ayı açlık ve yoksulluk sınırı değerlendiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, “Dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 379 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 492 TL oldu. Ülkede yoksulluk her geçen gün artıyor” dedi

Türkiye’de, yenilenecek seçime sayılı günler kalmışken, siyasi partilerin ücretli çalışanlara, emeklilere, dul ve yetimlerine, işsizlere, yoksul kesimlere yönelik vaatleri toplumsal beklentiyi artırdı. “Siyasi partilerin toplumun dar ve sabit gelirli kesimlerine yönelik vaatleri gerçekleşirse, toplumsal refah yaygınlaşacak ve “insan onuruna yaraşır” bir hayat sağlanmış olacak” diyen Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat, şunları söyledi: Özellikle, ülkedeki yaşama koşullarının önemli bir göstergesi ve ücretli çalışanların ağırlıklı bir kesiminin elde ettiği tek gelir olan asgari ücretin yükseltilmesi, vergi dışı bırakılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü halen 1000 TL olan net asgari ücret ile değil insan onuruna yaraşır bir yaşantıyı sürdürmek, bir ailenin temel gıda harcamasını karşılayabilmesi bile mümkün olamamaktadır.  Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yirmi sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırması 2015 Ekim ayı sonucuna göre;  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.379,09 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 492.15 TL’dir.

AYLIK HARCAMA 18 TL

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının son bir ayda 18 TL arttığını dile getiren Kökat, “2015 yılının ilk on ayı sonunda ise ailenin mutfak harcamasına 147 TL ek yük gelmiştir. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 478 TL olmuştur. Bekar olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bugün itibariyle 1.664 TL’ye yükselmiş ve yılbaşına göre 206 TL artmıştır. Oysa aynı dönem itibariyle net asgari ücret artışı sadece 110 TL olmuştur.  TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında 'mutfak enflasyonu'ndaki değişim 2015 Ekim ayı itibariyle şöyle olmuştur:  dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari  harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,31 oranında artış göstermiştir.  Yılın ilk on aylık dönemi sonunda artış yüzde 11,91 oranında olmuştur. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 14,41’dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,55 olarak hesaplanmıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum