'Yok Yılı'nda Çin'e Zeytinyağı İhracatı Yüzde 21 Arttı

'Yok Yılı'nda Çin'e Zeytinyağı İhracatı Yüzde 21 Arttı

Hasat şenlikleriyle 2014-15 sezonuna coşkulu bir giriş yapan zeytincilik sektörü, 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürmek için tanıtım atağına kalktı. Geçen sezon zeytinde ‘yok yılı’...

Hasat şenlikleriyle 2014-15 sezonuna coşkulu bir giriş yapan zeytincilik sektörü, 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürmek için tanıtım atağına kalktı. Geçen sezon zeytinde ‘yok yılı’ olmasına rağmen Çin’e zeytinyağı ihracatı yüzde 21 oranında arttı. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), hedef pazar olarak belirlediği Çin’nin Şanghay şehrinde, 12-14 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenen FHC Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttı.

Fuar hakkında bilgi veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Davut Er, Türk zeytinyağının fuarda büyük ilgi gördüğünü söyledi. Çin’e yönelik yürüttükleri tanıtım çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getiren Er, “ZZTK 2007 yılında kuruldu, 2008 yılından itibaren Çin’de gıda fuarlarında Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapmaya başladık. İlk yıllarda Çin’deki fuarlarda sadece ZZTK yer alırken bugün 10’dan fazla Türk firması bu fuarlara katılır hale geldi. Türkiye’nin 2013-14 sezonunda zeytinyağı ihracatı yüzde 67 düşüşle 99 milyon 301 bin dolara gerilerken Çin’e zeytinyağı ihracatı yüzde 21’lik artışla 4 milyon 986 bin dolara yükseldi. Önümüzdeki sezon Çin pazarında daha güçlü konuma gelmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

‘AB'DE GÜMRÜK VERGİSİ YÜKSEK, TANITIMLARDA UZAKDOĞU'YA AĞIRLIK VERİYORUZ’

Çin’de zeytinyağı talebinin hızlı artarak 40 bin ton seviyesine ulaştığını kaydeden Er, şöyle devam etti: “Komite olarak Çin’i hedef pazar belirledik ve bu ülkedeki konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında ton başına bin 120 euro gümrük vergisi var. O nedenle AB pazarındaki konumumuzu güçlendirmemiz mümkün gözükmüyor. O nedenle Çin, Japonya, Güney Kore, ABD pazarlarında tanıtım çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz.”

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’da fiyatların tırmanma eğiliminde olduğuna işaret eden Davut Er, “Bu durum, Çin pazarına zeytinyağı ihracatımızı olumlu etkileyecektir. Bu sezon gerçekleşecek iyi bir hasattan sonra Çin pazarında gelişim olacaktır.” dedi. Çin halkının siyah zeytinle kısmen alakalı olduğunu vurgulayan Er, İspanyol usulü laktik asitle tatlandırılmış yeşil zeytinlerin de tercih edildiğini aktardı. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerinde zeytincilik sektörünün 3,8 milyar dolar ihracat hedefinde Çin’in önemli bir paya sahip olacağını dile getirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.