Yılmaz: Astsubay İntiharlarının Çoğu 'Ruhi Bunalım' Sonucu Gerçekleşiyor

Yılmaz: Astsubay İntiharlarının Çoğu 'Ruhi Bunalım' Sonucu Gerçekleşiyor

Milli Savunma Bakanı (MSB) İsmet Yılmaz, astsubayların intiharlarının büyük çoğunluğunun ruhi bunalım sonucu gerçekleştiğini söyledi.    İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun...

Milli Savunma Bakanı (MSB) İsmet Yılmaz, astsubayların intiharlarının büyük çoğunluğunun ruhi bunalım sonucu gerçekleştiğini söyledi.

    İsmet Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun astsubayların intiharlarına ilişkin soru önergesini cevapladı. Yapılan araştırmalar sonucunda intiharların büyük çoğunluğunun; ruhi bunalım sonucu gerçekleştiği, bunun dışında ailevi problemler, sağlık sorunları, maddi yetersizlik gibi çeşitli sebeplerin de intihar davranışı için birer etken olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

    Yılmaz, askeri personelin yetiştirilmeleri, sınıflandırılmaları, görev ve yükümlülükleri, terfileri, taltifleri, atamaları, sicil ve her türlü özlük hakları ilgili mevzuat çerçevesinde belirlendiğini kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) asta kötü muamele etmek, cebir ve şiddet kullanmak fiilleri ile ilgili cezai müeyyidelerin 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununda belirtildiğini anlatan Yılmaz, buna göre TSK içinde bu suçları işleyenlerin tespit edilmesi durumunda haklarında mutlaka yasal işlem yapıldığını vurguladı.

    TSK DİSİPLİN KANUNU

    Ayrıca; askeri usul ve kurallar dışında astına kötü davranmak fiilinin TSK Disiplin Kanunu uyarınca disiplin cezasını gerektirir bir eylem olarak kabul edildiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"TSK'da uygulanmakta olan sicil ve değerlendirme sistemi ile liyakatli personelin yükselmesi ve kritik görevlere atanması sağlanmakta, böylelikle sistemin daha iyiye götürülmesi amaçlanmaktadır. Sicil ve değerlendirme sistemi sadece astsubaylar için değil, benzer şekilde subaylar, uzman jandarmalar ve uzman erbaşlar için de uygulanmaktadır. Söz konusu değerlendirme sisteminde; amirlerin keyfi davranmasını engellemek için belge ekleme zorunluluğu bulunmakta ve verilen siciller 'Sicil Değerlendirme ve Denetleme Kurulları' tarafından denetlenebilmektedir. Ayrıca personel hakkında verilen sicillere karşı yargı yolu da açıktır. TSK bünyesinde meydana gelen tüm olaylarda idari soruşturmanın yanı sıra adli soruşturma da yapılmakta, adli ve idari yönden soruşturulmayan herhangi bir olay bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin özlük haklarına yönelik iyileştirme çalışmaları; ülke şartları ve mevcut imkanlar dikkate alınarak, bir sistem bütünlüğü içinde sürdürülmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Hizmetleri sınıfından emekli olan personele verilen 100 TL ilave ödemenin, makam tazminatı almayan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş emeklilerine de verilmesini amaçlayan '6519 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 22 Şubat 2014 tarihli ve 28921 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, birinci derecede olup 3600 ek göstergeye hak kazanmış olanlara ve bunların emeklilerine görev tazminatı verilmesini amaçlayan "926 sayılı TSK Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı"na ilişkin yasal düzenleme çalışmalarına devam edilmektedir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.