Yılbaşı bizim değil!

Yılbaşı bizim değil!

Batı'nın yılbaşı kutlama adetleri bizdenmiş gibi piyasaya sürülüyor. Çam süsleme, hindi kesme, piyango ve yılbaşı kutlamaları gibi unsurlar reklam panolarında ve görsel medyada sıkça kullanılarak halka empoze edilmeye çalışılıyor

Yılbaşına sayılı günler kala mağaza vitrinleri, AVM'ler dekorlarını çam ağacı süsleyerek yapıyor. Yıllarca vatandaşa empoze edilmeye çalışılan bu gelenek bugünlerde muhafazakar kesimin işlettiği alışveriş merkezlerine bile girdi. Bir yıl boyunca propagandası yapılan içki tüketimi, şans oyunları, kumar, zina ve faizli kredi gibi haramlar yılbaşı bahane edilerek yılbaşı günü ve gecesi zirve yapıyor. Yılbaşında çam süslemenin tarihi gelişimi incelendiğinde bir Hristiyan adeti olduğu görülüyor.

HALK HAYALLERE DALIYOR

Son yıllarda cazip hale getirilen, dinimizce haram kabul edildiği halde kullanımı son yıllarda oldukça artan Piyango ve iddia oyunları yıl başında zirve yapıyor. Milli Piyango İdaresi 31 Aralık 2014'te yapılacak yılbaşı özel çekilişinde 50 milyon lira büyük, toplam 63.5 milyon lira para dağıtacak. Yılbaşında dağıtılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'haram' olarak açıkladığı büyük ikramiye parası ise her geçen yıl daha da artıyor. 2005 yılında 20 milyon lira büyük ikramiye dağıtılırken bu yıl 50 milyon lira ikramiye dağıtılacak. Yüz binlerce insan piyango biletleri ile beklentiye sokularak yeni yıla hayallerle girecek. Yılbaşında hindi satışı artık neredeyse tüm marketlerde normal hale geldi. Hristiyanların Noel yemeği hindi, artık bu adeti benimseyenler tarafından yılbaşı sofralarında yer buluyor.

HASSAS DAVRANMALIYIZ

İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, şans oyunlarının her türlüsünün haram olduğunu ve bunları tartışmaya bile gerek duymadığını belirterek, “Bu açık haramı uyarılarımıza rağmen bazı vatandaşlarımız işlemeye devam ediyor. Uzak durulması lazım” dedi. Yılbaşı kutlamalarına da değinen Akpınar, şöyle konuştu: “Hangi hesaba göre olursa olsun yılbaşı kutlaması sevinç gösterisi yapılabilir fakat biz bu kutlamaların haramlarla kutlanmasına karşıyız. İslami kurallara uyulması lazım. Başka bir kültüre benzeyecek davranış ve hareketlerden kaçınılması lazım. Peygamber Efendimiz, 'Bir kavme benzeyen onlardan olmuştur' buyuruyor. Eğer kutlamalarda bir kavme benzeme çabası var, taklit var ise Allah korusun günaha girilmiş olur. Şimdi yılbaşında çam ağaçları kesilerek süsleme yapılıyor. Çevre bilinci konusunda önemli mesafeler katettik. Ağaçlar kesilirken tepkiler gösteriliyor fakat yılbaşında yaşanan çam katliamına sessiz kalınıyor. Çam ağacı süsleme adeti putperest bir inanıştan geliyor. Bu hem kültürümüze hem de çevreye verdiği zarardan dolayı yanlıştır. Hindi eti konusunda da hassas davranılması gerekiyor. Hindi eti helaldir fakat yılbaşından başka bir gün yenilmesi daha uygun olur.”

İSLAM'IN SEMBOLLERİNİ YAŞATMALIYIZ

İlahiyatçı Hasan Basri Balcı ise sokaklara bakıldığı zaman İslam beldesinde İslam'ın garip hale geldiğini vurgulayarak, “Gayri İslami yaşam normal hale geldi. Bir Müslüman kardeşimizin iş yerinde çam ağacı satmasını kabul edemeyiz. 'Beğenmezsen alma' diyemezsin. Bir Müslüman olarak onu satmamakla da yükümlüsün” dedi. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (S.A.V)'in kafirlere karşı devamlı muhalefet halinde olduğunu belirterek, “Bu mevzu Peygamber efendimizin en çok üzerinde durduğu konulardan biridir. Ancak en çok kaybettiğimiz özelliklerden biridir. Efendimiz bir karar alacağı zaman Hristiyan'lara, Yahudi'lere, kafirlere karşı muhalefet edecek şekildi alırdı. Ayetlerde, 'Sakın kafirlere meyletmeyin, Kim bir kavme benzemek isterse onlardandır' buyruluyor. İslam onlara bir alakaya bile izin vermiyor” şeklinde konuştu. Müslümanların şuurlu ve dikkatli olmasını söyleyen Balcı, şöyle konuştu: “Bir Müslüman Peygamber efendimizin doğum günü olan Mevlit Kandili'nde içki içildiğinde nasıl tepki gösteriyorsa Hz.İsa'nın doğum günü olan Noelde de içki içilmesine kumar ve kötü işlere alet edilmesine tepki göstermelidir. Hem kendimiz sakınmalı he de sakındırmalıyız. Müslüman benim niyetim temiz diyerek kötü işlere bulaşamaz. Şeklen de kendimizi düzeltmeliyiz. Müslümanın görevi İslam'ın sembollerini yaşatmaktır. Küfrün sembollerini değil. Ayrıca yılbaşı bahane edilerek insanlar kapitalist sömürü düzeninin bir parçası haline getiriliyorlar.”

GENÇLER BATAĞA ÇEKİLİYOR

Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Mehmet Parlak da Allah'ın (C.C.) insanların rızıklarını teminat altına aldığını belirterek, “Hiç kimse rızık kaygısı içerisine girmemelidir. Ancak bu rızkı helal yoldan kazanacak vasıtalara da tevessül etmeyi ihmal etmemelidir. Günümüzde maalesef farklı isimler, oyunlar adı altında sinsi bir tehlike ile karşı karşıya kalınmıştır. Bu tehlike şans oyunları iddia gibi isimler adıyla ve özellikle de gençlerimizi bir bataklığın içine çekmektedir, Yılbaşı piyangosu ismiyle bu bataklık iyice normalleştirilmiştir” dedi. Kolay yoldan para kazanma hevesinin insanları kumara yönelttiğini ifade eden Parlak, şöyle konuştu: “Biran önce köşeyi dönme beklentisi kapitalizmin hayatımıza olumsuz etkilerinden bir tanesidir. Allah’ın haram kıldığı bu tarz şans oyunları günümüzde devlet eliyle de maalesef insanlarımıza sunulmaktadır. Bunun önüne biran evvel geçilmesi gerekmektedir. Yaşadığımız toplumsal sorunlar kavgalar boşanmalar ahlaksızlıkların bir sebebi de Rabbimizin haram kıldığı şeylerin yaygınlaşması ile de doğru orantılıdır. Faizin kumarın haksız elde edilen her türlü menfaatin insana bir fayda sağlamayacağı anlatılmalı ve anlaşılmalıdır. Gençlerimizi, geleceğimizi ve nefsimizi bu şans oyunu denen sinsi tehlikeden ve haramdan uzak tutmalıyız. Toplumsal ifsada tartışmasız sebep olan her şey gerek ferden gerek toplumsal kuruluşlar ve en önemlisi de devlet eliyle engellenmeli bu gibi durumlara fırsat verilmemeli ve geleceğimizi korumalıyız.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum