Yıkanan maske tekrar kullanılır mı?

Yıkanan maske tekrar kullanılır mı?

Maske kullanımı koronavirüs salgını nedeniyle zorunlu hale getirildi ancak vatandaşlar maske bulamıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili Türkiye’de vaka sayısı 110 bin 130, can kaybı ise 2 bin 805’e yükseldi. Türkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında toplu alanlarda maske kullanımı zorunlu hale getirildi. TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, maske kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

Duvar’a konuşan Prof. Dr. Kurt’un maskeyle ilgili sorulara verdiği cevaplar kısaca şöyle:

Neden maske kullanmalıyız?

Maske kullanımının yaygın olarak önerilmesinin nedeni, şikâyeti olmayan ve hastalığı sessiz bir şekilde geçiren kişilerden bulaşabilecek enfeksiyonları engellemek. Buradaki en temel amaç daha çok öksürürken, hapşırırken veya konuşurken ağzımızdan ya da burnumuzdan çıkabilecek olan parçacıkların çevreye yayılmasını engellemek.

Hangi durumlarda maske kullanmalıyız?

En az bir metre olması gereken sosyal mesafenin korunamadığı durumlarda maske kullanılır. Sokakta yürürken maske takan kişiler var, tek başında kaldırımda yürüyen bir kişinin maske takmasının gerçekten bir anlamı yok. Çevresinde temas edilebileceği kimse yokken maske takmak anlamsız. Diyelim ki evde salonda oturuyorsunuz ve herkesin arasında iki-üç metre var. O zaman da maske takmanıza gerek yok. Maskenin temel kullanım nedeni, bir metreden daha yakın temas etme durumunda ortaya çıkabilecek parçacıkların diğer kişiye ve kişilere ulaşmasına engel olmak

Yıkanan ya da havalandırılan maske tekrar kullanılır mı?

Dağıtılan maskeler tek kullanımlık maskelerdir, dolayısıyla bu maskelerin yıkanması havalandırılması diye bir şey söz konusu olamaz. Yani “Mandala asıp kuruttum ya da havalandırdım” demek tıbbi olarak önerilecek bir şey değil. Ayrıca böyle bir temizleme ya da dezenfekte etme yolu yok.

Maske kirlenmediyse tekrar kullanılır mı?

Bizim bu salgınla beraber açıklamakta en çok zorlandığımız başlık, normalde sağlık kuruluşlarında kullanılan maske, eldiven gibi kişisel koruyucu malzemelerin toplumda yaygın bir biçimde nasıl kullanılacağı oldu. Gerçekten bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Cerrahi maskeler, işlem bazlı kullanılır. Örneğin ameliyata girerken veya pansuman yaparken bir maske takarsınız ve o işlem bittikten sonra maskeyi çıkarırsınız. Yani, tek kullanımlık maske tek kullanımlıktır. Bir daha kullanılmaz.

Cerrahi maske mi, bez maske mi?

Sağlık çalışanlarının kullandığı tek kullanımlık maskelerden çok evde de yapılabilecek bez maskeler daha pratik olabilir. Türk Tabipleri Birliği’nin web sayfasında basit bir şekilde evde nasıl maske yapılacağına dair bilgiler var.

Bez maske nasıl temizlenir?

60 derece sıcaklıkta deterjanla yıkanması ve kurutulması yeterli olur. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Maskelerin iç kısmı hiç dokunmak istemediğimiz bir alandır. Ne cerrahi maskeler ne de bez maskeler ortasından tutulup çıkarılır. Maskeyi iç kısmı dışarıya açılmayacak şekilde iplerinden tutarak çıkarmak gerekiyor. Eğer iç kısmına elleyerek maskeyi yıkamaya kalkarsak veya çöpe atarsak ağzımızdan, burnumuzdan çıkan parçacıkları yoğun bir şekilde çevremize bulaştırmış oluruz.

Maske nasıl imha edilir?

Öncelikle maskeyi kesinlikle ortada bırakmayacağız. Mesela diyelim iş yerine gittik veya eve geldik, maskeyi asla masanın üzerine ya da koltuğa bırakmayacağız. Mümkün olan en kısa sürede kulağımızın arkasındaki lastiklerinden tutarak çıkardıktan sonra bir plastik poşete koyup çöpe atacağız. Plastik poşet yoksa belki kirli bir kağıda sarılabilir. Bunların hiçbiri yoksa çevreyle temas ettirmeden kapalı bir çöpe atılması gerekir. En ideali plastik poşete koyup atmak.

Virüs, maskenin yüzeyinde ne kadar kalır?

Burada salgının başından beri sorulan “Acaba bu virüs dış ortamda ne kadar canlı kalıyor?” sorusu öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün bir yüzeyde saatler ve günler içerisinde aktivitesini kaybedeceğini söylüyor. Ama elbette ki bu süre, virüsün bir yüzeye düşüş şekline ve kişiden çıkan olası virüs miktarına göre değişiyor. Bu yüzden net bir süre vermek mümkün değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.