Yerliye Konya talip

Yerliye Konya talip

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü, Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına Konya olarak ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Yerli otomobilin Konya’ya üretilmesi için çağrıda bulunan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Anadolu’yu yeniden şaha kaldırmak için yeni bir fırsat var. Bu yatırım mutlaka Anadolu’da yapılmalıdır. En uygun olan şehir de Konya” dedi

Konya Sanayi Odası tarafından organize sanayi bölgesindeki gelişmeler ve yerli otomobille ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Muammer Erol, Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız ve Uğur Kaleli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, AK Parti İl Başkanı Musa Arat ve KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan'nın yanı sıra bazı iş adamları katıldı. İş dünyasının temsilcileri ve protokol üyeleri ‘yerli otomobil’in Konya’da yapılması için çağrıda bulundu. KOS Lezzet Sofrası’nda düzenlenen basın toplantısında yapılan çağrıda Konya’nın otomobil üretim potansiyelinin olduğuna ve Konya’nın tüm altyapısının hazır olduğuna vurgu yapıldı. Toplantıda konuşan KSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konya bir otomobilin en kritik parçalarını üretecek yapıya kavuşmuştur. Şehir olarak otomotiv yan sanayi sektöründe Türkiye genelinde güçlü bir konuma sahibiz. İşte biz bunun için Konya olarak Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak, yerli otomobile Anadolu’nun damgasını vurmak istiyoruz” dedi.

YATIRIM ANADOLU’YA KAYMALI

Türkiye’nin 1960’lı yılların başında önce Devrim ardından Anadol ile yerli otomobil heyecanını yaşadığını belirten Kütükcü, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak bu süreç sürdürülebilirlik noktasında başarı ile sonuçlandırılamamıştır. Yerli otomobil üretemesek de Türkiye otomotiv sektöründe çok ciddi küresel tecrübeler elde eden. sektörde dünyadaki payını sürekli artıran bir ülke haline gelmiştir. Son 15 yıla baktığımızda Türkiye’nin dünya motorlu araç üretiminden aldığı pay artmıştır. 2000 yılında 0.74 olan payımız geçtiğimiz yıl 1.3’e yükselmiştir. Sektör Türkiye’de gelişirken, şehir olarak 400’ü otomotiv yan sanayi üreticisi bin civarındaki hizmet sağlayıcısı olan yaklaşık bin 400 firma ile Türkiye genelinde güçlü bir konuma sahibiz. Konya rekabetçi maliyetlerle esnek üretim yapabilme yeteneğine sahip, ihracat deneyimi olan, teknolojik düzeyi yüksek bir sektör haline gelmiştir. Bugün motor gömlekleri, piston, motor supap, krank, rot ve rotil, hidrolik pompa, silindir kapağı, segman, karter, dingil, balata, manifold, ayna mahruti, fren ekipmanları, emniyet aksamları, radyatör, otomotiv saç parçaları gibi pek çok alanda rekabetçi bir üretim yapıyoruz. Marmara Havzası’nın ağır sanayi yatırımlarından dolayı artık sıkıştığını, sürdürülebilir kalkınma için Türkiye’nin sanayiyi Konya gibi Anadolu’daki yeni merkezlere doğru kaydırması gerektiğini çeşitli vesilelerle ifade ediyoruz. Artık uluslar arası sermaye Anadolu’da yatırım yapmayı tercih ediyor. Şimdi Türkiye’nin önünde Anadolu’yu yeniden şaha kaldırmak için yeni bir fırsat var. Bu yatırım mutlaka Anadolu’ya yapılmalıdır. Anadolu’da en uygun olan yer de 2.Marmara Havzası’nın merkez şehirlerinden biri olan Konya’dır.”  

ALTERNATİF YERLER HAZIRLANDI

Basın açıklaması sonrası söz alan Vali Muammer Erol, Konya’nın mille ve yerli olana her zaman sahip çıktığını ve yapılması gerekenden üzerine vazife çıkararak elini taşın altına koyduğunu ifade ederek, “Bu iş sadece kar gözetilerek yapılabilecek bir iş değildir. Konya bu işi özveri ve kararlılıkla yapabilir. Gereken desteği de vermeye hazırız” şeklinde konuştu. Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya’nın daha önce pek çok projede birlik içinde yatırımları şehre kazandırdığına işaret ederek, “Bilim Merkezi, Yüksek Hızlı Tren, KOP İdaresi gibi projeler Konya’ya kazandırıldı. Yerli otomobil yatırımını da

Konya’ya kazandırabiliriz. Daha önce Hyundai yatırımı konusunda yetkililerle görüşürken ‘Kaç yüz bin metrekare yer tashih edebilirsiniz?’ dediler; biz ise ‘Kaç milyon metrekare yer istersiniz?’ dedik. Arazimiz uygun yer sorunu yok. Aksaray ve Karaman Yolları üzerinde 3-4 alternatif yer hazır. Lojistik yatırımları ile de önümüzdeki yıllarda taşıma sorunu çözülecek. Otomobilin Konya’da bazı parçalarının da çevre illerde üretilmesiyle KOP Bölgesini kalkındıracak bir proje. Biz bu yatırıma talibiz ve gereken desteğe hazırız” dedi. Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız ve Uğur Kaleli de söz alarak yerli otomobil yatırımının Konya’ya yapılması konusundaki çağrılarını belirtti.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum