Yerli ürünler çıktı, sebze fiyatı düştü

Yerli ürünler çıktı, sebze fiyatı düştü

Kış mevsiminde uzun bir süre yüksek seyreden sebze ve meyve fiyatları, yerli ürünlerin tezgahlardaki yerlerini alması ile birlikte önemli ölçüde düştü

Kış mevsiminde uzun bir süre yüksek seyreden sebze ve meyve fiyatları, yerli ürünlerin tezgahlardaki yerlerini alması ile birlikte önemli ölçüde düştü. Yaz aylarının yaklaşması ile kışın el yakan meyve ve sebze fiyatları artık düşmeye başladı. Sert geçen kış nedeniyle uzun sürede yüksek seyreden fiyatlar, yerli meyve ve sebzelerin çıkmaya başlaması ile düşmeye başladı. Vatandaşlar ise artık rahat rahat meyve ve sebze alabiliyor. Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Mehmet Kaya, fiyatların geri çekildiğini söyledi. Kaya, “Kış aylarında özellikle sebze fiyatları tavan yapmıştı. Soğan, domates gibi sebzeler altın değerinde satılıyorken bugün artık neredeyse bedava diyeceğimiz fiyatlarda. Uzun süre fiyatlar yüksek seviyede seyretti. Bu yüzden vatandaşlar doğru dürüst sebze ve meyve almadılar. Bu durum bizleri etkilerken vatandaşlarda sebze ve meyve tüketemediler” dedi. Fiyatların düşmesinde yerli sebze ve meyvelerin çıkmasının etkisi olduğunu belirten Kaya, yerli salatalık ve domateslerin tezgahlarda yerini aldığını sözlerine ekledi.

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Yerli sebze ve meyvelerin ilk zamanlar fiyatlarının yüksek olduğunu fakat zamanla düşeceğini aktaran Melike Hatun Çarşısı esnafı Bekir Akkaş ise, “Yerli malları yavaş yavaş pazara düştü. Yetiştiren insanların bir çoğu kendileri satmayı tercih ediyor. Ama pazarda bizlerde satıyoruz. Yerli mallarının çoğalması hem yerli mallarının fiyatlarını hem de sera ürünlerinin fiyatlarını düşürecektir. Şu anda vatandaşlar pazara geldiği zaman yerli malı arıyor. Ama fiyatları biraz yüksek şimdi. O yüzden herkes alamıyor” diye konuştu. Eriğin yeni çıkmasına rağmen fiyatının düşük olduğunu aktaran Akkaş, meyvenin bu yıl çok olduğunu o yüzden fiyatların düşük olduğunu kaydetti. Akkaş, fiyatlardaki düşmenin satışları önemli ölçüde artırdığını sözlerine ekledi.

FİDE SATIŞLARI ARTTI

Domates, biber, patlıcan fidesi ve tere, marul, maydanoz satışı yapan Havva Ekşicioğlu de, müstakil evi olanların organik sebze yetiştirmek için fide satın aldığını söyledi. Kaliteli fidenin nasıl olacağı hakkında da bilgiler veren Ekşicioğlu, “İyi fidenin gövdesi kalın olur. Kökleri de diri durmalıdır. Yaprakları ise sarkık değil, canlı durmalıdır. Çeşit çeşit fideler var. Vatandaş yetiştirmek istediği ürüne göre fide alıyor. Özellikle yeri müsait olanlar alıyorlar. Tabi ticari amaçlı ürün yetiştirmek için fide alanların sayısı da fazla” ifadelerini kullandı. Ekşicioğlu, yeşillik sınıfındaki ürünlere her mevsim talebin olduğunu sözlerine ekledi.

Pazar genelinde mevsimlik meyve ve sebze kilogram fiyatları ise şöyle;

Domates: 1, 5 TL

Salatalık: 50 kuruş

Patlıcan: 1, 5 TL

Kabak: 1 TL

Fasulye: 2,5 TL

Erik: 1, 5 TL

Dünya: 2 TL

Kiraz: 6 TL

Sebze fidelerin fiyatlarının demeti ise pazar genelinde 1 TL’den satılıyor.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.