Yerleşim alanları büyük risk altında

Yerleşim alanları büyük risk altında

Karapınar’da obrukların gittikçe daha da tehlikeli bir hâl aldığını belirten Fetullah Arık, "Obruklar, yerleşim alanlarına doğru ilerliyor. Vatandaş tedirgin. Yetkililer gerekli önlemleri almalıdır" dedi

Karapınar'da geçtiğimiz günlerde bir mısır tarlasında 40 metre çapında, 50 metre derinlikte oluşan obruk, tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Karapınar halkı, tedirginlik yaşıyor. Tarım arazilerini bir bir yok eden obruklar, şimdi de yerleşim alanlarına doğru ilerlemeye başladı. Aşırı kullanıma bağlı olarak meydana gelen yeraltı sularındaki azalma ve kuraklık obrukların oluşması için en önemli faktörlerin başında geliyor. Konya'da en tehlikeli bölgeler arasında Karapınar'dan sonra, Çumra ve Akören yer alıyor. Karapınar ile Aksaray arasındaki hatta ise 200 civarında obruğun varlığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, bölgedeki koruma alanlarının çoğaltılmasını isterken, ilgili kurumların önümüzdeki günlerde önemli çalışmalara imza atacağını da söyledi.

TUZ GÖLÜ'NE DOĞRU GÖMÜLÜ BİR FAY VAR

Karapınar'daki bir mısır tarlasında yeni obruğun oluştuğunu hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların oluşması için çeşitli sebeplerin varlığına dikkat çekti. Toprağın yapısının, yeraltı sularının durumunun ve eriyebilen nitelikte taban bulunduran noktaların yapısının obruk oluşumuna sebebiyet verdiğini ifade eden Arık, "Yeraltı su seviyesinin düşmesi ve kuraklık da obrukların oluşması için önemli sebeplerin başında geliyor" dedi. Suyun karakteristik yapısının ve hareketinin de başka bir sebep olduğunu dile getiren Arık, "Tuz Gölü'ne doğru giden gömülü bir fay var. Suyun hareketlerini kolaylaştıran kırıkların bulunması, obruk oluşumunu hızlandırıyor. Küçük boşluklar zaman içinde büyüyor ve obruklar oluşuyor" şeklinde konuştu.

3-067.jpg

AKÖREN, ÇUMRA VE KARAPINAR HATTI TEHLİKELİ

2014-2015 yıllarında bir evin köşesinde meydana gelen obrukların vatandaşları korkuttuğunu aktaran Arık, bu tarz yeni bir olayın yaşanmasından endişe ettiklerini ve obrukların yerleşim alanlarına doğru ilerlediğini kaydetti. Obruklara müdahale etme şansının bugün itibari ile biraz zor olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Obrukların 50-60 metkreye ulaştığı noktalar bulunuyor. Tarımsal alanlar ciddi zararlar görüyor, vatandaşlar ise tedirginlik içinde. Allah, korusun tarımsal alanda çalışma yapıldığı saat içinde obruklar meydana gelse can kayıpları kaçınılmaz olur. Yine belirtmek istiyorum; tarımsal alanların olması gerekiyor. Son oluşan obruğa bakıldığı zaman damla sulamasının yapıldığı görülüyor. Sulama hortumları ise askıdaydı. Aksaray-Emirgazi hattında obrukların oluştuğu dikkatlerden kaçmıyor. Karapınar ile Aksaray arasındaki hatta 200 civarında obruk bulunuyor. Vatandaş uyanık olmalı. Akören, Çumra ve Karapınar hattında onlarca obruk var. İlgili kurumların bölgede önemli çalışmalar başlatacağını biliyoruz."

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum