Yenilikçi olmalıyız

Yenilikçi olmalıyız

İlki 2010 yılında gerçekleştirilen (OSEG) Konferanslarının 8.'si Konya'da düzenlendi. Konferansta yerli otomobil üretimi için en uygun noktanın Konya olduğu vurgusu yapıldı. Ayrıca Konya'nın sanayi üretimi kapasitesinin arttığı dile getirildi

Konya Sanayi Odası (KSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ekonomi Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) 5. Konferansı yoğun katılım ile Konya'da gerçekleştirildi. Selçuklu Kongre Merkezi'nde yapılan konferansa; Konya Valisi Yakup Canbolat, Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, (TOBB) Otomotiv Yan Sanayi Meclisi Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, yerli ve yabancı çok sayıda iş adamı, akademisyenler ve davetliler katıldı. AR-GE Merkezi olarak, sektöre öncü olmuş 4 firmaya plaket takdim edildi.

ANADOLU'NUN ÜRETİM ÜSSÜ OLDU

Konferansta konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, otomotiv sektörünün ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu ifade etti. Rekabet ve değişen pazar yerleri sonucunda üreten firma sayısının azaldığını söyleyen Vali Canbolat, Konya'nın sanayi gücüne de vurgu yaptı. Canbolat, şunları kaydetti: "Konya'nın sanayisi gelişiyor. Bu gelişme ile birlikte şehrimiz Anadolunun üretim üssü haline geldi. 9 organize sanayi bölgesi, 44 sanayi sitesi, 10 adet özel sanayisi ile üretim yapan Konya'da ürün çeşitliliği de artıyor."

KONYA'DA ÖNEMLİ PARÇALAR ÜRETİLİYOR

Bilim Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, üretmenin yanı sıra üretilen parçaların pazarlarda kendine yer bulabilme konusuna dikkat çekti. "İş ürettim demekle bitmiyor. Dünya pazarında ürettiğiniz ürünleri pazarlamak için yer bulamazsanız, ürettiğiniz parçaların ülke ekonomisine ciddi bir katkısı olmaz" diyen Çelik, "Sektörde rekabet çok çetin. Müşterilerin talepleri çeşitlendi. Bu çeşitliliğe uygun üretimin olması gerekir. AR-GE merkezlerimizi daha da artırmalıyız. Konya'da otomotiv sektörünün önemli parçaları üretiliyor. Üretim konusunda ülke olarak hiçbir eksiğimiz yok. Yenilikçi ürünlere yönelmeliyiz. Elektrikli otomobili dünyaya nasıl daha fazla sunabilirizin derdindeyiz. Alt yapımız güçlü. İyi hocalarımız, öğrencilerimiz ve güçlü bir sanayimiz var. Sanayi işletmeleri öğrencilere kucak açmalı" açıklamalarında bulundu.

YATIRIM İÇİN EN KÂRLI NOKTA KONYA

Otomotiv sektöründeki trendleri anlamak için bu tarz konferansların çok önemli olduğuna vurgu yapan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, otomotiv sektörünün Türkiye için hayati önem taşıdığını ifade etti. Ülkenin 29 milyar dolarlık ihracatının içinde otomotiv sektörünün yüzde 18'lik bir katkıya olanak sağladığını kaydeden Altunyaldız, konuşmasını şöyle devam ettirdi: "Rekabetçi bir coğrafyada yaşıyoruz. Yenilikçi yatırımların alt yapısına sahibiz. Yan sanayimiz çok gelişmiş bir durumda. Hızlı dönüşümleri yakalayamaz ve geliştiremezsek, gelişmemizi kaybederiz. Yerli elektrikli otomobilimizi yani milli markamızı 2021 yılında kendi otoyolumuzda göreceğiz. Anadolu havzası yeni yatırım havzası olacak. Eğer yerli otomobil yatırımı Konya'da olursa anadolu komple ayağa kalkar. Yatırımlar için en kârlı nokta Konya'dır."

İDDİAMIZ SÜRÜYOR EN UYGUN YER KONYA

Konferansın ana temasının “Otomotivde Yenilikçi Teknolojiler” olduğunu dile getiren KSO Başkanı Memiş Kütükcü de konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Daha önceki OSEG’lerde Konya’da üretilen otomotiv yedek parçalarından oluşan bir parça sergisini, Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrimi’i, Anadol’u sergilediğimiz araç sergisini sizlerle buluşturmuştuk. Konyalı sanayicilerimiz, konferansımızın ikinci gününde, yani yarın, Güney Afrika ve Hindistan’dan katılan firma temsilcileri ile Ford Otosan’la ikili iş görüşmeleri yapacaklar. Otomotiv Endüstrisi dünya ekonomisi için stratejik bir önem taşıyor. Türkiye geçtiğimiz yıl toplam 1 milyon 696 bin taşıt aracı üretti. Bunun 1 milyon 143 binini otomobil oluşturuyor. Ben inanıyorum, Türkiye kendi otomobilini yapacak ve bu otomobili de dünyaya satacak.Konya olarak, biz de Türkiye’nin yerli ve milli otomobilini yapma sürecine kritik katkı vermeye hazırız. Artık tüm Türkiye biliyor. Konya, yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapmaya talip. Biz Konya’nın yerli otomobil yatırımının yapılacağı en uygun yer olduğunu iddia ediyoruz. Bu iddiamızı da raporlarla ortaya koyduk. Türkiye’de bu konuda uluslararası, profesyonel bir kuruluşa rapor hazırlatan tek şehiriz.  Türkiye’de sanayinin tek merkezli, Marmara Havzası odaklı yatırım anlayışından, Anadolu’ya yayılan, kapsayıcı bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.