Yeni Başbakan kim?

Yeni Başbakan kim?

Recep Tayyip Erdoğan'dan boşalacak Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı netlik kazanmadı. AK Parti'de Başbakanlık için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ismi öne çıkıyor

Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı merak konusu oldu. Yeni Başbakan'ın isminin Erdoğan'ın Konya mitinginde açıklanacağı beklentisi yüksekti fakat beklenen açıklama gelmedi. Erdoğan'ın balkon konuşmasında da konu ile ilgili bir açıklamada bulunmaması gözleri dün yapılan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına çevirdi. MKYK sonrası açıklama yapan AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, parti kongresinin 27 ağustos çarşamba günü yapılacağını ifade etti. Toplantıda yeni Genel Başkan ve Başbakan'ın ismi üzerinde konuşulmadığını belirten Çelik, “Başbakanımız Erdoğan, istişarelerini sürdürecek, bir isim belirlenecek ve o isim üzerinde olağanüstü kongreye gideceğiz” diye konuştu.

GÜL KONGREYE KATILAMAYACAK

Kongrenin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin sona ereceği 28 Ağustos’tan önce mi, yoksa sonra mı yapılacağına da karar verilmesi önem arz ediyordu. Tarihin 27 ağustos olarak açıklanması ile Abdullah Gül'ün görev süresi dolmadığı için kongreye katılamayacak. Bu Gül'ün tasfiyesi olarak yorumlanıyor. Kongre tarihinin açıklanmasıyla AK Parti'nin yeni genel başkanı Cumhurbaşkanlığı devir tesliminin yapılacağı 28 Ağustos'tan önce seçilmiş olacak. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde görevine başladıktan sonra cumhurbaşkanı olarak, parti kongresinin seçtiği yeni genel başkanı hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni genel başkanın kurduğu hükümet için Meclis'te güven oylaması yapılacak. Böylece parti, 2015 genel seçimine genel başkan ve başbakanın aynı olduğu bir ismin liderliğinde gidecek. Erdoğan'ın genel başkanlığının düşmesinden sonra olağanüstü kongreye kadar AK Parti Genel Başkan Vekili'nin Mehmet Ali Şahin olması bekleniyor. Erdoğan'ın başbakanlığının düşmesinden sonra yeni hükümetin güven oyu almasına kadar olan sürede ise Başbakan Vekili Bülent Arınç olacak.

DAVUTOĞLU İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

Yeni başbakanın kim olacağı hususunda ise kulislerde pek çok isim konuşulsa da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ismi öne çıkıyor. Partinin son mitingini Konya'da yapması bu iddiayı kuvvetlendirdi. Parti tüzüğüne göre 3 dönem vekillik yapanlar bir sonraki seçimde aday olamıyor. Davutoğlu'nun diğer konuşulan isimlere göre bu şartı sağlayan tek aday olması başbakanlık ihtimalini daha da kuvvetlendiriyor. Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olması halinde Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Başbakanlık için konuşulan diğer isim ise Binali Yıldırım. Uzun bir süre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev yapan Yıldırım'ın ismi seçenekler arasında olsa da başbakanlığa gelme ihtimali düşük olarak bakılıyor. Başbakanlık için Beşir Atalay ve Numan Kurtulmuş'un da isimleri geçiyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.