Yeni anayasa çalışmalarında kritik gün

Yeni anayasa çalışmalarında kritik gün

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanıyor. AK Parti'nin yeni anayasada ya uzlaşma ya da başkanlık restinde bulunması bekleniyor.

Yeni anayasa çalışmalarında kritik gün. Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün 'tamam mı devam mı' demek için toplanacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak olan Anayasa Komisyonu'nda gözler AK Parti'nin yeni anayasa konusundaki tavrına çevrildi.

AK Parti'nin yeni anayasa konusundaki çalışmalarını tamamladığı ancak 'masadan kalkan parti' olmamak için komisyonun çalışmalarına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in nokta koyması bekleniyor.

Uzlaşma Komisyonu’nun sonu AK Parti’nin yeni anayasa çalışmaları için başlangıç olacak. Bu nedenle AK Parti, gündeme getireceği kendi çalışmasında çözüm süreci ile ilgili maddelerin ne şekilde yer alacağı ve BDP ile anayasa yapılması gibi konuları bu hafta sonu Kızılcahamam’da gerçekleştirilecek kampta değerlendirecek. Kampta, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun ‘Başkanlık sistemi’ ile ilgili sunum yapacağı öğrenildi.

AK Partili bir uzlaşma komisyonu üyesi, “Başkanlık sistemi parti kararımız. Eğer Başkanlık sistemi, yeni anayasa önünde engel ise diğer maddelerde bir uzlaşma olursa parlamenter sistem ile yolumuza devam edebiliriz. Başkanlık sisteminden çekilme şartımız uzlaşmadır” dedi. AK Parti, muhalefet partilerini ‘uzlaşırsak başkanlık sisteminden vazgeçebiliriz’ diyerek en yüksek sayıda madde üzerinde uzlaşmaya zorlayacak.

Radikal'den alınan bilgiye göre, AK Parti’nin, komisyon çalışmalarında üzerinde uzlaşılan maddelerin de olduğu yeni bir taslak üzerinde çalıştığı biliniyor. Taslakta yeşil yazılmış uzlaşılan maddelerin yanı sıra, dört partinin uzlaşamadığı ancak AK Parti ile diğer bir veya iki partinin uzlaştığı kırmızı yazılmış maddelerin de bulunacağı konuşulanlar arasında. AK Parti’nin yeni anayasa öncesi kısmi anayasa değişikliği yaparak, mevcut anayasanın 175. maddesi için önerilen ‘iki turun tek tura indirilmesi, 330-367 kademelendirilmesinin 330 olarak tek kademeye düşürülmesi’ ve ‘gizli oydan açık oy sistemine geçilmesi’ önerilerinin hayata geçirilmesi de masada. Bu plan üzerinde hemfikir olunursa yeni anayasa öncesi kısmi değişiklik içeren ‘mini anayasa paketi’ tartışmaları başlayacak. AK Parti’nin kendi önerisiyle ilgili CHP , MHP ve BDP’den de uzlaşma arayacak. Uzlaşılması durumunda destekleyen parti ile yeni taslak Meclis gündemine getirilecek. Uzlaşılamaması halinde ise AK Parti kendi taslağını Meclis’e getirmek istiyor.

CHP ve MHP hafta başında Meclis Başkanı Çiçek ile bir araya geldikleri yemekli toplantıda çalışmaların devam etmesi gerektiğini savunmuş, AK Parti’nin başkanlık önerisi nedeniyle çalışmaların tıkandığını öne sürmüştü. Toplantıda sessiz kalan BDP ise önceki gün Genel Merkez’de tavrını belirledi. BDP’de bugün gerçekleştirilen toplantıda “Çalışmaların sona ermesi için henüz erken. Çalışmaların sürmesi için liderler irade beyan etsin” görüşünü dile getirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.