Yener Usta iki tatlıyı Konya’ya sevdirdi

Yener Usta iki tatlıyı   Konya’ya sevdirdi
42 yıldır hizmet veren İstanbul Pastanesi İşletme Sahibi Yener Sütçü, “Farklı ülkeler ve şehirlerde çalıştım. Öğrendiklerimi Konya'ya getirdim. Şehre tavukgöğsü ve profiterolü tanıtan ise biz olduk” dedi

1980 yılında hizmete başlayan İstanbul Pastanesi, 2 şubesiyle hizmete devam ediyor. Konya'ya “tavukgöğsünü” ve “profiterolu” ilk kez tattıran İstanbul Pastanesi, birçok insanın da buluşma noktası oluyor. İstanbul Pastanesi İşletme Sahibi Yener Sütçü, kuruluş hikayelerini anlattı. 1968 yılında Çumra Çukurkavak köyünde doğduğunu dile getiren Sütçü, 11 yaşındayken bir bayram günü köyden kaçtığını hatırlattı. Köyden Konya'ya geldiğini belirten Sütçü, bir pastanede bulaşıkçılık yaparak işe başladığını aktardı. Sütçü, “Ankara Pastanesi vardı. 3 kardeş orada çalışıyorduk. Çalışırken, ustamız bizi de iş ortağı yaptı. 2 yıl böyle geçti” dedi.

whatsapp-image-2023-07-06-at-17-01-44-2.jpeg

3 YIL ALMANYA'DA BU SEKTÖRDE ÇALIŞTIM

Daha sonra patronlarının “Size dükkân açalım” dediğini söyleyen Sütçü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İsmimizi dünyaca tanınmış bir şehir olan İstanbul koyduk. İstanbul Pastanesi olarak hizmete başladık. Daha sonra en büyük abim Arabistan'a gitti. Orada da bir pastane açtı. Aradan biraz zaman geçti. Arabistan'daki ağabeyim döndü. Ben de vatani hizmetimi yerine getirmek için askere gittim. Askerdeyken de mesleğimi sürdürdüm. İstanbul Kalender Orduevi'nde üst düzey komutanların pastalarını yaptım. Askerden döndüm. Ortanca kardeşimiz de Almanya'ya gitti. Ben de onunla birlikte Almanya'ya gittim. 3 yıl boyunca orada hizmet verdik. Daha sonra Konya'ya döndük. Dönüş o dönüş oldu. Çok uzun yıllardır Konya'da hizmet veriyoruz.”

whatsapp-image-2023-07-06-at-17-01-44-3.jpeg

PASTA DONDURMA VE ÇİKOLATA USTALARIMIZ VAR

İstanbul Pastanesi olarak 2 şube ile hizmet verdiklerini ifade eden İstanbul Pastanesi İşletme Sahibi Yener Sütçü, şunları kaydetti: “2. şubemizi yaklaşık 13 yıl önce Real bölgesine açtık. Sadece bizim bulunduğumuz yerde değil, Doç. Dr. Halil Ürün Caddesi üzerine açtığımız şubemizde de imalatımız var. 60'a yakın işçi çalıştırıyoruz. Pasta, dondurma ve çikolata ustalarımız var. Her ürünümüz kendi üretimimiz. Gençlerimizi de bu mesleği öğrenmeleri adına çalıştırıyoruz. Amacımız bu sektörde çok daha fazla usta yetiştirmek.”

İNSANLAR BİZE EVİNİN ANAHTARINI TESLİM EDİYOR

İstanbul Pastanesi'nin ayrıca birçok için buluşma merkezi olduğunu da söyleyen Sütçü, “Biz, işimizin başındayız. Bu işi severek yapıyoruz. Çalışanlarımız gibi biz de aynı saatte geliriz işimize. Bu sektörde önemli olan güven. Birçok insan, buluşma noktası olarak İstanbul Pastanesi'ni görüyor. Şimdi bazı değerlerimizi yitirdik. Ancak İstanbul Pastanesi olarak bu değerlerin yaşatılması adına da hizmetimiz var. Çevredeki komşularımız 'Eşim, annem, çocuğum' gelecek deyip, evinin anahtarlarını bize teslim ediyorlar. Güvenilir bir insan ve işletme olabilmek adına tüm mücadelemiz. 3. kuşak müşterilerimiz var. Zamanında dedesi veya babası buraya gelen gençler de gelenek haline getirip, bizi tercih ediyor. Parayı da hiçbir zaman öncelik haline getirmedik” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-07-06-at-17-01-44.jpeg

1980 YILINDAKİ KREMA TARİFİMİZLE BUGÜNKÜ AYNI

Gıda sektöründe güvenin ardından önemli olan asıl faktörün “lezzeti kaçırmamak” olduğunu kaydeden İstanbul Pastanesi İşletme Sahibi Yener Sütçü, gıda sektöründeki sanayileşmeyle birlikte lezzetin ikinci plana atıldığını aktardı. Sütçü, “1980 yılında yaptığımız krema tarifiyle 2022 yılında yaptığımız krema tarifi aynı. Gıda, pakete girdikçe lezzeti değişir. Biz ise günlük üretim yapmaktan yanayız. Konya'nın tanınmış esnaflarından birisiyiz. Kurumsallığımız bozmamamız gerekir. Sütümüz bile günlük süttür. Çikolatamız, pastamız, kurabiyelerimiz, kısaca tüm ürünlerimiz kendi üretimimizdir” dedi.

GELEN MÜŞTERİ TAVUKGÖĞSÜNÜ TAVUK YEMEĞİ ZANNETTİ

Profiterolün Konya'da ilk çıktığı yerin İstanbul Pastanesi olduğunu belirten Sütçü, bu tatlının tarifini ilk kez İstanbul'da öğrendiğini, bu lezzeti Konya'ya getirdiğini ifade etti. Bu lezzeti Konya'ya tanıtan ilk işletmelerden olduklarını dile getiren Sütçü, “Tavukgöğsünü de 1992 yılında Konya'ya getirdim. İş yerimizin camına 'Hala bu lezzeti tatmadınız mı” diye bir yazı asmıştık. Bir aile geldi 4 kişilik. Masaya oturdular. Tavukgöğsü söylediler. Tatlıları getirdik masaya. Şaşırdı. 'Ustam bu tavuklar kızarmamış' dediler. Tavukgöğsünün bir tatlı değil de yemek olduğunu düşünmüşler. Bu tatlının Konya'da tanıtılmasında ciddi katkılarımız oldu” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-07-06-at-17-01-44-1.jpeg

YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA FUARLARA KATILIRIZ

Bu sektörün sürekli kendini yenilediğine dikkat çeken İstanbul Pastanesi İşletme Sahibi Yener Sütçü, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Yenilikleri takip etmeli, gelişmelerin dışında kalmamamız gerekir. Bunun için zaman zaman yurt dışına da çıkarız. Fuarlara katılırız. Türkiye'de de farklı illerde fuarlara katılır, yeni şeyler öğreniriz. Çünkü bizim öğrenme, öğrendiğimizi de müşterilerimize sunma gibi bir misyonumuz var. Fuarlarda ürünlerin tadına bakıyoruz. Beğendiğimiz olursa, Konya'ya da bu lezzetleri tattırıyoruz. Mesela Kavala kurabiyesi, Tekirdağ ve Edirne bölgesinin meşhur kurabiyesindendir. Bu lezzeti de Konya'ya taşıdık. Ayrıca her Ramazan'da Tunceli'ye tahinli pide göndeririz. Mersin'in Kelebiş'ini getirdik. Konya, biliyorsunuz bir üniversite şehri. Konya'ya gelen öğrenciler, kendi memleketinin lezzetini de görünce şaşırıyor. Bilmeyenler de bu lezzetleri tatma imkânı buluyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum