Yeme gelen zam et fiyatlarını da vurdu

Yeme gelen zam et fiyatlarını da vurdu

Artan yem fiyatları ve girdi maliyetleri, kasap tezgâhlarına da yansıdı. Yem fiyatlarına yapılan zammın ardından kırmızı ete de zam geldi. Ramazan ayından bu yana kırmızı ete ve tavuğa yaklaşık 4 TL civarında zam geldi.  

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, ürün fiyatlarına da yansıyor. 7'den 77'ye tüm ürüne zam geliyor. Zam furyasından kırmızı ve beyaz et grubu ürünleri de nasibini aldı. Yem, enerji ve diğer girdi maliyetlerindeki artış, et fiyatlarına da yansıdı.  Kırmızı et sektörü temsilcileri, et fiyatlarının yüksekliğinde temel nedenlerin yem ve enerji maliyetlerindeki artış olduğunu söyledi. Özyüksel Kasap İşletme Sahibi Celal Yüksel, “Ramazan ayından çıktından sonra et fiyatlarında 4 TL bir zam geldi. Şuan için ne olacağını tam olarak kestiremiyoruz. Yeni bir zammın gelmesini bekliyoruz” dedi.

YEM FİYATLARI BİZİ DOĞRUDAN ETKİLER 

Kasap Yüksel, “Besicilik ile uğraşan arkadaşlarımız, sektörel anlamda zorluklar yaşıyor. Onların yaşadığı zorluklar, et fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Yem fiyatlarının yükselmesi, et fiyatlarının da yükselmesi anlamına geliyor. Besiciler, gerçekten de şuan büyük bir zorluk içinde. Besicilik sektöründe yaşanan bir olumsuz durum, bizlere ve tezgâhlarımıza da anında yansıyor” şeklinde konuştu.

1-003.jpg

KIRMIZI ET 4 TL ZAMLANDI

Kırmızı ete ve tavuğa zam geldiğini aktaran Celal Yüksel, daha sonra şunları kaydetti: “Doğrusu ete çok fazla zam beklentimiz yoktu. Ancak Ramazan ayından sonra piyasada yaşanan dalgalanma sonrasında, kargas ete 4 TL civarında zam geldi. Bununla beraber beyaz ete de 3 lira civarında zam geldi. Fiyatlar, Ramazan ayından sonra yükseldi. Bundan sonraki süreç için ise fiyatlarda yeniden bir artış daha bekliyoruz. Besicilerin yaşadığı olumsuzluklar sona erdirilmez ve üreticinin girdi maliyetleri de düşürülmezse, et fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olur. Kıyma, şuan için 65 TL'den satışa sunuluyor. Kuşbaşının kilogram fiyatı ise 70 TL. Bonfile 110, biftek 85 TL'den satılıyor.” 

KUZU CİĞERİN KİLOGRAM FİYATI 100 LİRAYA DAYANDI!

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışından sonra vatandaşın daha çok sakatat grubu ürünlere yöneldiğinin altını çizen İç Anadolu Ciğercisi çalışanı Mustafa Oymak ise şöyle konuştu: “Son zamanlarda sakatat satışlarında bir artış var. Vatandaşlarımızın sakatatı tercih etmelerindeki en önemli nedenlerden biri, vücuda çok faydalı olması ve korona karşı çok etkili olması. Vatandaşın tercihi, alım gücüne göre değişiyor. Bugün böbrek 12 TL'den, dana ciğer 42 liradan, kuzu ciğer ise 100 TL'den satılıyor.” 

SAİD ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum