Yazarlar şehri Konya
RÖPORTAJ: MEHMET AKİF SÜTÇÜ
TYB Konya’nın ulusal düzeyde çalışmalar yaptığını belirten Köseoğlu, Konyalı yazarların Türkiye’de önemli bir konuma sahip olduğunu kaydetti
YAZARLIK SABIR İŞİDİR
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, TYB Konya’nın faaliyetleri konuştuk. Köseoğlu, Konya’da yaşayan yazarlar hakkında da açıklamalarda bulundu. Yazarlığa yeni başlayan gençlere de tavsiyelerde bulunan Köseoğlu, yazarlığın zor bir meslek olduğunu belirterek, yazar olabilmek için yıllar boyunca sabretmek gerektiğini söyledi.
ÇOK OKUYUP ÇOK YAZMAK LAZIM
Türk toplumunda yaygın bir okuma alışkanlığının olmadığını kaydeden Köseoğlu, özellikle gençlere okumaya yönlendirecek çalışmaların yapılması gerektiğini işaret etti. Köseoğlu, “Yaşı daha genç olan arkadaşlarımızın bugün özellikle yazılarını yayımlama alanları çok geniş. Edebiyat dergilerine gönderildiğinde yayımlanmayan eserleri dahi internet ortamında çok kolay yer bulabiliyor” diye konuştu
YAZMAMAK CİNAYETE DÖNÜŞÜR
**Niçin yazarlık?
-Bu her zaman bizzat yazarın kendi tercihi olmuyor. Birden kendini yazı dünyasının içinde bulabiliyor insan. Fakat, sosyal çevrenin de gelişmelerde büyük katkısı var. Mesela evinizde ‘âşık’ tarzında tasavvufi şiirler söyleyen bir babanız varsa şiire merakınız artıyor. Benim de şiire merakım sanırım babamın duygusallığından ve yazıp söylediği şiirlerden mülhem. Sonra İmam Hatip Lisesi yıllarında tanıştığımız arkadaşlarımız var. Hasan Kuvvet, M. Akif Kuruçay gibi... Ama esas olarak liseden sonra, Akra FM ve Ribat FM’de görev yaptığım yıllarda tanıştığım isimler beni edebiyatta devamlı kıldı diyebilirim. Ahmet Efe, Bülent Sönmez, İbrahim Demirci gibi şair ve edebiyatçı ağabeylerimizle yaptığımız sohbetlerin tesiri vardır. Sonra Nurettin Durman ismi benim için çok önemlidir. Düş Çınarı dergisini çıkarırken Nurettin abi ile daha cep telefonlarının olmadığı yıllarda İstanbul-Konya arasında uzun telefon görüşmelerimiz olmuştur. Sanırım güzel bir çevreye dâhil olmam, zaten sevdiğim bir alanda devam etmemi sağlamış oldu. Sonra zaten gazetecilik de bir şekilde yazarlık faaliyetini günceli yazarak devam ettirmemi sağladı. Yazarlık kelimelere karşı kendinizi sorumlu hissetmenizi sağlayan bir olgu. Kelimeler bir yazarı tercih ettiğinde, yazmamak cinayete dönüşür.
**Yaşamınızdaki esin kaynağı kim olmuştur?
-Edebiyatımız çok zengin. Bugünlerde TRT’nin de dizisini yaptığı ‘7 Güzel Adam’la ve onların eserleriyle buluşmuşsanız, daha başka esin kaynağına ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Rasim Özdenören bizim edebiyatımızda çok önemli isimler. Sonra Necip Fazıl bir kere pek çoğumuzun hikâyesinin en başında yer alır. Bizden daha gençlerin de bu isimlerle buluşmasını isterim.
TYB GENÇ YAZARLARA YARDIMCI OLUYOR
**Genç yazarlara tavsiyeleriniz nelerdir?
-Gençlikteki kıstasınızın yaş olduğunu varsayıyorum. Yaşı daha genç olan arkadaşlarımızın bugün özellikle yazılarını yayımlama alanları çok geniş. Edebiyat dergilerine gönderildiğinde yayımlanmayan eserleri dahi internet ortamında çok kolay yer bulabiliyor. Fakat kolay olan iş, ince işçilikten yoksun kalıyor. Tabi bunu anlamak da kabiliyet gerektirir. Çok okuyup, çok yazmak lazım... Yazdıklarını, etüd ettirsinler. Bugün imkanlar çok geniş. TYB Konya Şubemizin hem yönetim kurulunda hem de üyeleri arasında çok değerli edebiyatçılar var. Vural Kaya’yı şiirle ilgilenen arkadaşların mutlaka irtibat kurmaları gereken bir isim olarak görüyorum. Abdullah Harmancı, Hüzeyme Yeşim Koçak ve Duran Çetin iyi hikâyecilerdir. Ayrıca içimizde gazeteci olanlar da var. Dolayısıyla gençler kendilerine kılavuzluk edecek bir isme zorlanmadan ulaşabilirler.
**Gençlerdeki kitap okuma alışkanlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Toptancı bir yaklaşımla ‘okumuyoruz’ demek istemem. Bugün Konya İl Halk Kütüphanesi’ne giderseniz boş yer bulamazsınız. Toplumumuzda yaygın bir okuma alışkanlığı olmasa da tamamen umutsuz değiliz. Gençlerimizi okumaya yönlendirecek, derslerle geleceklerini şekillendiren sistemleri sorgulamamız lazım.
**Kitaplarınızda en beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz yerler var mı?
-Tek şiir kitabım ‘Hey Ayrılık bir Aşk’ özellikle edebiyat dergilerinde kendisini test eden şiirlerden oluşuyor. Bu soru zor bir soru... Güzele nereye gittiğini sormuşlar, daha güzele demiş. Bundan sonra daha güzel olanı yapabilirsek, geçmişte yaptıklarımızın üzerine daha güzellerini koyabilirsek ne mutlu bize.
KONYA ÜRETKEN BİR ŞEHİR
**Konya’da yeni yazarların yetişme oranı geçmişe göre nasıl?
-Konya velut bir şehirdir. Yazarı da, entelektüeli de bitmez. Geçmişte çok önemli yazar ve edebiyatçılara, entelektüellere evsahipliği yapmış bir şehirde, bugün işimiz daha zor. Mevlana’yı, Konevi’yi Celaleddin Karatay’ı görmedik bile. Ama Konya’yı çağlar ötesine taşıyan isimler bunlar. Rahmetli Yalçın Dikilitaş, İbrahim Sur gibi isimleri de anmam lazım. Şimdi Seyit Küçükbezirci, M. Ali Uz, Hasan Özönder, Saim Sakaoğlu gibi ağabeylerimiz de önümüzde duruyorlar. Ahmet Aka, Abdullah Harmancı, Mehmet Akif Kuruçay, Ali Bektaş, Vural Kaya ve daha onlarca isim de orta kuşak olmaya başladılar. Bir süre önce çıkmaya başlayan Mahalle Mektebi dergisini de burada analım. Çünkü bu dergi de etrafında genç kuşakları topladı. İnşallah, Konya’nın üretkenliği yıllar yılı devam edecektir.
**Konya’nın yazarlığa ve kitaba bakışını yeterli buluyor musunuz?
-Hiçbir şey yeterli değildir. Ama her ilgi de önemlidir. Olmamız gereken yerde olduğumuzu düşünmüyorum. Sınıfı geçecek kadar da bir not alırız sanırım.
**TYB Konya Şubesi’nin projeleri hakkında bilgi verir misiniz?
-TYB Konya Şubesi şehrimiz hatta ülkemiz açısından çok önemli işlere imza atan bir kuruluş. Bunu başkanı olduğum için söylemiyorum. 15 yıldır bu kuruluşun şemsiyesi altındayım ve Konya’daki nitelikli yazar ve edebiyatçıları da bu şemsiyenin altında görebilirsiniz. TYB Konya Şubesi’nin kuruluşunun bu yıl 20. yılı... Özellikle son 15 yıldır yayımlanan Kültürel Etkinlik Takvimi ile, sohbet kültürünü sürekli dinamik tutuyor TYB. Bir yandan mektep oluyor, diğer yandan kendisini okura ifade etmek isteyen yazar için kürsü. 15 yılda gerçekleştirilen programların sayısı 500’ü buluyor. Bu 500 programı Konya’nın belleğinden silerseniz, çok büyük eksiklik olur, diye düşünüyorum.
GÖREVİMİZİ LAYIKIYLA YAPIYORUZ
**TYB Konya Şubesi’ne üye olan yazarların aldıkları ödüller göz önüne alındığında TYB Konya Şubesi Türkiye’nin neresinde?
-Keşke bu soruları ben değil de TYB’nin müdavimleri cevaplasaydı. Ben de buradan üzerime bir pay alırdım. Fakat biraz önce de cevapladığım gibi; TYB Konya Şubesi, üzerine düşen görevleri layıkıyla yapmaya çalışıyor. Konya’da ürünleri çıkan yazar arkadaşlarımızı ve kurumlarımızı TYB genel merkezimizin oluşturduğu heyetlere ulaştırıyoruz. Önceki yıl Büyükşehir Belediyesi ‘Kamu Yayıncılığı, Ahmet Kuş ‘gezi kitabı’, İbrahim Demirci de ‘dil’ alanında ödüller almıştı. Bu yıl ise Selçuklu Belediyesi ‘özel ödül’, Köksal Alver ‘inceleme’ dalarlında ödüller aldılar. Bu bir yandan TYB Konya’nın etkisini diğer yandan da Konya’daki yazarlarımızın ulaştığı seviyeyi gösteriyor.
**Son olarak eklemek istedikleriniz?
-Size çok teşekkür ediyorum. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2014 Kültürel Etkinlikler Takvimi’ni açıkladık. Bu yıl 30’dan fazla kültürel etkinliğe imza atmayı planlıyoruz. İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleşen programlarımıza tüm ilgilileri bekliyoruz.
M. Ali Köseoğlu kimdir?
1976 yılında Süleyman-Raziye Köseoğlu’nun son çocukları olarak dünyaya geldi. Konya İmam Hatip Lisesi’nin ardından Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü okudu. Hasan Kuvvet ve Ahmet Aka ile birlikte çıkardıkları Eylül dergisinin 6 sayı editörlüğünü yaptı. Bülent Sönmez’in yönetimindeki Aşiyan dergisinin sahipliği ve yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu. Çeşitli radyolarda (AKRA FM (1995) – Ribat FM (1996-1997) kültür sanat yönetmeni ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Yeni Konya Gazetesi’nde sanat sayfası editörü, yazı işleri müdürü (1998-2000), Hakimiyet Gazetesi’nde yazı işleri müdürü (2003-2007), Konya’da günlük olarak yayımlanan Memleket Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürü (2007-…) olarak görev yapan M. Ali Köseoğlu’nun yazı ve şiirleri Çerağ, Eylül, Aşiyan, Mavi Kuş, Martı, Polemik, Yitik Düşler, Tasfiye, Düş Çınarı, Yedi İklim, Dergâh, Ardıç, Uzak Ülke, Mahalle Mektebi, Memleket Dergi gibi dergilerde yayımlandı. İlkkitap Yayınları’nın şiir editörlüğünü yürüttü. Köseoğlu’nun ilk kitabı ‘Her Ayrılık Bir Aşk’ Şubat 2006’da ‘ilkkitap’ yayınları şiir serisi arasında çıktı.
Uzun yıllar Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Köseoğlu, 2012 yılının Ocak ayında yapılan genel kurulda TYB Konya Şube Başkanlığı’na getirilmiş, 2013 Aralık ayında gerçekleşen 10. genel kurulda da yeniden aynı görevi yapmak üzere güven tazelemiştir. Gülşah Köseoğlu ile evli ve Süleyman Süheyl ile Muhammet Vefa’nın babasıdır.
Mehmet Ali Köseoğlu'nun Kitapları.
-Her Ayrılık Bir Aşk (Şiir) – İlk Kitap Yayınları
-Nasreddin Hoca (Albüm/Editör) Eskişehir-Odunpazarı Belediyesi
-İyilik yap iyilik bul (Albüm/ Yayın Yönetmeni) Konya Büyükşehir Belediyesi
- Konya’nın Tarihi Çeşmeleri (Albüm/Metin Yazarı) KOSKİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.