Yaylacık’tan dünyaya organik çilek

Yaylacık’tan dünyaya organik çilek

Seydişehire bağlı Yaylacık Köyünde İl Özel İdarenin destekleri ile bir süre önce üretimine başlanan organik çilek sadece Türkiyeye değil birçok ülkeye de gönderiliyor.

YAYLACIK ÇİLEKTE MARKA OLDUSeydişehir ilçesine bağlı eski adıyla Nuzumla yeni adıyla Yaylacık köyü, tarım ve hayvancılığın yanı sıra organik ürünler ile adını duyurmayı başardı. İl Özel İdare’nin büyük önem verdiği organik tarım ürünlerinin üretiminden faydalanmak için müracaat eden Yaylacık Köyü sakinlerinden Yaylacık Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Kalemci, köy halkının ilk olarak organik çilek üretimi konusunda endişe yaşadığını belirterek,  “İl Özel İdareye yaptığımız müracaatın ardından olumlu yanıt gelmesi bizleri mutlu etmişti. Ancak ilk zamanlar bırakın birçok ülkeye çilek göndermeyi üretmeyi bile başaracağımıza inanmıyorduk. Ancak aradan geçen sürede tüm endişeler ortadan kalktı. Bugün organik çilekte bir marka olduk” dedi.
4 DEKARDAN 240 DEKARA ULAŞTI
Konya İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğünün organik tarımı teşvik etmek amacıyla geliştirdiği organik çilek tarım projesinin en güzel örneğinin Yaylacık Köyü’nde yaşandığını da dile getiren Kalemci, “Organik çilek yetiştirme konusunda çiftçilere verilen kısa eğitimin ardından ilk olarak 2006 yılında 5 çilek bahçesi kurularak üretime başladık. Projede yüksek verim alınıp başarı sağlanınca, köyde 2007 yılında 85 dekar alanda çilek dikimi yapılıp üretime geçildi. Bu yıl ise yaklaşık 240 dekarda organik çilek üretimi yapılıyor. Bu bizim için büyük bir başarı. Köylülerimiz ilk olarak burada çilek yetişmez diyerek endişelerini dile getirmişti. Ancak aradan geçen süre bu konuda ne kadar önemli bir mesafe aldığımız kanıtlandı. Organik çileğin yanı sıra, yine organik olarak üretilen kiraz, bodur elma, şeftali üretimi ile de önemli bir ürün kapasitesini yakalayan Yaylacık Köyü bu gelişmeden sonra göç veren durumdan, göç alan bir duruma geldi” diye konuştu.
GÖÇ VEREN DEĞİL
GÖÇ ALAN OLDU
Yaylacık Köyü’nde yaşanan bu gelişmelerin yöre sakinlerini ekonomik yönden de büyük bir refaha çıkardığını dile getiren Kalemci, “Yaylacık’ta ilk önceleri 4–5 dekar alanda başladığımız organik çilek ücretimi bugün 240 dekar alana ulaştı. 116 haneye sahip olan köyümüzün nüfusunun büyük bölümü geçimini organik ürünlerden karşılamaya başladı. İl Özel İdare ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’nün katkıları sayesinde köyümüzde 240 dekar alanda bulunan çileğin yanı sıra yine organik olmak üzere dikilen yaklaşık 10 bin adet bodur elma, 7 bin adet kiraz ve çok sayıda şeftali fidanları bu yıl meyve vermeye başladı. Organik ürünler köyümüzde büyük bir gelir kaynağı durumuna gelirken yıllar önce yaşanan göçün geri dönmesi ile de köyümüzde büyük bur canlılık yaşanmaya başlandı” diyerek organik tarımın faydalarını dile getirdi.
YAYLACIK, KÖYLERE
ÖRNEK OLDU
Yaylacık Köyü’nde yaşanan bu gelişmenin diğer köylere de örnek olduğunu özellikle vurgulayan Kalemci, “Birçok köy ve beldeden gelen ziyaretçiler, kendi bölgelerinde de aynı sistemi uygulamak için bizlerden görüş alıyor. Çünkü Yaylacık Köyü’nün gelir seviyesi organik ürünler ile birlikte büyük oranda arttı. Öyle ki bugün sadece bir dekar alandan üretilen çilekten elde edilen gelir ile köylümüzün bir yıllık zorunlu ihtiyaçlarını karşılar duruma geldi. Bizim buralar için dağlık bölge olması nedeniyle önceden söylenen bir tabir vardı. ‘Burada ekini çapayla ekerler sıpayla çekerler’ diye. Bugün gelinen nokta bu ifadeyi çürüttü. Yine yıllık un ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için köy sakinlerimiz ufak tarlalarında buğday ekimini yapıyor. Ancak ağırlık olarak organik ürünleri yöneldi. Yaylacık’taki bu gelişmede diğer köylerin ilgisini çekmeye başladı” diye konuştu.
TARIMDA
BÜYÜK GELİŞME YAŞANDI
Kalemci organik ürünlerin gelmesinin ardından çiftçinin bu konuda oldukça deneyim sağladığını da belirterek, “Eskiden bahçelerde hoyratça yapılan sulama bugün bitti. Organik ürün desteği veren İl Özel İdare bizlere sulama konusunda da gereken desteği verdi. Bugün vahşi sulama diye bir şey kalmadı. Tüm ürünlerimiz artık damlama sulama sistemi ile sulanıyor. Bu hem su tasarrufunu hem de ürün bolluğu sağlıyor. Küçük ve parçalı arazilerde ürettiğimiz çilekleri firmalar aracılığı ile satıyoruz. Dekardan alınan 2 ile 2,5 ton çilekten elde edilen kazanç ise bin 500 ile 2 bin TL civarında. Bu da bizim için güzel bir gelir kaynağı. Ben bu vesile ile köyümüze bu imkanı getiren başta İl Özel İdare olmak üzere İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.
 
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum