Yayaya 'öncelik' yok

Yayaya 'öncelik' yok

Yayaların güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmelerini sağlayan yaya geçitleri sürücüler tarafından pek dikkate alınmıyor. Yayalar da üst geçitleri kullanmadan karşıdan karşıya geçiyor

Birçok sürücü karşıdan karşıya geçmek için yaya geçidinde bekleyen vatandaşa yol vermekten kaçınıyor. “Öncelik yayanındır” kuralına yeterince uyulmuyor. Yaya karşıdan karşıya geçmek için hakkından vazgeçip aracın geçmesini bekliyor. Avrupa'da yaygın olan yaya yolu cezası da, Türkiye'de bu yıl ilk kez aktif hale getirildi. Yayaya yol vermeyen 2 bin 47 sürücü EDS sistemi tarafından belirlenip her birine 80 lira ceza kesilip adreslerine gönderildi. 10 ayda kesilen ceza tutarı da 163 bin liraya ulaştı. Cezalarla birlikte Türkiye’de de yaya geçiti kültürünün oluşması hedefleniyor.

YOL VERENE KORNA YAĞMURU

Birçok sürücü ise geçiş hakkının yayada olduğunu bilmiyor. Yayalara yol vermek için duran bazı sürücüler ise onu takip eden diğer araçların korna sesine maruz kalıyor. Çok sayıda sürücü yayanın geçmesini bekleyenleri korna yağmuruna tutuyor. Konya’da trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokaklarda yaya geçitleri çok fazla kullanılmıyor. Trafik lambasının olmadığı yerlerde bulunan yaya geçitlerinde öncelik geçiş hakkı araçlara veriliyor. Bununla ilgili de araç sürücülerine herhangi bir yaptırımın olmaması sürücülerin yaya geçitlerini kafasına göre kullanmasına neden oluyor. Viraj çıkışlarında da bulunan yaya geçitleri sürücüleri zor anlar yaşıyor. Birçok sürücü virajdan çıkar çıkmaz karşısına çıkan, yaya geçidini farketmediği için kazalara davetiye çıkartıyor. Zaman zaman aniden durmak zorunda kalan sürücü, arkasından gelen diğer aracın kendisine çarpmasına neden oluyor. Birçok yaya da kendisine ayrılan yay geçitlerini kullanmayarak akan yoğun trafikte karşıdan karşıya bir anda geçiyor. Okulların ve hastanelerim bulunduğu cadde ve sokaklarda karşımıza çok sık çıkan yaya geçitleri çok fazla kullanılmıyor. Yayalar araç gelinceye kadar geçerim düşüncesiyle yola atlıyor.

YAYA GEÇİTLERİNE PARK EDİYORLAR

Yaya geçitlerinin çok az kullanıldığı yerlerde de araçlar hemen park ediyor. Birçok yaya geçidinin bulunduğu sokağa araçlar otopark haline getirmesi de yaya geçidi kültürünün Konya’daki durumunu ortaya seriyor. Konya’da trafiğin en yoğun olduğu yerlerden biri olan Zafer Meydanı’nda bulunan yaya geçidi de sürücülerin dikkatini çekmiyor. Birçok araç sürücüsü yaya geçidinin bulunduğu yerde yayalara yol vermiyor. Yayalar da araçların hızına göre karşıdan karşıya hızlıca geçiyor. Yaya geçitlerinin Konya’da işlevini görmediğini belirten bir vatandaş, “Konya’daki araç sürücüleri bu konuda eksik. Sanki her yere araçla gidiyorlar hiç yürümüyorlar. Yayalar, sürücülere göre hızını yavaşlatan bir engel olarak görülüyor. Bana yolda bir araç yol verdiği zaman, ilk olarak plakasına bakıyorum. Geneli Konya dışı oluyor. Ben de bu duruma şaşırmıyorum. Bütün sürücüleri de genellemek yanlış olur ama bir çoğu yayaya yol vermekten kaçınıyor. Konya’da yaya üst geçitleri de her geçen gün çoğalıyor ama bunu kullanmayan yayalar da var. Merdivenleri çıkmak zor geliyor ve trafiğin yoğun aktığı yerde bir anda yola atlayıp karşıya geçiyorlar” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.