Yatırımcının gözü Sarayönü'nde
RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL
KONYA'NIN YÜKÜNÜ BİZ AZALTACAĞIZ
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, ilçenin tarım ve hayvancılığın yanı sıra; sanayi sektöründe de ciddi bir atılımın içine gireceğini söyledi. İlçenin uydu kent olmasını istediklerini dile getiren Solak, şunları kaydetti: “Vaatlerimizin hepsini gerçekleştirdik. Konya'nın yükünün azalması için ilçemizin uydu kent olmasını talep ediyoruz. Bunu hak ediyoruz. Konya'ya çok yakınız. Ham madde yolu üzerindeyiz. Üretimimiz de arttı.”
KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ
**Sayın Başkan, nasıl bir belediye devraldınız? Göreve gelirken ne tür çalışmalara imza attınız?
-Geçmişte görev yapmış tüm arkadaşlarımızın çalıştığını düşünüyorum. Belediyelerin çalışması imkân ve projelere bağlıdır. 6300 sayılı yasa çıkıyor diye, ödemelerin yapılmadığını gördük. Toplamda 5 trilyonluk borçla belediyeyi devraldık. Bunları bir taraftan öderken, bir taraftan da yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Göreve başlarken hemen donanımlı AR-GE ekibi kurdum. Arkadaşlarımız proje üretiyor biz de kendilerine fikirler sunuyoruz. Çevre Bakanlığı'ndan 3 tane büyük araç hibe aldık. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'ndan 4 trilyonun üzerinde destek aldık. Belediyeler Birliği'nden de hibe aldık. Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)’dan aydınlatma ile ilgili hibe aldık. 1 yıla yakın süredir sokak aydınlatmalarını belediyeler kendi bütçesinden ödüyor. Ciddi bir külfet oluşturdu. Bunun önüne geçmek için lisanssız güneş enerjisi projesi hazırlattırdık. Yerimizi tespit ettik. Bütün kurumlardan uygun görüş aldık. Geçen hafta itibari ile Meram Elektrik Dağıtık A.Ş (MEDAŞ)'tan kapasite raporu aldık. Bizim için projede en önemli aşama buydu. Çünkü daha önceki yıllarda da böyle bir proje hazırlamıştık fakat raporu alamamıştık. Türkiye'de kapasite raporu alan ve böyle güce sahip olan tek belediye biziz. Kendi enerjimizi artık kendimiz üreteceğiz. 26 mahallemiz var. Sarayönü, birçok etnik grubun bir arada yaşadığı bir ilçe. En huzurlu ilçeler arasında yer alıyoruz. Bütün yatırımlardan önce ilk yatırımı insanlarımıza yaptık. Birlikteliğimize önem verdik.
VAADLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK
**Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçede ne gibi değişiklikler yaşandı?
-Yasadan memnunuz. Bu bir geçiş dönemi. Alınan hizmet, eski dönemler ile kıyaslanamayacak türden. Kanalizasyonlarımız tamamlandı. Hem köy içi hem de mahalleyi ilçeye bağlayan yollar yapıldı, eksik olanlar da tamamlanıyor. Büyükşehir ile ilçe belediyesi arasında bir fark gözetmiyoruz. Bütünün bir parçasıyız ve birlikte hareket ediyoruz. Gücümüzü birlikteliğimizden alıyoruz. Eksiğimiz yok. Pazar yerimiz kapatıldı. Şehir Konağı yapıldı. 150 bin nüfusa hizmet edebilecek belediye hizmet binamızı yapıyoruz. Şuan da kaba inşaatı bitmek üzere. Kalkınma Bakanlığı'na bir proje sunduk. Çok amaçlı salon için destek aldık. 7 Aralık'ta ihalesi olacak. Sarayönü'ne güzel ve geniş bir düğün salonu kazandırılıyor. Aşevini'de salonun olduğu bölgeye taşıyacağız. İhalesini yapıyoruz. Göreve gelmeden önce verdiğimiz bütün vaatleri yerine getirdik. Doğalgaz sözümüzden bir tanesiydi. İlçe doğalgaz ile buluşturuldu. Şimdi ise Ladik için uğraşıyoruz. Meclis kararını alırken Ladik'i de karara dahil etmiştik. Arazi fiyatları arasında eskiye nazaran 30 kat fark var. İlçenin farkındalığının oluştuğunun bir işaretidir bu. İyi yolda ilerliyoruz.
İLÇE UYDU KENT OLMALI
**IPARD Projesi ilçeye ne kazandırdı?
-Sarayönü'nde şuan 30'un üzerinde IPARD projesi var. İçerisinde gübre çukurları ve sağım haneler var. Gıda güvenliği açısından tüm bu kazanımları önemli görüyoruz. Proje ile ilçede hayvancılık daha planlı ve programlı bir şekilde yürütülüyor. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği kapsamında Ziraat Tarım Market açıldı. Bu da IPARD'ın bir ayağıdır. İlçe için market, ciddi bir ihtiyaçtı. Tarım, hayvancılık ve sanayi çalışmaları; koordineli bir şekilde devam ettiriliyor. Hedefimiz Sarayönü'nün uydu kent olmasıdır. Bilindiği gibi Konya'nın trafiği çok sıkıştı. 5-6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), şehir merkezinin içinde yer alıyor, Yakın ilçeler yani; Sarayönü, Altınekin, Çumra hatta Kadınhanı; uydu kentine dönüştürülmelidir. Bu dönüşüm ile hem Konya'nın yükü azalır hem de saydığım ilçelere göçler başlar. Taşralar güçlenir. Çok şükür özellikle son 2 yıldır ilçemiz ciddi bir şekilde göç vermedi.
100'ÜN ÜZERİNDE TALEP VAR
**Sarayönü'ne OSB kurulacak mı? İlçe, yeterli potansiyele sahip mi?
Göreve geldiğimiz zaman OSB için bir raporlama yaptık. Bu raporlama, gerçekten çok ciddi ve yorucu bir çalışma oldu. Yaklaşık bin sayfadan oluştu. İlçenin bütün özelliklerini hesaba katarak raporu hazırladık. OSB Genel Müdürlüğü tarafından raporumuz örnek olarak seçildi. Müracaatlarımızı yaptık. Yer seçimi için ilgililer gelip, belirlenen alanımızı inceledi. Tamamı olumlu görüş bildirdi. 17 bin 500 metrekarelik bir küçük mera alanı var. Uygulamada kalmayan bir yer. Fakat planda mera alanı olarak görülüyor. Mera Komisyonu karar aldı. Alınan karar ilgili bakanlığa sunuldu. İmza bekliyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah OSB'yi ilan etmiş olacağız. İlanın ardından OSB Müdürlüğü kurulacak. Heyet oluşturulacak. 100'ün üzerinde Konyalı iş adamımızdan kapasite raporu ve ilçede yatırım yapmak istediklerine dair yazılar aldık. Çok kişi arayıp soruyor da. Sarayönü, Konya'ya çok yakın. Yeni ve temiz bir alan. Ayrıca hammadde yolu üzerindeyiz. Bundan sonraki dönemde demir yolları çok büyük bir ehemmiyet kazanacak. Demir yolu hatlarının tamamı, hızlı tren formatına uygun hale getirildi. Bizim kuracağımız OSB, demir yolunun ve doğalğaz hattının hemen yanında. Bu kazanımlar bizim için büyük bir avantaj. Sarayönü ve Ladik arasındaki yol duble yol olacak. Proje onaylandı. Önümüzdeki yıl yaz ayının başında çalışmalar başlatılacak. Ladik kavşağına transit üst geçit yapılacak.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE UZANAN EL OLUYORUZ
**İlçede sosyal ve kültürel imkânlar yeterli mi?
-Göreve geldikten sonra dersliklerin ve yüzme havuzunun içinde olduğu bir bina inşaa ettik. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaz aylarında kurslar açıyoruz. 650 çocuğumuz hem kurstan yararlanıyor hem de değerler eğitimi alıyor. Kış döneminde de Halk Eğitim ve KOMEK ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız var. İlçemizde 2 tane yüzme havuzu bulunmakta. Öksüz, yetim ve parçalanmış aile çocukları için her yıl düzenli olarak ayakkabı ve kaban desteğimizi sürdürüyoruz. Tüm lise öğrencilerimize Temel Dini Bilgiler kitabını okutturduk. Ardından da onları bir sınava tabii tuttuk. Dereceye girenlere ödül verdik ayrıca 120 çocuğumuzu da tarihini yakından öğrenmesi için Çanakkale'ye götürdük. Bütün camileri elden geçirdik. Kamelyalar yaptık. Gasilhanesi olmayan camilere gasilhane tahsis ettik. İmkânlar ölçüsünde elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.
ROMA DÖNEMİNİN İZLERİ SÜRÜYOR
**Sarayönü ilçesinin tarihinden ve doğa güzelliklerinden de bahseder misiniz?
-Sarayönü'nün tarihi, çok eskiye dayanıyor. İlçenin ismi, Sarayini'nden geliyor. Ladik adını Roma şehri Laudika'dan almış. Zamanında 3 tane kralın kendine ait olan mülkü varmış. Ladik, Roma dönemi için çok önemliymiş. Hatta son dönemde ilçede bir mozaik bulundu. Kazı çalışmaları devam edecek. Kamulaştırma çalışmaları için proje hazırlıyoruz. Beşgöz'ün ilerisinde Konuklar Tigem var. Burası Roma döneminde kralın azatlı kölelerinin yönettiği bir çiftlikmiş. O zaman da devlet çiftliğiymiş. Büyük Zengi'nin de tarihi çok eski. İlçede Hitit hüyükleri var. Başhüyük yolu üzerinde ilginç mağara girişleri bulunuyor. Ladik'in dağlık kısmında 10 yıl önce bulunan bir kilise kalıntısı var. Göreve geldiğimizde Sarayönü Sempozyumu düzenledik. 90 bilim adamı katıldı ve çok faydalı oldu. İlçenin potansiyellerini sempozyumda yakalamaya çalıştık. Çalışmalarımızı kitap haline getirdik. Sarayönü'nde Beşgöz Gölü var. Saniyede yaklaşık 700 litrelik doğal kaynak suyu çıkıyor. Burası erozyon ile zaman içinde kapanmak üzereydi. Hatta gölün bir tarafından diğer tarafına yürüyerek geçilebilecek bir yüzeye ulaştığı biliniyordu. Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte gölü temizletiyoruz. Göl, eski haline kavuşmaya başladı. Etrafını da belediye tahsisine aldık. Peyzaj projelerini hazırlattırdık. Eseri, Konya'ya kazandırmak istiyoruz. Önemli bu tarihi kalıntıları turizme kazandırmak için tabi ki girişimlerde bulunacağız.
YENİ OTOGAR İLÇE GİRİŞİNE YAPILMALI
**Yeni otogar söylentisi var. Bu söylemleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir de TOKİ çalışmaları şuan ne durumda? İlçenin konut açığı var mı?
Mevcut otogar, bizim imarımızda yer alan otogar değil. Ulaşım Büyükşehir'e ait. Belediye ile görüşmelerimiz sürüyor. Otogarın ilçe girişine alınmasını daha isabetli bir karar olarak görüyoruz. Çünkü ilçe, Saraç Mahallesi'ne doğru gelişiyor. 3. Etap TOKİ yapılıyor. 204 birinci etap, 283 konut ise 2. etaptı. 3 etap da ise 900 konut yer alacak. Önümüzdeki yaz bitecek. Talep fazla üstelik konutların tamamı da satıldı. Ladik'te 2. etap ihale günü 12 Aralık olarak belirlendi. 816 konut yapılacak. Kurşunlu'da birinci etap olarak 78 konut inşa edilecek. Aslında bu da kentsel dönüşümün bir parçası. İlçe binalarını daha nitelikli bir yapıya kavuşturuyoruz. Bunları yaparken, doğanın tabiatına aykırı olabilecek bütün kararlardan uzak kalıyoruz. Doğalgazın ilçeye gelmesi, bahçeli evlerin de kıymetini hayli artırdı. İlçenin gelişimi çok daha farklı olacak. Belediyemizin karşısında bir parkımız vardı. Park, orta büyüklükte. Yanında da Kız Meslek Lisesi var. Bu liseye karşılık Anadolu Lisesi'nin yanında 14 bin metrekarelik alanı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'e imar değişikliğini yaparak tahsis ettik. Kız Meslek Lisesi yeni yerine taşındıktan sonra, burayı yıkacağız ve şehir meydanı yapacağız. Anadolu Lisesi'nin bulunduğu bölgeyi de okullar ve kampüs bölgesi haline getireceğiz.
**Nafiz Solak kimdir?
- Konya'nın Sarayönü ilçesinde 13 Şubat 1971 doğumlu olan Nafiz Solak, ilk ve orta öğretimini Sarayönü'nün de tamamlamıştır. Babası gibi, öğretmen olan ablasının tayini üzerine, Ankara'nın Elmadağ İlçesine yerleşen Nafiz Solak lise eğitimini burada tamamlamıştır. Öğrencilik yıllarında çeşitli spor dalları ile uğraşan Solak, öğrencilik yıllarında pek çok başarıya imza atmış ve sosyal bir öğrenci olarak lise hayatını tamamlamıştır. 4 kardeşin en küçüğü olan Nafiz Solak, üniversite hayatına memleketi olan Konya' da devam etmeyi tercih etmiş ve 1994 yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olmuştur. Lise yıllarındaki başarılarını, üniversite yıllarında da devam ettiren Nafiz Solak, başarılı bir Veteriner Hekim olarak iş hayatına atılmıştır. Başkan Nafiz Solak, 2009 yılında AK Parti İlçe Başkanı olarak ilk siyasi başarısını elde etmiş ve bununla da yetinmemiştir. Solak, 2013 yılında bu görevinden ayrılarak AK Parti Sarayönü Belediye Başkanı Adayı olmuştur. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçiminde elde ettiği başarı neticesinde Sarayönü Belediye Başkanı olmuştur. 1990 yılından bugüne Sarayönü'nde ikamet eden Nafiz Solak, evli ve 4 çocuk babasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.