Yasak küçük esnafı vurdu

Yasak küçük esnafı vurdu

2014 yılının Şubat ayında yürürlüğe giren cep telefonu satış taksit yasağı yüzünden satışlarda yüzde 20 oranında düşüş yaşandı. Büyük mağazalar taksit yasağını farklı çözümler bularak delerken, küçük esnaf ise yasak yüzünden büyük zarar etti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu geçen yıl hazırladığı telefon satışlarında taksitlendirme yasası, meclis tarafından kabul edilip, onaylanmıştı. Şubat 2014'ten beri uygulanan, telefon alımlarında taksitlendirme yasağı, küçük esnafta soğuk duş etkisi yarattı. Taksitli telefon satışı yasağı, birçok usulsüzlüğü beraberinde getirdi. Yasağa karşı alternatif yöntemler denenerek birçok yerde post cihazı tefeciliği oluşturuldu. Kredi kartlarındaki hızlı büyüme cari açığı frenlemek üzere alınan tedbirler arasında cep telefonu satışlarında taksitlendirme yasağı da vardı. Sektörün cep telefonlarında yarattığı ciro 15 milyar TL civarındaydı. Türk verilerine bakıldığı zaman geçen yıl 12 milyon 201bin cep telefonu ithal edilirken, toplam 2 milyar 690 milyon dolar ödenmiş. Kredi kartı taksitlendirmesinin kalkması yüzde 20'lik bir düşüşü beraberinde getirirken ve ithalatta tasarruf sağlanılmaya çalışılırken usulsüzlükler kendini göstermeye başladı. Taksitle hediye çeki satma, ihtiyaç kredisi çekme ve telefon kılıfını bin liraya, telefonu beş liraya gösterip telefon almak için birçok alternatif yöntemler denendi.

POST MAKİNESİ TEFECİLİĞİ OLUŞTU

Bu konuda görüşlerini bildiren Elektronik dükkanı esnafı Dündar Sayılgan, konuşmalarına şöyle başladı: “Sektör bu yasaya hazırlıksız yakalandı. Telefon almak için birçok alternatif yöntem denendi. Şimdi insanlar ekmeğe veya suya nasıl doğal bir ihtiyaç gözüyle bakıyorsa akıllı telefonlara da artık o gözle bakılıyor. Toplum arasında bir uçurum meydana geldi. Zengin kesim istediği telefonu alabilirken özellikle orta ve alt ekonomik seviyedeki vatandaşlarımız mağdur oldu. İhtiyaçlarının karşılanması için bu durumu fırsat bilen insanların umuduna düştüler. Senetsiz ürün satan firmaların önü açıldı. Post makinesi tefeciliği oluştu. Keyfiyete göre fiyat ve taksit belirlemesi yaptılar. Bu firmaların sattığı ürünün Türkiye garantisi yok. Vatandaş da doğal olarak sıkıntı yaşadığında karşısında muhatap bulamayacak. Bu durum biz küçük esnafları zora soktu. Telefon satışlarımız ciddi oranda düştü. Önceden haftada iki üç tane büyük cihaz satardık. Şimdi ayda bir satınca mutlu oluyoruz. Durumumuzu siz anlayın” dedi.

BU FİRMALAR ORTAYA ÇIKARILACAKTIR

Dükkan ve esnaf sayısının azaldığını işsizlik oranının da arttığını belirten Sayılgan, “15 bin satış noktası var. Telefon ticareti yapılıyor. Büyük operatörlerin yanı sıra bu işi yapan küçük esnafta var. Bu esnafın, çalışanların durumu ne olacak. Biz bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz. Vatandaşların ve küçük esnafın bir an önce bu durumdan kurtarılması lazım. Vatandaşlarımıza kademeli taksit yöntemi uygulanabilir. Gelir seviyeleri göz önüne alınarak vatandaşın ekonomik gelirine göre taksitlendirme yapılabilir. Post makinesi tefeciliğini yapan kişiler ve kurumlar ise kendi kanaatimce tespit edilecek. Tefeciliği önlemek için mükellefin, geçen yıllara göre Kredi kartı kullanımları baz alınarak ve vergi dairesi kayıtları incelenerek bu artış oranları göz önüne alınmalıdır. Kullanılan post makinesindeki çekimler inceleme altına alınarak post tefeciliği yapan firmalar ortaya çıkarılmalıdır. Vatandaşın ve esnafın sıkıntısı hemen giderilmelidir” diye konuştu.

ZAYIF OLAN TÜKETİCİ KORUNUYOR

Taksitli telefon alım yasağına esnafla aynı yönden bakamayacağını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç ise, “Bu yasak zayıf olan tüketicileri korumaya yönelik bir plandır. Koruyucu bir özelliğe sahiptir. Türkiye telefon değiştirme sıralamasında dünya birincisi. Yeni bir telefon çıktığında vatandaşlar ekonomik gelirini düşünmeden rahatlıkla telefon alabiliyorlar. Telefon alımı taksitli olunca rahatlıyorlar. Ama bu durum aldatıcıdır. Bunun yanında ciddi bir reklam bombardımanına tutulan vatandaşlar kendini telefon dükkanında buluyor. Bu ülke cari açığının artmasına neden oluyor. Toplum içinde onarılmaz yaralar açıyor” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.