Yarım çeyrek altın Doğu'yu kesmedi

Yarım çeyrek altın Doğu'yu kesmedi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yarım çeyrek altın umduğunu bulamadı. Halkın 'yarım çeyrek altın'ı azımsayacağı ve töre olarak takmaktan utanılacağı iddia edildi

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESSOB) Başkanı Rasim Fırat, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ''yarım çeyrek'' altının çok ciddi düşünülmeyeceğini belirterek, ancak batıdaki insanlar için uygun olabileceğini söyledi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile beraber Kuyumcular Odası Başkanı da olan Fırat, yaptığı açıklamada, İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) kısa bir süre önce ''yarım çeyrek'' adıyla hediyelik altını piyasa sürdüğü anımsatarak, çeyrek altının Doğu Anadolu Bölgesi'nde rağbet görmeyeceğini savundu.
Yarım çeyrek altının 0,62 gram ağırlığında olduğunu dile getiren Fırat, ''Doğrusu ben de çok merak ediyorum. Çok küçücük bir şeydir. İnsan elde tutmakta bile zorlanır onu. Bugün ki değeriyle yaklaşık 60 TL civarında olabilir, yani bir çeyrek altının üçte biri kadardır. Belki halkımızın ucuz olduğundan dolayı alımı biraz daha fazla olabilir, ama onu da bir düğüne götürüp de yakınına takmakta biraz küçük kalır'' diye konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde halkın ''yarım çeyrek'' altını azımsayacağını dile getiren Fırat, şunları kaydetti:
''Her ne olursa olsun, halkın talebi olursa bunun devamı gelecektir. Fakat halktan talep gelmezse bu yarım çeyrekler bir süre sonra piyasadan kaldırabilir. Bunun kuyumcuya yansıması, pek çok bir getirisi olacağını sanmıyorum. Çünkü çok cüzi bir şey, kuyumcu esnafı bir çeyrekten, ya 1 ya da 2 lira kazanır. Çeyreğin üçte birinde kaç kuruş kazanacak, günde ne kadar sirkülasyon yapabilecek. Bu kuyumcu esnafı için bir şey değiştirmez, ben doğrusu çok ciddi ve önemli bulmuyorum.''
-''Bir yakınıma götürüp, yakasına takamam, utanırım''
Bölgede, ''yarım çeyrek'' altının çok talep görmeyeceğini savunan Fırat, şöyle dedi:
''Şayet ben yarım çeyrek altını alıp da bir yakınıma götürüp, yakasına takamam. Utanırım yani. Onu takmaktansa, yakasına 50 TL takarım. Bunun daha uygun olacağını düşünüyorum. Tabii bu kişilerin biraz ekonomik durumlarına bağlı olur. İkincisi düğündeki kişinin uzaklığı, akraba bazında diyorum, yakınlığıyla ilgili olur.''
Doğu'da insanların altına önem verdiğinin altını çizen Fırat, ''Doğu Anadolu Bölgesi'nde yarım çeyrek altın çok ciddi düşünülmez, ama belki batıdaki insanlarımız için uygun olabilir. Biraz daha sirkülasyon olabilir'' diye konuştu.
Kuyumcular Odası Başkanı Fırat, ''Biz hem altına değer veririz, hem de dostlarımıza çok önem veririz. Dostlarımıza çok küçük altınlarla gitmeyi yadırgarız, üzülürüz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bu altının ciddiye alınacağına inanmıyorum'' şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.