Yapay zeka hem avantaj hem tehdit

Yapay zeka hem avantaj hem tehdit
Yapay zekânın hızla geliştiğine değinen Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İlkay Çınar, “Yapay zekâ, veri gizliliği, yüz ve ses taklidiyle siyasi manipülasyonların yapılabilir olması insanlar üzerinde bir tehdit oluşturabilir“ dedi

Hayatın her alanında bulunan ve hızla gelişmeye devam eden yapay zekâ, sağlık, eğitim, güvenlik ve iş dünyasında yeni mecralar oluşturarak, hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Yapay zekanın olumsuz etkilerini belirten Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İlkay Çınar, bilinç kazanılmış bir yapay zekâ oluşturulması durumunda birçok farklı etkileşimlerden ve sonuçlardan söz edilebileceğini kaydetti.

İNSANLARI TEMBELLİĞE ALIŞTIRIYOR

İlkay Çınar, yapay zekanın şu andaki gelişiminden etkilendiğini, “Yapay zekanın insan benzeri algı ve biliş yeteneğine sahip makineler olması nedeniyle insanlar üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etki bıraktığından söz edilebilir. Olumlu etkileri ile başlayacak olursak yapay zekânın iş süreçlerini hızlandırabilir olması, hızlı veri analizi ile bilgiye dayalı kararlar alabilir olması, kullanıcıların alışkanlıklarını anlayıp kişisel deneyimler sunması ve son olarak sağlık sektöründe ise hastalık teşhisi, tedavisi ve ilaç geliştirme gibi alanlardan bahsedebiliriz. Olumsuz yönlerine de değinecek olursak yapay zekâ, bazı iş kollarının kaybına yol açıp insanları tembelliğe alıştırabilmesi, veri gizliliği, yüz ve ses taklidi ile siyasi manipülasyonların yapılabilir olması gibi konular insanlar üzerinde bir tehdit oluşturabilir“ şeklinde konuştu.

BİLİNÇ KAZANAN YAPAY ZEKA NASIL OLUR?

Yapay zekânın gelecekte yeni iş fırsatları yaratabileceğini söyleyen Çınar, gelecekte etik uzmanları veri analistleri ve farklı bilim alanları gibi yeni istihdam fırsatları oluşturulacağını dile getirdi. Çınar, “Yapay zekânın en azından yakın zamanda geliştirilip bilinç kazanmasının mümkün olmadığını söyleyebilirim. Bilinç kazanılmış bir yapay zekâ yaratılması durumunda ise birçok farklı etkileşimlerden ve sonuçlardan söz edebiliriz. Ancak şu an bu tartışmalar felsefi ve hayal ürünü konular olarak kalmış durumda. İlerleyen süreçlerde nasıl bir gelişim sağlanacağını kimse ön göremez. Elbette bilinenin üzerinde olduğu kesinlik kazanmış durumda. Ama bu durumun ne derecede olduğu bilinmiyor. Onun için yapay zekanın kendisini nasıl güncellediğini bizler göremez olursak mutlaka çocuklarımız bu değişimi yakından şahit olacak“ ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.