Yanlış mama obezite   riskini artırıyor

Yanlış mama obezite riskini artırıyor

19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Selçuk, yanlış mama kullanımının evcil hayvanlarda obezite riskini artırdığını söyledi.

Kedi ve köpeklerde de obezite görüldüğüne dikkati çeken Selçuk, hayvan sahiplerinin bu konuya dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağlıklı beslenmenin insanlar kadar hayvanlar için de önemli olduğunun altını çizen Selçuk, "Sahiplendiğimiz hayvanların beslenme davranışlarını anlamamız, beslenmelerini de buna uygun yapmamız gerekir." diye konuştu.

HAYVAN YİYOR DİYE DAHA FAZLASI VERİLİYOR

Pet hayvanlarının beslenmesinde genellikle mama kullanıldığını, doğru mama seçiminin ise önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selçuk, şöyle devam etti: "En büyük hatalardan biri seçilen mamanın hayvanın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığının net olarak bilinmemesi. Özellikle yapılması gereken işlerden biri, mutlaka veteriner hekim tavsiyesi üzerine hayvanın genetik yapısına, fizyolojik durumuna, yaşına, ağırlığına göre seçilebilecek bir mamanın tercih edilmesi. Özellikle kediler gün içinde daha sık beslenen hayvanlardır köpeklerle kıyasladığımızda. Köpekler iki öğün beslenebilirler. Tüketilen mama eğer kuru mamaysa o mamaların üzerindeki mutlaka etiketlerin çok iyi okunması gerekiyor çünkü o etiketlerin üzerinde günlük ne kadar mama vermemiz gerektiği, ölçekleriyle beraber ifade ediliyor. Kedi ve köpeklerin beslenmesinde bu ölçeklere mutlaka uymak aslında çok önemli çünkü 24 saatlik ihtiyacını karşılıyor bu tarz mamalar. Bunun dışında sadece su vermeniz yeterli oluyor aslında. Genellikle hayvan yiyor diye daha fazlası veriliyor. Bir süre sonra yavaş yavaş aşırı kilo alımının oluştuğunu görüyoruz."

AA




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.