Yanlış iğne sakat bıraktı iddiası

Yanlış iğne sakat bıraktı iddiası

Bursa'da simit fırınında başına kapak düşünce kaldırıldığı hastanede yapılan iğnenin ardından sakat kaldığını öne süren 27 yaşındaki kadın, Sağlık Bakanlığı'ndan ilginç bir yanıt aldı.

2008 yılında simit fırınında çalışan 28 yaşındaki Gülşah Filiz'in kafasına fırının kapağı düştü. İşyeri sahibi genç kızı alarak Bursa Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada genç kıza ağrı kesici iğne yapıldı. Ancak genç kız 2 gün sonra ayağında uyuşma olduğunu hissetti ve hastaneye gitti. Bursa Devlet Hastanesi, genç kıza iğne sonrasında uyuşmanın normal olduğunu söyleyerek Filiz'i evine gönderdi. Ancak genç kızın ayağındaki uyuşma geçmeyince Filiz, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi oldu. Burada yapılan incelemede genç kıza yapılan iğnenin sinirlerinden birine denk geldiği ve bu sebeple genç kızın ayağında uyuşma olduğu tespit edildi. Genç kız, 2 defa ameliyat olmasına rağmen sakat kaldığını iddia etti.

Hastanelerden umudunu kesen Filiz ve eşi Okan Filiz, Bursa Devlet Hastanesi hakkında şikayetçi oldu ve dava açtı. Bursa Barosu da genç kıza avukat tahsis etti ve hastane dava edildi. Mahkeme Filiz'in dosyasını Adli Tıp Kurumu'na gönderdi.

Ancak Adli Tıp Kurumu, "sakatlığın enjeksiyon sonrası oluştuğu, buna karşın enjeksiyonun yanlış uygulandığına ilişkin bir bulguya rastlanmadığı, kaldı ki enjeksiyon doğru uygulansa bile bu tür sakatlıkların oluşmasının mümkün olduğu" şeklinde rapor verdi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı'da genç kızın dava dilekçesine ilginç bir cevap verdi.

Sağlık Bakanlığı iğne yüzünden sakat kaldığı tespit edilen genç kıza, "Enjeksiyon uygulanan hastalarda oluşan sakatlığın beklenebilir komplikasyon olarak değerlendirilmesi gerektiği" şeklinde cevap verdi. Mahkemede davayı kaybeden Filiz, sakat ayağına yüzde 17 "yürüyemez" raporu aldı.

Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, "Bursa Devlet Hastanesi'nde davacıya uygulanan tedavide davalı idarenin herhangi bir hizmet kusuru bulunmamış, davacının maddi ve manevi tazminat talebi yerinde görülmemiştir. Bu sebeple 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 14. maddesi uyarınca maddi tazminat yönünden 14 bin 74 TL, manevi tazminat yönünden ise 600 TL nisbi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir" şeklinde karar verdi.

Kararla birlikte şok olan Filiz, adalete olan güvenlerinin sarsıldığını söyledi. Hastanede vurulan iğneden sonra yürüyemediğini ifade eden Filiz, "İğneyi vurduktan sonra ayağım uyuştu. Doktorlara ayağımın uyuştuğunu söyledim 'bir şey olmaz geçer, kolonya sür' geçer dediler. Daha sonra doktora gittim ve iğnenin sinire denk geldiğini söylediler. İlacı vücuduma saldıkları için ilaç vücudumdan çıkmıyor. Sağlık Bakanlığı da kabul ediyor iğneden kaynaklandığını ama herkesin başına gelebileceğini söylüyorlar. İki kez ameliyat oldum. Doktorlar bu sakatlığın ömür boyu böyle süreceğini söyledi. Barodan param olmadığı için avukat tuttum, ama davayı kaybedince 14 bin TL avukatlık parası ödemeye mahkum oldum" dedi.

Eşinin yanından ayrılmayan Okan Filiz ise kara kara düşündüklerini söylüyor. Filiz, "Eşim ameliyat oldu, paramız olmadığı için 5 bin lira kredi çektim. Şimdi ben ne yaparım" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.