'Yandaş Sendikadan Müdürlere Tasfiye'

'Yandaş Sendikadan Müdürlere Tasfiye'

Milli Eğitim Bakanlığı'nda müdürlere yönelik kıyım yapıldığını öne süren Türk Eğitim Sen ve Aktif Eğitim Sen üyeleri, uygulamaya tepki gösterdi.İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında Türk Eğitim Sen...

Milli Eğitim Bakanlığı'nda müdürlere yönelik kıyım yapıldığını öne süren Türk Eğitim Sen ve Aktif Eğitim Sen üyeleri, uygulamaya tepki gösterdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında Türk Eğitim Sen Aksaray Şube Başkanı Ali Toprak, okul yöneticilerini değerlendirme sürecinin sona erdiğini, okul müdürlerinin puanlarının açıklandığını hatırlattı. "Bilindiği gibi görev süresi uzatılacak müdürler; ilçe mili eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirildi.

Değerlendirmeye etki eden puanlar çok önemliydi. Bu noktada puanlamaya dair ciddi endişelerimiz de vardı." diyen Toprak, şunları söyledi: "Zira en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan, öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmenin değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısının değerlendirmesi (aritmetik ortalaması) 10 puan, öğrenci meclis başkanının değerlendirmesi 10 puan iken; ilçe milli eğitim müdürünün değerlendirmesi 25 puan, insan kaynaklarından sorumlu ilçe milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 20 puan, değerlendirilecek eğitim kurumundan ilçe milli eğitim şube müdürünün değerlendirmesi 15 puan idi. Böyle bir değerlendirmenin büyük bir hata olacağını, öğretmenlerin, öğrencinin, velinin sadece göstermelik etkisinin olacağını, asıl değerlendirmeyi büyük bir kısmının hak ederek o makamlara gelmediğini bildiğimiz siyasetin ve yandaş bürokrasinin kumandası altında olan kişilerin yapacağını açıklamıştık. Nitekim endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük."

Değerlendirme sonuçlarına göre; torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olan okul yöneticilerine yüksek puan verildiğini savunan Toprak, eleştirilerine şöyle devam etti: "Öğretmen, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı, öğrenci değerlendirmesinden tam puan ya da yüksek puan alan okul yöneticilerinin büyük bir kısmı her ne hikmetse ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinden çok düşük puanlar almıştır. Bunun tersi de yaşanmış, mesai arkadaşlarından düşük puanlar alanlara da- şayet yandaş ise- ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürleri tarafından yüksek puanlar verilmiş, bu kişilerin 75 puan almaları sağlanarak, görev süreleri uzatılmıştır. 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaşmalara, çatışmalara yol açacaktır. Okul yöneticiliği koltuğunda artık hak eden değil; torpili olan, kişisel ilişkilerini kullanan, siyasi ve ideolojik davrananlar oturacaktır."

Aktif Eğitim Sen Aksaray İl Temsilcisi Şaban Önge ise şunları dile getirdi: "Ülke olarak tarihi günlerden geçtiğimiz şu süreçte biz eğitimciler de -klişe tabirle- gün geçmiyor ki yeni bir garabetle karşılaşmayalım ve her garabet katlanarak skandallar yumağına dönüşmesin.

MEB’in 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle görevlerinden alınan yaklaşık 16 bin okul müdürünün yeniden görevlendirilebilmeleri için yapılan değerlendirme süresi tamamlandı ve puanlar açıklandı. Okul ve kurum yöneticilerinin performans değerlendirilmesi için 40 puanı okul içi, 60 puanı da milli eğitim müdürlüklerince yapılan puanlamada 75 puanı alabilen müdürler başarılı sayılmışlardır. Okul içi öğretmen, öğrenci ve veliden 40 tam puan alan birçok okul müdürü ise ilçe milli eğitim müdürlüklerinden 35 puan verilmeyerek başarısız sayılmışlardır. Değerlendirmenin yüzde 60 gibi sonucu doğrudan belirleyen kısmını ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü ‘kanaat getirmişlerdir’. Tamamına yakını hükümete payanda sendikanın belirlediği kişilerden oluşan yeni atanan ilçe milli eğitim müdürleri ile bir kısmı atamaları iptal edilen, bir kısmı da geçici olarak görevlendirilen şube müdürlerinin, önceden birlikte çalışmadıkları, adını bile bilmedikleri, yeteri kadar tanımadıkları okul müdürlerine 100 puanlık değerlendirmenin 60 puanlık kısmını nasıl takdir ettikleri merak edilmektedir. Kendi sendikalarına üye olmayanların dışlandığı ve malum sendikanın hazırladığı listeler üzerinden çalışılarak puanlamaların yapıldığı; üyeleri bu milletin evladı ve devlete vatandaşlık bağıyla da bağlı, vergi mükellefiyeti olan diğer sendika mensuplarına ise düşük puanların verildiği görülmektedir.

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde okul yöneticilerinin puanlamaları belli oldu. Günler öncesinden yüksek sesle vurguladığımız ‘liyakat esas alınmalı’ söylemimize karşı maalesef kulaklar tıkanmış, tecrübe, başarı ve liyakat hiçe sayılmıştır. Uzun yıllardan beri okulları idare eden başarılı okul müdürleri, görevden alınarak tasfiye edilmiştir. Bu görevden almalar, hangi kritere göre yapılmıştır? Başarılı okul müdürleri adeta siyasi kıyıma uğramıştır."

Önge, bu konuda birkaç örnek de vererek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Topakkaya Şehit Erdal Akbulut İlkokulu Müdürü Özgür Şimşek yaptığı faaliyetlerle Başbakanımız tarafından ödüllendirilmiştir, Abdulkadir Halaçoğlu yıllardır TKY faaliyetleriyle adından söz ettirmiştir. Yine Muhittin Altınsoy TKY Ödülü almıştır. Buna rağmen listede kendi okulunda görev yapmayıp başka kurumda görev yapan bir arkadaşın nasıl başarılı olduğu da kafalarda soru işareti bırakmıştır. İlimizde değerlendirmeye alınan 148 okul müdüründen yüzde 100'üne yakını (birkaç istisna dışında) yandaş sendika üyesine geçer not verilmiş ve diğer okul müdürleri o sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle adeta cezalandırılmışlardır. Burada sitemimiz 75 ve üzeri puan alan okul müdürlerine değil, değerlendirmede adil davranmayan ve malum sendikanın hazırladığı listelerle hareket eden yetkilileredir. Yapılan bu hukuksuz işlemin adalet imbiğinden süzülerek hakikatin tecelli edeceğine inanıyor, birileri tarafından başarısız sayılsalar da o müdürlerimizin kamu vicdanında başarılı olduklarını da buradan ilan ediyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.