Veri saklama ve önemi

Veri saklama ve önemi

Veri saklama ve önemi

Mehmet Şahin KURU

 

Önemli bilgiler;

Merhaba değerli okurlar artık gazetemizin bu köşesinde size haftalık olarak elimden geldiği şekilde bilişim dünyası ve teknoloji ile alakalı haberleri, deneyimlerimi, öğrendiklerimi, öğrenmeye çalıştıklarımı aktarmaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. Sizleri fazla sıkmadan teknik terimlere fazla değinmeden sizlere faydalı bilgiler sunacağımı ümit ediyorum.

Bu hafta değinmek istediğim konuların başında veri saklama ve önemi yer alıyor. Artık teknoloji, günümüzde hayatımızın her yerinde hem kişisel olarak hem işletmelerimizde olmazsa olmazlarımızdan… Hayati önem taşıyan ve günden güne kapasitesi artan verilerimiz kritik önem taşımaya başladı.

Günümüzde şirket verilerinin depolanması ve korunması hayati önem arz etmektedir. Birçok sunucudan oluşan Bilgi Sistemleri departmanlarımız verinin doğru bir şekilde depolanması, veriye tekrar erişim, felaket durumunda kurtarma ve maliyet noktalarında firmaların başını ağrıtan sorunların ortaya çıkmasına engel olur. Verinin doğru bir şekilde depolanması, veriye tekrar erişimin ilk adımıdır.

Veri kapasiteleri 2002 yılından bu yana yüzde 85 oranında arttı. Verilerin miktarı arttıkça bu verilere hızlı ve güvenli bir şekilde erişmek de büyük önem taşıyor.

 

Neden Veri Depolama Sistemleri?

Bilgi, iş sürekliliği açısından her kurum için çok önemli. Yıllar içinde kurumlar büyüdükçe, çalışan sayısı arttıkça, kurumların sosyal ve ticari yapıları kompleks hale geldikçe bilginin önemi artmaya devam etmiştir. Gelişen dünyada bilgisayar teknolojisiyle beraber dijital bilgi bankaları oluşmuştur.

Depolama üniteleri ( storage ), veri depolama ağları ( SAN ) ve tüm depolanmış verilerin bir eşini almaya yarayan yedekleme (Backup) dediğimiz teknoloji ve yapıları kullanarak profesyonel çözümler ortaya çıkmıştır.

Farklı yaşam döngülerine sahip olan veri, performans-maliyet noktasında belirlenecek en uygun çözümle saklanmak zorundadır. Verinin saklanacağı medyayı belirlemek için dikkat edilmesi gereken bir takım ölçütler bulunmaktadır. Ve işte bu ölçütler şunlardır;

 

·        Verinin kritikliği, kaybı halinde maruz kalınacak problemler,

·        Veriyi kullanma sıklığı,

·        İhtiyaç duyulan, veriye ulaşma hızı,

·        Verinin saklanma süresi

·        İş sürekliliği

 

Bu ölçütleri temel alarak ihtiyaç analizini yaparak uygun olabilecek veri depolama ve yedekleme çözümlerinde, ihtiyaçlara cevap vermeyen düşük teknolojinin yetersizliğine inandığım gibi lüzumundan fazla yüksek teknolojinin de gereksizliğine inanıyorum.

 

Veri Depolama Teknolojileri;

Günümüzde firmaların giderek hacmi büyüyen dijital verilerinin, fiyat-performans açısından uygun medyalarda depolanması gerekmektedir. Daha öncesinde yerel (local) disklerde depolanan veriler, miktarları arttıkça DAS denilen harici disk ünitelerinde depolanmaya başlamıştır. Hacmi büyüyen verilerin kontrol edilebilmesi ve yüksek güvenlikli ortamda tutulabilmesi için SAN ve NAS teknolojileri geliştirilmiştir. Bu sayede verinin kontrolü ve paylaşımına imkân sağlanırken bir yandan da maksimum güvenlikli ortamlarda tutulması sağlanmıştır.

Bu çözümlerde istenilen performansa göre farklı hızlarda, SATA, SCSI ya da FC disk kullanılabilmektedir.

Kısaca şimdi size yedekleme ünitelerinin neler olduğunu nerede nasıl kullanıldığı hakkında kısa bir bilgi sunacağım.
 
 
Directed Attached Storage (DAS) : Verinin saklanacağı cihazın, depolama yapacak olan cihaza doğrudan bağlantısı ile meydana gelen çözümdür. DAS'ın bağlı olduğu cihaz, depolama birimini kendi lokal diski olarak kabul eder ve buna göre işlem yapar.
 
 

Network Attach Storage (NAS) : Kurumsal ağınıza bağlı, ağ üzerindeki cihazlar tarafından erişilebilir, gönderilen veriyi depolayan ve bu veriye erişimi sağlayan, içerisinde gömülü bir işletim sistemi bulunan ve son olarak klasik sunucu sistemlerindeki istemci/sunucu (client/server) ilişkisini esas alan bir sistemdir.

Gereksinimlere göre NAS cihazlarının kapasitesi ek diskler ile genişletilebilir. Dosya sunucusu (file server) yerine NAS cihazlarının kullanılmasının nedeni güvenliktir. Dosya sunucularında olduğu gibi NAS cihazlarında işletim sisteminin istemci tarafı olmadığı için gelen saldırılara karşı daha güvenlidir.
 
 

Storage Area Network (SAN) : Paylaşılmış depolama birimlerinin bulunduğu yüksek hızlı ağdır. LAN veya WAN üzerindeki bütün depolama cihazları SAN teknolojisi ile bütün ağ tarafından kullanılabilir durumda olur. Daha fazla depolama cihazı ağa eklenerek, ağdaki depolama yapacak birimlerin hizmetine sunulabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.