Vergide çifte standart

Vergide çifte standart

Devlet çarkının vergilerle döndüğünü belirten Mali Müşavir Mustafa Ergün Baş, “Kişiye özel kanunlar, yani çifte standart uygulanıyor. Bu durum vergi adaletsizliğine neden oluyor. Adaletsizlik ortadan kaldırılmalı” dedi

Vergi Haftası etkinlikleri devam ediyor. Hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Verginin önemine vurgu yapılıyor. Verginin toplanması noktasında bir dizi de sıkıntı yaşanıyor. Yasal prosedürler vatandaşı, vergi vermeyenler de devleti zor durumda bırakıyor. Devlet alacağını tahsil etmek için kararlı davranırken, mali müşavirlere göre ise vergi noktasında çifte standart uygulanıyor. Vergi kaçıranların sayısı da hayli fazla. Bu durum vergisini düzenli ödeyenlerin tepkisine neden oluyor. MD İlke Grup Konya İl Temsilcisi Mali Müşavir Mustafa Ergün Baş, Vergi Haftası'nda sorunlar hakkında bilgi verdi. Firmalara ve vatandaşa danışmanlık hizmeti veren Mustafa Ergün Baş, eski vergi sistemi ile yeni vergi sistemini karşılaştırdı. Baş, yeni sistemin eski sisteme göre daha disiplinli olduğunu ve eski sistemde firmanın veya esnafın kar etse de etmese de vergi ödediğini belirtti. Baş, konuşmasına şöyle başladı: “Kayıt dışı yapılan bütün ekonomik faaliyetler bir an önce ortadan kaldırılmalı. Firmaların yaptıkları bütün işler ve yürüttükleri bütün ilişkiler belge olgusunu oluşturmalı. Katma Değer Vergisi (KDV)'de indirimler yapılıyor. Durum böyle olunca firmalarda depo oluşuyor. Vergi dilimleri, gelir vergileri mükelleflere ait şirketlerde yok. Vergi dilimleri vatandaşı şahıs firmasından tüzel kişilik yapısına sahip şirketlere kaydırdı.”

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI BÜYÜK

Çalışan işçilerin yaptığı işin ücretini tam olarak alamadığını dile getiren Baş, kişiye özel uygulanan ekonomik kanunlardan da dert yandı. Baş, “Suriyeliler vergiden muaf olarak çalıştırılıyor. Suriyeli vatandaşlar vergisiz çalışınca Türk vatandaşlar bizler neden bu haktan yararlanmıyoruz diyorlar. Bu durumda ortaya büyük bir vergi adaletsizliği çıkıyor. Bir başka konuda sigortasız işçi çalıştırmak. Bu olayın çok büyük yaptırımları var. Türk vatandaşı sigortasız çalıştırmanın cezası, Suriyeli işçiyi sigortasız çalıştırmaktan daha az. Türkiye'de ucuz işçilik sistemi uygulanıyor. Önceden Suriyelilere sigorta yaptırılmıyordu. Devlet bu konuya yeni hak vermeye başladı. Bu ülkede kişiye özel, çifte standartlı kanun uygulanmasına derhal son verilmeli. Sadece güçlünün yanında değil, herkesin yanında olan devlet olmak esas olandır. Biz mali müşavirler olarak bu davanın peşindeyiz.” şeklinde konuştu. İş yerlerinin vergi levhasının olmasının da önemli bir konu olduğunu ifade eden Baş, konuşmasını şu cümleler ile devam ettirdi: “İş yeri açmak isteyen birisi vergi dairesine gidip işe başlangıç dilekçesini vermeli. Daha sonra yetkili yoklama memurları iş yerine gidip tutanak tutar ve levha oluşturulur. Konya'da levhasız çalışanlar olduğu halde caydırıcı cezaların olmaması da ayrı bir düşünce konusu. Vergisiz çalışan firmalar, küçük esnaflara köstek oluyor. Belediye bazı meslek gruplarına ruhsat vermiyor. Böyle olunca iş sahipleri ürünlerini kaçak yolla satıyor.”

ASGARİ ÜCRET VERGİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Baş, son olarak asgari ücretin vergi oranlarına nasıl yansıdığı ve meslekte yaşanılan sorunlara açıklık getirdi. Baş, Asgari ücretin asgari geçim indirimi ile 1.300 TL olduğunu, bu oranın aslında 1.177 TL olduğunu belirtti. Baş, asgari ücretin vergiye yansıma yapmadığını özetleyerek, “SSK primi arttı. Asgari ücretin artması işvereni zora soktu ve işten çıkarma olayları artış gösterdi. Asgari ücret sadece fiyat olarak çalışana yaradı. Şuan için evli bir çocuğu olan ve eşi çalışmayan bir işçinin asgari ücret fiyatı 1.344 TL. Evli olan 2 çocuğu olan ve eşi çalışmayan bir işçinin asgari ücreti 1.362 TL. Asgari ücret çalışanın çocuk sayısı ve eşinin çalışıp, çalışmama durumuna göre değişiyor. Eşi çalışan 1 çocuğu olan işçiler ise 1.319 TL asgari ücret alıyor” dedi. Mesleğin avantajları ve dezavantajlarına da değinen Baş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bizler ve vergi mükellefleri vergi konusunda gerekli hassasiyeti göstermediği için mesleğimize yeterli saygı gösterilmiyor. Her iki tarafın vergi konusundaki bilinci artmalı. Mükellefler, elini vicdanlarına koyarak ödeme gününü geciktirmeden vergisini ödemeli. Kazançlarımızı düzgün vergilendirmeliyiz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.