Vekillere önemli görev

Vekillere önemli görev

Aralarında ABD, İtalya, İngiltere, İspanya ve 129 ülkenin de bulunduğu Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nda 4 ülkenin grup başkanlığını AK Parti Konya Milletvekilleri yürütüyor

Meclis Genel Kurulu'nda, 129 ülke parlamentoları ile Türkiye arasında parlamentolar arası dostluk grubu kurulmasına ilişkin tezkere, Meclis Başkanlığı'nca kabul edildi. Ardından ülkeler arası sosyal, siyasi ve kültürel anlamda yakınlaşmalar yaşandı. Uçak krizi sonrasında ilişkilerin gerildiği Rusya dostluk grubu listesinde yer almadı.

BAZI ÜLKELERLE DOSTLUK GRUPLARI YOK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Rusya, Ermenistan, Suriye, İsrail ve Mısır ile de dostluk grubu bulunmuyor. Kurulan dostluk grupları ile parlamenter diplomasi çerçevesinde; parlamenterlerin ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirmek amaçlanıyor. Çeşitli konularda  işbirliği ve görüş alışverişinin sağlanması, iki dost ülke parlamentoları arasında yakınlaşma yine öncelikli amaçlar arasında yer alıyor.  Parlamento üyelerinin tanışması ve ülkelerin tanıtımı için karşılıklı resmi ziyaretler düzenleyerek uluslararasındaki dostluğun geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla oluşturulan karşılıklı diplomatik münasebetler de bu kapsamda ele alınıyor.

4 VEKİL DOSTLUK GRUBU BAŞKANI 

AK Parti Konya Milletvekili Dr. Abdullah Ağralı  Türkiye-Norveç Dostluk Grubu Başkanlığı görevini yürütüyor. AK Parti Konya Milletvekili Dr. Mustafa Baloğlu ise Türkiye-Guetamala Dostluk Grubu Başkanı. Diğer bir Konya Milletvekili Dr. Hüsnüye Erdoğan de 2003 yılında bağımsızlığına kavuşan Karadağ Dostluk Grubu Başkanı.  AK Parti Milletvekili Ömer Ünal İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını yapıyor.

Ahmet Sorgun Türkiye-İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu, Halil Etyemez Türkiye-Karadağ Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu, Ziya Altunyaldız Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Denetmen Kurulu Üyesi, Leyla Şahin Usta Türkiye-Azerbeycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi,  Mehmet Babaoğlu Türkiye-Benin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Hacı Ahmet Özdemir Türkiye-Bolivya  Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Muhammet Uğur Kaleli Türkiye-Uruguay Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı Türkiye-Kosova  Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Denetleme Kurulu Üyesi, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ise Türkiye-Litvanya  Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır. İktidar ve muhalefet parti vekilleri yine bu ülkelerin dışında farklı ülkelerin de Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim ve Denetleme kurulu içerisinde yer alıyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.