Vatandaşın şikayeti arttı

Vatandaşın şikayeti arttı

Konya'da konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Vatandaşlar tarafından gelen şikayetler, son bir yıl içinde 3 kat arttı. En fazla sıkıntı eğitim alanında. Konya'dan gelen başvurular da var” dedi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Dedeman Otel'de düzenlediği basın toplantısı ile yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Malkoç'a Kamu denetçileri;  Yahya Akman, Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak ve Hüseyin Yürük eşlik etti. Halkın avukatı olduklarını dile getiren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, vatandaşın hakkını istemesini bilmesi gerektiğine değindi. Malkoç, ayrıca “Tarafsız ve bağımsız bir kurumuz. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından seçiliyoruz. Hedefimiz adil ve iyi bir yönetim. Gücümüzü anayasadan alıyoruz. İdarenin işlem ve eylemlerini denetliyoruz. Vatandaşlarımıza mahkemeye gitmeden önce bize gelin diyoruz. Biz, devlet ile insanların arasında bir köprüyüz” dedi.

EN FAZLA ŞİKAYET EĞİTİMDE

Kurum olarak yeni olduklarını hatırlatan Malkoç, kuruldukları günden bu yana kendilerine 37 binin üzerinde şikayet geldiğini aktardı. Son bir yıl içinde vatandaşlar tarafından gelen şikayetlerin 3 kat arttığını kaydeden Malkoç, şikayetin en fazla eğitim alanında olduğunu ifade etti. Yerel yönetim noktasında da ciddi şikayetler aldıklarını söyleyen Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bize gelen şikayetleri önce inceliyoruz. Şartlar oluşmuş, belgeler tamamlanmışsa ve bir de başvuruyu yapan kişi haklıysa idare ile vatandaşın sorununu dostane bir şekilde çözüyoruz. Halkın lehine idareye tavsiye yazısı yazıyoruz. Sorunları 6 ay içinde çözüme kavuşturuyoruz.”

HERKESİN BAŞVURU HAKKI VAR

Başvuruların ücretsiz olduğunu belirten Malkoç, “Bütün vatandaşlar, başvuru hakkına sahiptir” şeklinde konuştu. “Başvuru, Valilik veya Kaymakamlıklardan yapılabiliyor” diyen Malkoç, “Yargının omzundaki ağır yükleri aldık. Bu anlamda onlara katkı sağladık. “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlendirilmiştir” açıklamalarında bulundu.

KONYA'DAN DA ŞİKAYETLER GELİYOR

Konya'da eğitim ve öğretim alanında Kamu Başdenetçiliği'ne şikayetlerin gittiğini ifade eden Şeref Malkoç, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 yılında yapılan üniversite sınavındaki 15 dakika kuralı ile ilgili Konya'dan 10 başvuru yapıldığını belirtti. Bununla ilgili tavsiye kararının verildiğini konuşmalarına ekleyen Malkoç, “Uzaktan eğitim noktasında Konya'dan 25 başvuru yapıldı. Dostane çözüm kararı verildi. Bunun dışında gelen başvurular da var. Kısmen kabul edilen veya kısmen reddedilen başvurular oldu” diye konuştu.

OMBUDSMANIN TARİHİ OSMANLI'YA DAYANIR

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantıso olanların tespit edilip; ihraç edilmesi ve açığa alınması ile ilgili de kendilerine başvuruların geldiğini söyleyen Malkoç, bu konunun yasama ile alakalı  olduğunun ve kendilerinin yetki alana içinde olmadığının altını çizdi. Malkoç, Ombusmand'ın tarihi hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi: “Dünyada ilk resmi Ombudsman, 1809 tarihinde İsveç'te Demirbaş Şarl'ın 1713 yılındaki görüşü doğrultusunda kurulmuştur. Ama kökenini Osmanlı Devleti'nden almıştır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum