Vatandaşın ilgi odağı oldular

Vatandaşın ilgi odağı oldular

Ticari araçlara tanınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle birlikte taksici esnafı, üst segmentte otomobil almaya başladı. Konyalı taksiciler de lüks taksi kervanına dahil oluyor

Hükümetin ticari araçların yenilenmesinde vergi teşvikine ilişkin getirdiği ÖTV muafiyeti, geçtiğimiz yıl 13 Ekim'den itibaren uygulamaya konuldu. Düzenleme ile bir otomobil piyasa fiyatının yaklaşık yüzde 30 altında bir fiyata alınabiliyor. Pek çok Avrupa şehrinde görülen Mercedes, BMW gibi lüks taksiler Türkiye’de de hizmet vermeye başladı. Konyalı taksiciler de ÖTV indiriminden faydalanmaya başladı. Konya sokaklarında da lüks taksiler boy gösterirken vatandaşlar karşılarında gördükleri, piyasa değerleri yaklaşık 300 bin lira olan otomobiller karşısında şaşkına dönüyor.Ticari araçlara ÖTV indirimini öngören yasa ile ticari araç sahiplerinin cebinden yüzde 45'lik ÖTV ödemesi çıkmıyor. Düzenlemeye göre, örneğin; ticari taksisini yenileyecek bir esnaf, silindir hacmi 1.600 CC'nin altında olan bir aracı anahtar teslimi 51 bin 330 liraya alıyordu. ÖTV indirimi sonrası aynı araca 15 bin 930 lira daha az ödenecek. Çünkü sadece aracın çıplak fiyatı üzerinden KDV ödemesi yapılacak, aracın teslim fiyatı 35 bin 400 lira olacak. İndirimden otobüs, taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıma amaçlı kamyon ve kamyonet sahipleri faydalanabiliyor.

3-1-026.jpg

KONYA’DA İLK LÜKS TAKSİ

Ticari araçlara tanınan ÖTV muafiyeti ile birlikte Konya’da da pek çok taksici esnafı araçlarını yeniliyor. Bu kapsamda Konya sokaklarında taksi olarak hizmet vermeye başlayan 2016 model lüks Mercedes otomobil vatandaşların ilgisini çekiyor. Aracın sahibi, Konya SGK İl Binası yanında bulunan Askent Taksi Durağı’nda hizmet veren Nuri Karatepe isimli taksici, vatandaşların taksinin lüks olması nedeniyle zaman zaman kendisini durdurup, ücretle ilgili sorular sorduğunu ifade Ediyor. 20 senedir taksicilik yapan Nuri Karatepe, devletin ÖTV indiriminden faydalanmak için aracını yenilediğini belirterek, “Kampanyadan faydalanarak Mercedes C200 model aracı yüzde 45 daha ucuz bir fiyata aldım. Kurallara göre aracı 3 yıl satamıyorum ama bu süre sonunda da satmayı düşünmüyorum. Ticari bir amaçla almadım. Vatandaşımıza daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyorum” dedi. Vatandaşların lüks bir otomobili taksi olarak kullanılmasını ilginç bulduğunu ifade eden Karatepe, “Özellikle gelip benim aracıma binmek isteyenler oluyor. Herkes iyi arabaya binmek istiyor. Taksiyi kullanmak isteyenler, diğer taksilere göre bir fiyat farkının olup olmadığını soruyorlar. VIP hizmet vermiyoruz, o yüzden diğer taksilerle bir fiyat farkı yok” diyor.

3-3-017.jpg

280 BİNLİK LÜKS BMW

Konya’da lüks taksi furyasına katılan isimlerden biri de Adalhan karşısında hizmet veren Muhammet Ulu isimli bir taksici oldu. Ulu’nun aldığı BMW F10 modeli taksi de görenlerin ilgisini çekiyor. Piyasa değeri yaklaşık 280 bin TL olan lüks BMW marka otomobilin sürücüsü taksici Muhammet Ulu, aracı aldıktan sonra yaklaşık 30 bin lira masraf yaptı. VİP Taksi olarak hizmet vereceklerini ifade eden Ulu, “Devletimizin ÖTV indiriminden faydalanarak 280 bin TL’lik bu otomobili 100 bin TL indirim ile aldık. 3 yıl sonra taksiden çıkartmayı düşünüyordum fakat gördüğümüz ilgi karşısında taksi olarak devam etme kararı aldık. Aracı aldıktan sonra yaklaşık 30 bin TL masraf yaptım. Krom gold özel bir kaplama yaptırdık. Bu çok beğenildi. Sadece kaskosu 10 bin lira tuttu. Talep çok fazla. Genelde talepler telefon ile geliyor. Oteller ve özel müşteriler ile çalışıyoruz. Özel olarak fotoğraf çektirmek için durduruyorlar. Düğün arabası olarak isteyenler oluyor, kiralıyoruz. Sosyal medyada ‘F10 taksi’ olarak hesaplar açtıklarını ve vatandaşların yoğun beğenisi ile karşılaştıklarını ifade eden Ulu, “Aracımız BMW’nin son modeli. Tüm donanımlara sahip ‘Full paket’. İç konforu zaten tartışılmaz. Dahili kablosuz internet yayını gibi özelliklerle müşterilerimize mükemmel bir yolculuk ile hizmet vereceğiz” ifadelerine yer veriyor.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum