Vatandaşın borcunu bitireceğiz

Vatandaşın borcunu bitireceğiz

Vatandaşın 175 milyar liralık borcunu bitireceklerini vaat eden Kemal Kılıçdaroğlu, Konyadan az oy almalarının kabahatini kendilerinde görerek özeleştiri yaptı

Vatandaşın 175 milyar liralık borcunu bitireceklerini vaat eden Kemal Kılıçdaroğlu, Konya’dan az oy almalarının kabahatini kendilerinde görerek özeleştiri yaptı. Kılıçdaroğlu, mitingin ardından yaptığı basın toplantısında tarım politikasını açıkladı

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin uzun yıllardır miting yapmadığı Konya’da halka seslendi. Sabah saatlerinde geldiği Konya’da önce Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden CHP lideri, Mevlana’nın kabri başında dua etti. Ardından Konya Şehitliğini ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Telgrafçı Hamdi Bey'i mezarı başında andı. Kemal Kılıçdaroğlu, Mevlana Müzesi çıkışında “Fatihamızı okuduk, duamızı ettik, umarım güne güzel başlamış oluruz” dedi. Kılıçdaroğlu, ziyaretleri sonrası Konya Hükümet Meydanı’ndaki mitingine geçti. Mitinge CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran, Emrehan Halıcı, CHP İl Başkanı Cumhur Koyuncu ve CHP Konya milletvekili adayları katıldı. Mitingde iktidara gelmeleri halinde yapacakları projeleri anlatan Kılıçdaroğlu, “Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine işaret ederek, herkesin inançlarına saygı duyduklarını vurguladı. Kılıçdaroğlu, öğle ezanı okunurken konuşmasına ara verdi.

‘İNSANLARIN BORCU 175 MİLYARA YÜKSELDİ’

Kılıçdaroğlu, konuşmasında bugüne kadar ortaya koyduğu vaatlerin çok ilerisinde bir vaatte bulundu. “Bunu ilk kez Konya’da söylüyorum, bütün Türkiye duysun” diyen CHP lideri, 2002 yılında 6.6 milyar lira olan halkın borcunun bugün 175 milyara çıktığını ve CHP iktidarında bu borcun bitirileceğini savundu. Kılıçdaroğlu, “Şimdi diyorlar ki ‘aman ha CHP gelirse, borç batağına battınız, CHP gelirse faizle yükselir’. Konya'dan söylüyorum, CHP gelirse vatandaşı borç batağından kurtarmak benim boynumun borcudur” diye konuştu. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşın borçlarını nasıl bitireceğinin ayrıntılarını anlatmadı. Partililerin taşıdığı pankartlara sık sık işaret eden Kılıçdaroğlu, “Kötü usta kurban olsun çırağa” yazılı pankart üzerinden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “O daha çırak” eleştirisine karşılık verdi. “Bunların ustalıkla ilgisi yok. Böyle usta istemiyoruz. Hizmet eden ve kul hakkı yemeyen usta istiyoruz” ifadesini kullandı. Başbakan’ın kendisiyle televizyona çıkmaya korktuğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Çıkabilir mi, gelebilir mi? Soruyorum bütün mütedeyyin vatandaşlarıma, kul hakkı yiyenler Kemal kardeşinizin karşısına çıkabilir mi? Çıkamaz. Onun maskesini indireceğim, gerçek yüzünü göreceğim diye korkuyor. ABD’de, Avrupa ülkelerinde ve Japonya’da tüm parti liderleri televizyonda canlı olarak tartışıyorlar. Ancak Başbakan benim karşıma çıkamıyor” diye konuştu.

‘KABAHAT KONYALIDA DEĞİL BİZDE’

Eskiden CHP için ‘hep eleştiriyor, hiç çözüm üretmiyor’ dendiğini ve bunu diyenlerin haklı olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, artık her soruna çözüm ürettiklerini, Türkiye’nin sorunları en iyi bilen ve en iyi çözüm üreten partisinin CHP olduğunu söyledi. Konya’dan bu güne kadar az oy almaları konusunda da “Kabahat Konyalıda değil, bizde. Gelmedik, Konyalının derdini dinlemedik” özeleştirisinde bulundu. Konuşmasında çiftçi, emekli ve gençlerle ilgili projelerini sıralayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 9 milyon emeklinin tüm oyunu istediğini kaydetti.

Yolsuzluk yapanlarla ve kul hakkı yiyenlerle hesap soracağını belirten Kılıçdaroğlu, “Haramilerin düzenini yıkıp halkın iktidarını kuracağım. Siyasette zenginleşmeyeceğim. Her kuruşun hesabını vereceğim. Ben size hesap vermeyi namuslu bir görev olarak addediyorum. Ülkemizde yolsuzluk çok fazla arttı. 12 milyon 715 bin insan yoksul durumda. Bu iktidar yandaşlarını zengin yaptı. Halkı ise yoksullaştırdı. Dezin Feneri davası ülkemizde başlamadı. Almanya’da ikinci davayı açıyorlar. Hani Başbakan yolsuzluğa izin vermeyecekti. Bizim iktidarlığımızda her geliri olmayan ve asgari ücret alan insanlara aile sigortası başlatarak her kadına 600 TL maaş bağlayacağız” dedi. Hapiste kalan tutukluların 9 yılda çok fazla arttığını da vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “2002 yılında hapishanelerde olan tutuklu sayısı 59 bin 429 kişiydi. 2011 yılında ise tutuklu sayısı 123 bin 916 kişiye yükseldi. Bu yıl zarfı için ülkeye 49 tane yeni hapishane yapıldı. Bu yapılan hapishanelerin yerine fabrika kurulsa daha iyi olmaz mıydı? Ama bunu bu iktidar yapamaz. Ülke hep skandallarla sarsılıyor. YGS’de 1 milyon 700 bin öğrenci ve ailesi mağdur edilmiştir. Biz insanlara sesleniyoruz onurlu yaşamın adresi CHP’dir.”

KILIÇDAROĞLU TARIM POLİTİKASINI KONYA’DA AÇIKLADI

Mitingin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru Yeni Tarım Düzeni” isimli tarım ve hayvancılık politikasını ise ilk kez Konya’da açıklamak için Hilton Garden İn Otel’e geçti. “AKP 9 yılda adeta bir çiftçiyi imha planı uygulamıştır” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, tarım ve gıda maddeleri ithalatına ödenen toplam paranın 70 milyar doları aştığını aktardı. İthalatla yurtdışına 20 milyar dolar para akıtıldığını bu paranın ise yıllık tarımsal destekleme bütçesinin 4 katı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Tarım ithalatının artmasının nedeni tarımın çökertilmesidir. 2002 yılında buğday 40, mazot 1 liraydı. 2011 yılında ise buğday 50 kuruş, mazot 3,5 liradır. Dolayısıyla bugün 1 litre mazot alabilmek için 7 kilo buğday satmak gerekmektedir. 2002 yılında 1 litre süt karşılığında 2,5 kilogram yem alınabilmekteyken bugün 700 gram yem alınabilmektedir. Bugün hayvanlarını besleyemeyen köylü süt ineklerini kesime göndermektedir. Ölçüsüz ithalat birilerini zengin ederken besiciyi iflas ettirmektedir. Bir zamanlar dünyada kendine yeten yedi ülkeden birisi olan Türkiye’de bugün 371 bin kişinin açlık 12 milyon 715 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor olması AKP’nin tarım politikalarının halkımıza çıkardığı acı faturayı göstermektedir. Bu vahim tablo doğru politikalar uygulanmazsa gelecekte 100 milyon olacak ülkemiz açısından daha da ağırlaşacaktır” dedi.

ÇİFTÇİYE MAZOTU 1,5 LİRADAN VERECEĞİZ

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde tarım politikaları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Çiftçinin en büyük maliyeti olan mazotta ÖTV ve KDV’yi düşüreceğiz. Mazotu 1,5 liradan vereceğiz. Çünkü AKP zenginden alamadığı vergiyi litre başına 2 lira olmak üzere çiftçiden almaktadır. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yönelik geçmiş borçları tamamen sileceğiz. Daha evvel borcunu ödemiş olan çiftçimiz için de planımızı yaptık. Ödedikleri miktarın belli bir oranını var olan borçlarından mahsup edilmek üzere ayıracağız. Geriye kalan miktar kadar da sıfır faizli kredi kullanmalarını sağlayacağız. Böylece devletle çiftçi arasında temiz bir sayfa açacağız. ‘Su yoksa verimde yoktur’ anlayışıyla yılda 400 bin hektar toplamda 4 milyon hektar sulama yatırımı yapacağız. Bu AKP’nin 8 yılda yaptığının 4 katıdır. Yılda 1 milyon hektar toplamda 11 milyon hektar arazi tapulaştırması yapacağız. Bu AKP’nin yılda yaptığının 10 katıdır. Tohumluk ve damızlık hayvanda kendi materyalimizi geliştireceğiz. Çiftçiyi İsrail’e, Hollanda’ya, Amerika’ya muhtaç etmeyeceğiz. Ürün fiyatlarını bir yıl öncesinden açıklayacağız, desteklemeleri zamanında yapacağız. Çiftçi önünü görerek tarım yapacak. Hayvancılık Et ve Süt Kurumu’nun kurarak hayvancılığı yeniden ayağa kaldıracağız, böylece Türkiye’yi tarım ve hayvancılıkta ithalatçılıktan kurtaracağız. Hantal bir bürokrasi yapısında olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yeniden yapılandırılacak ve çiftçinin sorununu çözen bir bakanlığa kavuşacak. Arazi Edindirme Ofisi aracılığı ile topraksız köylüye toprak dağıtacağız. 2/B arazilerini tarım yapan orman köylüsüne vereceğiz.”

HASAN AYHAN-MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.